Akkutehtaan rekrytointi sai salolaiset liikkeelle – Alueelta löytyy vielä osaajia

Valmet Automotiven Salon akkutehtaalle palkataan tänä vuonna 300 työntekijää.

työpaikka (toimi)
Akkutehtaan saaminen Saloon on monen osapuolen yhteistyön tulos. Salon kaupunginjohtajan Lauri Innan (vas) kanssa keskustelevat tehtaanjohtaja Esa Saarinen ja IoT Campuksen toimitusjohtaja Jukka Vakula (oik).
Akkutehtaan saaminen Saloon on monen osapuolen yhteistyön tulos. Salon kaupunginjohtajan Lauri Innan (vas) kanssa keskustelevat tehtaanjohtaja Esa Saarinen ja IoT Campuksen toimitusjohtaja Jukka Vakula (oik).Yle / Lassi Lähteenmäki

Sähköauton akkujen valmistus on Suomelle uusi aluevaltaus. Tulevaisuus näyttää hyvältä, mikäli ilmastonmuutos johtaa sähköajoneuvojen selvään yleistymiseen.

Valmet Automotive on päättänyt perustaa kaksi akkutehdasta. Uudenkaupungin tehtaalla keskitytään prototyyppien valmistukseen ja pieniin sarjoihin. Salon tehdas keskittyy suurtuotantoihin, eli putken päästä tulee paljon akkuja.

Salon tehdas sijaitsee Nokian kännykkätehtaan vanhoissa tiloissa eli IoT Campuksessa. Tuotantolinjastojen asennus on jo alkamassa, sen jälkeen valmistellaan tuotantoa.

– Syyskuun puolessa välissä olisi tarkoitus käynnistää tuotanto ja vuoden vaihteessa ollaan jo ensimmäisen linjan osalta kolmessa vuorossa, sanoo tehtaanjohtaja Esa Saarinen.

Työpaikat kiinnostavat

Noin 300 työntekijän rekrytointi alkaa Salossa toukokuun alkupuolella. Uusi työpaikka on saanut väen jo nyt liikkeelle. Rekrytointitilaisuuksiin on ilmoittautunut ainakin 500 henkeä.

Näyttää siltä, että suuri osa uusista työntekijöistä asuu Salossa. Sen voi ennustaa Salon kaupungin tekemästä tuoreesta tutkimuksesta.

– Salosta pendelöi eri toimialojen työpaikkojen perässä 5 000 henkeä. Heistä 22 prosenttia on it-teknisten alojen ihmisiä ja se antaa tuntumaa siitä, että porukkaa on hyvin vielä löydettävissä, kaupunginjohtaja Lauri Inna paljastaa.

Tuotannon yksityiskohdat vielä piilossa

Valmet Automotive ei halua paljastaa uusien akkujen anatomiaa, asiakkaita tai tuotantotavoitteita. Ihan tavallisista lyijyakuista ei kuitenkaan ole kysymys. Salon akkutehdas tähtää maailman huipulle korkean teknologian tuotannolla.

– Litium on yksi aine, mitä käytetään ja erinäköisiä kemioita, raottaa tehtaanjohtaja Esa Saarinen.