1. yle.fi
  2. Uutiset

Nyt on hyistä: Takatalvi ottaa niskalenkin kevätkesästä – lunta tupruttaa jopa 30 senttiä

Suuri matalapaine jää pyörimään koko Suomen ylle useiksi päiviksi.

sää
Sää kylmenee – lunta, räntää ja vettä
Sää kylmenee – lunta, räntää ja vettä

Nyt kannattaa varustautua kunnolla, sillä Suomi on suistumassa vakavaan takatalveen. Rukkaset käteen, pipo päähän, nastarenkaat takaisin alle ja sukset kannattaa pitää voiteissa.

Lämpötila laskee pahimmillaan etelässä kymmenisen astetta. Pohjanmaalla yöllä voi lämpötila laskea nollaan ja Kainuussa pakkasta voi olla jopa -6 astetta.

Kainuuseen ja Koillismaalle ja aina Keski-Suomeen asti ulottuvalla alueella sataa räntää ja lunta, itärajan tuntumassa lunta voi tulla reilusti yli 30 senttiä.

Kurimusta kestää useamman vuorokauden ja esimerkiksi perjantaiksi Ilmatieteen laitos antaa varoitukset (siirryt toiseen palveluun) erittäin huonosta ajokelistä käytännössä koko itäiseen Suomeen.

Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan takatalvi johtuu laajasta ja voimakkaasta matalapaineesta, joka tulee Suomeen lännestä, mutta jää pyörimään Suomen ylle useammaksi päiväksi.

Helpotusta on luvassa vasta lauantain vastaisena yönä, jolloin sateet siirtyvät kohti Kuolan niemimaata.

Takatalven ei pitäisi olla suuren kauhistelun aihe Suomessa, missä ne ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Joskus juhannuksenakin on pukannut räntää. Itä-Suomessa takatalvi on jo tämän kevään toinen.

Aina sen ankaruus kevätaurinkoon jo tottuneelle tulee kuitenkin järkytyksenä. Ja meteorologi Huutosenkin mukaan nyt mennään poikkeuslukemissa.

– Perjantain lämpötilalukemat ovat poikkeuksellisen kylmiä toukokuun alkuun. Maan keskiosassa ollaan nollan tienoilla päivälläkin, Huutonen kertoo.

Lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi