Hyppää sisältöön

Intian asevoimat julkaisi valokuvia "lumimiehen" jäljistä – pilkka alkoi sosiaalisessa mediassa

Asiantuntijan mukaan lumessa näkyvät luultavasti karhun jäljet.

Makalu-Parun kansallispuisto Nepalissa. Kuva: AOP

Intian asevoimat on joutunut arvostelun kohteeksi sosiaalisessa mediassa, koska se julkaisi virallisella Twitter-tilillään kuvia, joissa se sanoo näkyvän myyttisen jetin eli hirveän lumimiehen jalanjälkiä.

Intian armeija julkaisi maanantaina kolme valokuvaa, joissa näkyy suuria jalanjälkiä muistuttavia painaumia lumessa. Kuvat oli otettu Himalajalla Nepalissa.

– Ensimmäistä kertaa Intian armeijan vuorikiipeilyryhmä on havainnut myyttisen pedon "jetin" salaperäisiä jalanjälkiä, Intian armeija tviittasi.

Armeijan mukaan heidän väkensä oli havainnut jalanjäljet 9. huhtikuuta Makalu Base Campin alueella lähellä Kiinan ja Nepalin välistä rajaa. Jäljet olivat 81 senttiä pitkät ja 38 senttiä leveät.

Sosiaalisen median käyttäjät pilkkaavat

Intian armeijan julkaisemaan tviittiin on lähetetty tuhansia vastauksia. Monet Twitterin käyttäjät vääntävät vitsejä aiheesta.

– Jalanjälki viittaa siihen, että tämä jeti on yksijalkainen. Näyttää siltä, että se menetti toisen jalkansa Balakoten ilmaiskussa, eräs kommentoija kirjoitti Twitterissä.

Intian ilmavoimat pommitti Pakistanissa Balakotin lähellä sijaitsevaa islamistien harjoitusleiriä helmikuun lopussa. Ilmaisku oli kosto Intian Pulwamassa tehdylle itsemurhaiskulle.

– Mikä helvetti teitä vaivaa? Katsokaa noita kuvia. Kyseessä ei ole kaksijalkainen. Ettekö voineet soittaa yhdellekään asiantuntijalle ennen kuin julkaisitte tämän? Ellette väitä, että jetinne kävelee yhdellä jalalla ja kulkee hyppimällä, toinen käyttäjä tviittasi.

Nimettömänä esiintynyt Intian asevoimien edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että kuvat julkaistiiin "innostamaan hieman tieteellistä mielialaa".

Intian villieläininstituutin professori Sathyakumar Sambandam arvioi uutistoimisto AFP:lle, että Intian armeijan julkaisemissa kuvissa on luultavasti kyse ruskeakarhun jäljistä.

– Jalanjäljet suurentuvat korkealla voimakkaasti paistavan auringon ja tuulten takia. Taka- ja etujalkojen päällekkäiset jäljet tuottavat painauman, joka muistuttaa yhtä jälkeä, Sambandam sanoi AFP:lle.

Hirveä lumimies elää tarinoissa, mutta todisteita otuksesta ei ole

Tutkijoiden mukaan jeti on satoja vuosia vanha myytti, joka on alunperin lähtöisin Tiibetistä. Nykyisin lumimies on osa Nepalin kansanperinnettä.

Legendan mukaan jeti eli hirveä lumimies elää Himalajan vuoristossa. Perinteisesti jetin kerrotaan olevan apinamainen, ihmistä suurempi karvainen otus.

Tarinat jetistä ovat kiihottaneet vuorikiipeilijöiden mielikuvitusta 1920-luvulta lähtien. Esimerkiksi Mount Everestin ensimmäisenä valloittanut Sir Edmund Hillary yritti löytää myyttisen olennon.

Vuonna 2008 japanilaiset kiipeilijät kertoivat uutistoimisto Reutersille, että he olivat nähneet Länsi-Nepalissa jälkiä, joiden he uskoivat kuuluneen jetille.

Todisteita jetin olemassaolosta ei ole toistaiseksi löydetty. Vuonna 2017 kansainvälinen joukko tutkijoita tutki eri puolilta Himalajaa kerättyjä näytteitä, joiden väitettiin olevan peräisin jetistä. Analyysien mukaan näytteet olivat lähtöisin karhuista.