SAS:n lentäjälakolle ei näy loppua – yhtiö alkaa lomauttaa matkustamohenkilökuntaa

SAS on antanut Norjassa lomautusvaroituksen yli 900 lentoemännälle ja stuertille.

lentohenkilöstö
Norwegianin kone nousee Arlandan lentoasemalta, etualalla SAS:n koneita.
Norwegianin kone nousee Tukholman Arlandan lentoasemalta. Yhtiö lisää lentoja SAS:n lentäjälakon pitkittyessä.Johan Nilsson / EPA

SAS:n lentäjälakko alkaa vaikuttaa lentoyhtiön muihin ammattiryhmiin lomautuksina vapunpäivänä.

– Lomautukset koskevat 930 matkustamotyöntekijää, sanoo SAS:n lehdistöpäällikkö Knut Morten Johansen norjalaiselle VG-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Lomautukset koskevat tässä vaiheessa vain norjalaisia matkustamotyöntekijöitä, joiden lomauttamisen paikallinen lainsäädäntö sallii helpommin kuin Ruotsissa ja Tanskassa. Myös 70 lastaajaa on saanut lomautusvaroituksen.

Lakon osapuolten neuvottelut katkesivat jälleen tiistaina puolilta päivin. Lentäjät vaativat parempaa palkkaa ja työoloja.

Yhtiön skandinaaviset lentäjät olivat tiistaina viidettä päivää lakossa. Norjalainen halpalentoyhtiö Norwegian kertoi lisäävänsä 35 lentoa kolmen seuraavan päivän aikana lakosta aiheutuvan kysynnän lisääntymisen vuoksi.

SAS peruu vapunpäivänä 504 lentoa. Peruutukset koskevat 47 000 lentomatkustajaa. Kaikkiaan yhtiö on perunut viime perjantaista alkaen jo 3 300 lentoa, joilla olisi matkustanut 327 000 matkustajaa.

Peruutukset eivät koske SAS:n alihankkijoille ulkoistamia lentoja. Yhtiö on ulkoistanut esimerkiksi ATR-72-koneilla ja CRJ-900-koneilla lennettävän syöttöliikenteen CityJet- ja FlyBe-yhtiöiden operoimiksi.

Esimerkiksi kaikki Suomen maakuntakentille SAS:n operoimat lennot ja monet Helsingin lennoista ovat näiden alihankkijoiden tuottamia ja ovat siksi lakon ulkopuolella.