1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. retkeily

Vappu käynnistää kymmenien tuhansien retkeilykauden – 7-vuotias Enni Suortti: "Näyttää hienolta, kun putous virtaa ja vesi pauhaa"

Vappuna alkaa perinteisesti kymmenien tuhansien suomalaisten kesän retkeilykausi.

retkeily
Siilinjärveläisperhe Maaningan Korkeakoskella.
Antti, Enni, Sanni ja Kaisa Suortti ihastelivat Korkeakosken kuohuja vappupäivänä.Sakari Partanen / Yle

Siilinjärveläiselle Suortin perheelle vauhdikkaampi kaupunkivappu ei ole vaihtoehto. Perheen äidin Kaisa Suortin mukaan luontovaput tulivat mukaan kuvioihin lasten myötä.

Perheen perinteeksi on muodostunut vierailu Kuopion Maaningalla sijaitsevalla Korkeakoskella.

– Lasten synnyttyä olemme enemmän pysyneet syrjemmässä ja liikkuneet vappuna luonnossa. Tämä paikka on keväällä kaunis ja tänne on helppo tulla, perustelee Kaisa Suortti.

Myös perheen esikoistytär, 7-vuotias Enni on Korkeakosken kuohuista vaikuttunut.

– Näyttää hienolta, kun putous virtaa ja vesi pauhaa, sanoo Enni Suortti.

Retkeilypaikka-blogin perustaja Antti Huttunen
Retkipaikka-blogin perustaja Antti Huttunen liikkuu mielellään luonnossa sekä yhdessä perheensä kanssa että yksin.Heikki Sulander

Etelämmässä retkeillään, pohjoisessa pääsee vielä laskettelemaan

Vappu käynnistää perinteisesti kymmenien tuhansien suomalaisten kesän retkeilykauden. Useissa luontokohteissa avautuvat myös esimerkiksi kesäkahvilat.

– Vappu on luonteva lähtölaukaus. Hiihtokausi loppuu perinteisesti pääsiäiseen, jonka jälkeen on yleensä pieni rospuuttokäppi. Vapusta alkaa henkinen kesä, pohdiskelee suositun Retkipaikka-blogin perustaja Antti Huttunen.

Esimerkiksi Järvi-Suomen alueella avautuu vappuna paljon yrittäjävetoisia palvelupisteitä.

Erityisen suosittuja luontokohteita vapun seudulla ovat Maaningan Korkeakosken kaltaiset vesiputoukset. Muita yleisöä kiinnostavia putouksia ovat esimerkiksi Hepoköngäs Puolangalla ja Auttiköngäs Rovaniemellä.

Lumien sulettua tulvat ovat korkeimmillaan, joten putoukset ovat parhaimmillaan juuri tähän aikaan vuodesta.

– Pohjoisemmassa kevättulvat osuvat useimmiten myöhempään aikaan kuin Kuopion korkeudella, joten välttämättä kohteet eivät ole parhaimmillaan juuri vappuna, muistuttaa Suomen vesiputoukset -sivuston perustaja Jussi Laine.

Suomi on pitkä maa, joten etelän ja pohjoisen tilanteet eroavat toisistaan. Metsähallituksen asiakaspalvelupäällikkö Timo Karisen mukaan tänä keväänä lumet ovat sulaneet nopeasti, joten pohjoisessa pääsee hiihtämään enää vain Enontekiön käsivarressa.

– Laskettelurinteet ovat kuitenkin vielä vappuna auki, Karinen kertoo.

Ihmiset jonottavat Korkeakosken kahvilassa.
Maaningan Korkeakoskella kahvilaa pyörittävän Kantriland Ry:n puheenjohtaja Minna Räihän (keskellä) mukaan vappu on vilkas retkeilypäivä.Sakari Partanen / Yle

Erityisesti lapsiperheet retkeilevät vappuna

Monet valitsevat vauhdikkaan kaupunkivapun sijaan keväisen retken johonkin luontokohteeseen. Seitsemän vuotta retkeilyaiheista blogia ylläpitäneen Antti Huttusen arvion mukaan vappupäivän retkeilijämäärät ovat samankaltaisia kuin suomalaisten suosikkiretkeilypäivänä, sunnuntaina.

– Varmaan se on se osa kansasta, jolle vapussa alkoholi ei näyttele niin suurta osaa. He lähtevät liikkumaan luontoon, toteaa Vihdissä nykyisin asuva Huttunen.

Huttunen perustaa arvionsa miljoona kävijää vuosittain tavoittavan bloginsa analytiikkaan. Sunnuntaisin retkeilystä kiinnostuneiden kävijämäärä tuplaantuu sivuston liikenteen perusteella. Näin käy myös vappuna.

Luontovappu lataa akkuja pitkäkestoisemmin.

Antti Huttunen

Yksi selkeimmin tunnistettava vapun retkeilijäryhmä ovat lapsiperheet. He lähtevät vapaapäivänään yhdessä liikkeelle lähellä asutusta sijaitseville luontopoluille, missä on mielenkiintoista nähtävää ja jotka ovat helposti saavutettavissa.

– Kyllähän luontovappu lataa akkuja pitkäkestoisemmin. Luonnossa liikkumisella on tutkittuja terveysvaikutuksia eikä tarvitse olla ihmishulinan keskellä.

Pikkupojasta lähtien retkeillyt Huttunen muistuttaa, että yhtä lailla vapun voi viedä piknikin muodossa mukanaan luontoon.

– Siellä voi nauttia simaa ja munkkeja, mies nauraa.

Maaningan Korkeakoskella paikallisen yhdistyksen pyörittämä kesäkahvila avautui vappuna. Kantriland Ry:n puheenjohtaja Minna Räihä kertoo, että alueella vierailee yhden päivän aikana tuhansia ihmisiä.

– Kaikki eivät tietysti tänne kahvilaan asti eksy, mutta parkkipaikat ovat olleet täynnä ja parkkijonot jatkuneet tuonne pääteille asti, hymyilee Räihä.

Lue seuraavaksi