1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venezuela

Venezuelan tilanne kiristyi: Opposition Guaido väitti, että presidentillä ei ole armeijan tukea, Maduron mukaan vallankaappausyritys torjuttiin

Oppositiojohtaja Juan Guaido kehotti kannattajiaan lähtemään uudelleen kaduille keskiviikkona.

Venezuela
Venezuelan armeija ja opposition kannattajat ottivat yhteen Caracasin kaduilla vappuaattona.
Venezuelan armeija ja opposition kannattajat ottivat yhteen Caracasin kaduilla vappuaattona.Federico Parra / AFP

Venezuelan valtakamppailu kiihtyi vappuaattona, kun tuhannet mielenosoittajat ja sotilaat ottivat yhteen maan pääkaupungissa Caracasissa.

Tilanne Venezuelassa on varsin sekava.

Oppositiojohtaja Juan Guaido julkaisi varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa videon, jolla kertoi, ettei maan presidentillä Nicolas Madurolla ole enää armeijan tukea.

Pian tämän jälkeen Maduro piti televisioidun puheen, jossa hän sanoi, että opposition vallankaappausyritys on torjuttu.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kertoi CNN:n haastattelussa, että presidentti Madurooli jo valmiina lähtemään maasta tiistaiaamuna, mutta Venäjä taivutti hänet jäämään. Maduron oli Pompeon mukaan määrä matkustaa Havannaan, Kuubaan.

Venäjän ulkoministeriö kiisti keskiviikkona, että Venäjä olisi taivuttanut Maduron jäämään Venezuelaan. Ministeriön tiedottaja Maria Zakharova sanoi uutistoimisto Reutersille, että Pompeon kommentit olivat osa "informaatiosotaa".

Oppositiojohtaja Guaido kehotti koko maata lähtemään kaduille keskiviikkona, jotta presidentti Nicolas Maduro saataisiin vallasta.

Presidentti Niinistö: Tilanne äärimmäisen jännittynyt

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi keskiviikkona aamupäivällä Venezuelan tilannetta Presidentinlinnan pihalla järjestetyssä vapputilaisuudessa.

– Tilanne on äärimmäisen jännittynyt ja tämä nouseva päivä toivottavasti ei tuo mukanaan surullisia, väkivaltaisia uutisia, Niinistö sanoi medialle.

Kun Niinistöltä kysyttiin, tukeeko Suomi edelleen oppositiojohtaja Juan Guaidoa Venezuelan väliaikaishallinnon johtoon, hän vastasi Suomen noudattavan EU:n yhteistä linjaa.

Terveysviranomaisten mukaan ainakin 69 ihmistä loukkaantui tiistain mielenosoituksissa.

Brasilian median mukaan 25 Venezuelan armeijan sotilasta on hakenut turvapaikkaa Brasilian suurlähetystöstä Caracasissa.

Aiheesta voi keskustella kello 20 saakka.

Lue lisää: Venezuelan oppositiojohtaja kehottaa armeijaa ottamaan vallan – Caracasin kaduilla mielenosoittajat ja sotilaat ottaneet yhteen

Yle Uutiset seurasi hetki hetkeltä Venezuelan tapahtumia.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: Reuters, STT

Lue seuraavaksi