Kuopion bussiturman tutkijat moittivat lääkäreitä huonosta ajoterveystietämyksestä – asialle vihkiytyneitä klinikoita perustetaan ehkä lisää

Liikennelääketieteen ja ajoterveyden arvioinnin opetus vaihtelee yliopistoissa eikä se ole missään yliopistossa kovin laajaa.

Kuopion bussiturma
Kuopion bussiturman onnettomuusbussi teknisessä tutkinnassa.
Kuopion bussiturman onnettomuusbussi teknisessä tutkinnassa.Antti Karhunen / Yle

Lääkärien koulutus ammattikuljettajien ajoterveysasioihin nousi esille Kuopion bussiturman maanantaina julkistetussa tutkintaraportissa. Onnettomuustutkintakeskus suositti muun muassa lääkäreiden koulutukseen nykyistä enemmän ajoterveyden perusteita.

Yksi parannuskeino voisi olla erillinen ajoterveyspoliklinikka, joita on jo Suomessa muutamia, ainakin Helsingissä ja Turussa. Klinikoilla on esimerkiksi konsultaatiopisteitä valmiille lääkäreille.

Tällaisen klinikan perustamista on pohdittu myös esimerkiksi Pohjois-Savossa Kuopiossa, jossa on Itä-Suomen yliopiston lääketieteen koulutusta. Poliklinikka voisi olla moniammatillinen ja keskeisiä aloja olisivat esimerkiksi neurologia, psykiatria, silmätaudit ja geriatria.

Käytännössä ajoterveyspoliklinikalla olisi konsultoivat lääkärit eri avainaloilta. Itä-Suomen yliopiston lääketieteen koulutusohjelmavastaavan, professori Jarmo Jääskeläisen mukaan lääkäri voisi ohjata sinne kysymyksiä ja saisi vastauksia. Haastavimmissa tapauksissa potilas kutsuttaisiin käymään ajoterveyspoliklinikalla.

Itä-Suomen yliopistossa ajoterveysopintoja on lääkärin peruskoulutuksessa 27 tuntia eli yksi opintopiste. Kaikkiaan kuusi vuotta kestävät lääkäriopinnot sisältävät 360 opintopistettä.

Onnettomuustutkintakeskus selvitti jo viime syksynä Kuopion bussiturmaan liittyen miten ja kuinka paljon ajoterveysasioita opetaan lääkäriopiskelijoille Suomen yliopistoissa.

Viidestä yliopistosta saatujen vastausten perusteella liikennelääketieteen ja ajoterveyden arvioinnin opetus vaihtelee yliopistoissa eikä opetus ole missään yliopistossa kovin laajaa. Tyypillisesti ajoterveyteen liittyvät asiat käsitellään eri tautiryhmien yhteydessä.

Ajoterveysasioita on helpointa lisätä lääkäreiden täydennyskoulutukseen

Itä-Suomen yliopistossa ei ole erillistä ajoterveyden tai liikennelääketieteen opintojaksoa vaan opinnot on sisällytetty muihin jaksoihin. Professori Jarmo Jääskeläinen kertoo, että lääketieteen koulutusohjelmaa mietitään jatkuvasti.

Pieniä viilauksia voidaan tehdä joustavasti, mutta jonkin uuden opintojakson lisäämistä on mietittävä huolellisesti. Isompi lisäys jättäisi opetuksesta jotain muuta pois.

– Ajoterveysopetuksen lisääminen vaatisi koko lääkärikoulutusohjelman tarkastelemista. Mahdollisen lisäyksen takia jotain muuta olisi pudottava koulutuksesta pois. Se on iso haaste, sillä lääkärikoulutuksessa on paljon muutakin tärkeää opetettavaa opiskelijoille, miettii Jääskeläinen.

Jääskeläinen arvioi, että lääkäreiden täydennyskoulutuksessa ajoterveyskoulutuksen lisääminen on helpommin toteutettavissa ja asia nousee jatkossa varmasti keskusteluun.

Kuopion turmabussia ajanut 67-vuotias kuljettaja oli käynyt lääkärintarkastuksessa vuonna 2016. Tutkintaraportin mukaan kuljettaja oli ilmoittanut lääkärille kaksi pitkäaikaissairautta.

Tarkastuksen tehnyt lääkäri ilmoitti ajoterveyslausunnossaan, että hän ei tuntenut kuljettajan aiempaa terveydentilaa. Lääkärilausunnon mukaan kummallakaan pitkäaikaissairaudella ei ole olennaista vaikutusta kuljettajan ajokykyyn.

Viime elokuussa Kuopion Kolmisopessa tapahtuneessa bussiturmassa menehtyi neljä ihmistä ja parikymmentä loukkaantui.