Venäjä ja USA kovistelivat toisiaan Venezuelan sisäisiin asioihin puuttumisesta, levottomuuksien pelätään jatkuvan tänään

Ulkoministeri Mike Pompeon mukaan Yhdysvallat saattaisi ryhtyä sotilastoimiin Venezuelassa kriisin lopettamiseksi.

Kuva: Federico Parra / AFP

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arvostelee Yhdysvaltoja Venezuelan sisäisiin asioihin puuttumisesta. Lavrov keskusteli Venezuelan kaoottisesta tilanteesta puhelimitse yhdysvaltalaisen virkaveljensä Mike Pompeon kanssa. Lavrovin mukaan Yhdysvaltain toimet Venezuelassa ovat kansainvälisten lakien vastaisia.

Ulkoministeri Pompeo puolestaan syytti Venäjää Venezuelan horjuttamisesta ja vaati, että Moskova lopettaa tukensa Venezuelan presidentille Nicolas Madurolle.

Pompeo ilmoitti aiemmin tänään, että Yhdysvaltain sotilastoimet Venezuelassa ovat mahdollisia maan kriisin lopettamiseksi. Yhdysvallat pitää kuitenkin parempana rauhanomaista vallanvaihtoa, jossa Madurovetäytyy virasta ja maassa järjestetään vaalit, Pompeo lisäsi.

Samaan aikaan useita satoja opposition tukijoita oli kerääntynyt pääkaupunki Caracasin kaduille. Hallituksen turvajoukot käyttivät kyynelkaasua hajottaakseen mielenosoitukset El Paraison kaupunginosassa Caracasin länsiosissa.

Myös presidentti Maduron tukijat ovat jalkautuneet pääkaupungin kaduille.

Maduron-vastaiset mielenosoitukset on kutsunut koolle oppositiojohtaja Juan Guaido, joka on kuvaillut tämänpäivisiä protesteja Venezuelan historian suurimmiksi.

– Tänään me jatkamme. Jatkamme suuremmalla voimalla kuin koskaan, kirjoitti Guaido Twitterissä.

Eilen tuhannet mielenosoittajat ja sotilaat ottivat yhteen Caracasissa. Levottomuuksissa loukkaantui yli sata ihmistä.

Guaido ilmoitti eilen, ettei Madurolla ole enää armeijan tukea. Pian tämän jälkeen Maduro piti televisioidun puheen, jossa hän sanoi, että opposition vallankaappausyritys on torjuttu.

Ulkoministeri Pompeo kertoi eilen, että Maduro oli aikeissa lähteä Kuubaan, mutta että Venäjä olisi taivutellut tämän jäämään Venezuelaan. Venäjä on kiistänyt asian.

Aiheesta lisää: