Jäteyhtiö hankkimassa valvontakameraa tavaratalon nurkalle Rovaniemellä sotkuisen ekopisteen vuoksi

Sosiaalisessa mediassa on jaettu jo useita kuvia Prisman ekopisteen epäsiisteydestä.

jätehuolto
Kierrätyspiste.
Napapiirin Residuum huoltaa 85 ekopistettä kolmen kunnan alueella. Erityinen ekovastaava kiertää tarkastamassa huollettavia kohteita.Toni Pitkänen / Yle

Rovaniemellä ekopisteiden sotkuisuus kummastuttaa kaupunkilaisia. Kevään aikana sosiaalisessa mediassa on liikkunut kuvia esimerkiksi Prisman ekopisteelle maahan jätetyistä säkeistä ja sinne kuulumattomista roskista.

Prisman johtaja Matti Puranen kertoo olleensa yhteydessä kaupunginvaltuutettuihin nykyisen ekopisteen toimimattomudesta.

Suomen Pakkauskierrätys hallitsee Prisman ekopistettä, mutta sitä huoltaa Napapiirin Residuum.

– Kaupalta saimme palautteen, että piste on hyvin hoidettu, mutta pisteen sijaintipaikasta ovat asiakkaat valitelleet, sanoo aluepäällikkö Harri Patana Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:stä.

Sosiaalisessa mediassa liikkuvista epäsiisteyteen liittyvistä kuvista ei olla yrityksessä tietoisia.

Napapiirin Residuum huoltaa sekä omia että Suomen Pakkauskierrätysrinki Oy:n ekopisteitä kolmen kunnan alueella.

Valvontaa aiotaan lisätä

Jäteyhtiö Napapiirin Residuum aikoo lisätä valvontaa Prisman kierrätyspisteelle.

– Olemme tietoisia tästä epäsiisteysongelmasta ja harkitsemme pisteelle myös kameravalvonnan asettamista, Residuumin tiedottaja Maria Aro kertoo.

Osassa ekopisteistä on jo valvontakamera ja siitä on Aron mukaan hyötyä.

– Nauhoja tarkastellaan, ja jos huomataan jotain väärinkäyttöä, lähetämme mahdollisesti huomautuskirjeen ja laskun siivouskustannuksista.

Residuumilla on myös erityinen ekopistevastaava, joka tarkastaa muun muassa kierrätyspisteiden käyttöasteita ja siistii paikkoja.

– Jos ekopisteelle jätetty jotain ylimääräistä, vastaava huoltaa ne sieltä myös pois.

Puristimessa ollut käyttöongelmaa

Facebookissa olleissa kuvissa eräs ekopisteellä asioinut on jättänyt roska-astian viereen sekajätettä, muun muassa kukkien istutukseen liittyviä tavaroita ja öljyisiä rättejä. Toisessa kuvassa ekopisteelle tarkoitettua roskaa ei oltu saatu keräysastiaan asti.

Viimeksi mainitussa tapauksessa on voinut olla kyse siitä, että puristin on ollut jumissa, koska sitä ei ole käytetty oikein.

– Kun hätäseis-kytkin painetaan turhaan pohjaan, ei kone toimi, ja harmillisesti jotkut asiakkaat heittävät materiaalit maahan, Harri Patana Suomen Pakkauskierrätyksestä sanoo.

Patanan mukaan tämä voi näkyä pisteen siisteydessä, ennen kuin kytkin ehditään palauttamaan normaaliasentoon.

Hän muistuttaa, että kytkintä tulisi painaa vain hätätilanteessa. Yhtiölle on tullut yksitoista palautetta juuri hätäkytkimen painamisen aiheuttamaan toimintahäiriöön liittyen. Kaikkiaan Prisman ekopisteestä on tullut kolmetoista palautetta.

Lisätty Suomen Pakkauskierrätyksen kommentit perjantaina 3.5.2019 kello 22.11.