Hyppää sisältöön

Lemmenjoen kertausharjoituksia käsitellään nyt hovioikeudessa – Ex-komentajan ryöpytyksen kohteeksi joutuneet: Haukkui munattomaksi mieheksi ja tyhmäksi nahkapääksi

Syytteessä oleva Karjalan lennoston entinen komentaja Markus Päiviö siirtyi reserviin vappuna. Syyttäjä vaatii Päiviölle sakkorangaistusta.

Karjalan lennoston entinen komentaja Markus Päiviö Helsingin hovioikeudessa torstaina. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Helsingin hovioikeus on aloittanut Karjalan lennoston entisen komentajan, eversti Markus Päiviön syytteiden käsittelyn. Syytteet koskevat Karjalan lennoston isännöimää vapaaehtoista kertausharjoitusta Ilmavoimien Lapinmajalla Inarin Lemmenjoella syksyllä 2017.

Päiviotä syytetään esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Kihlakunnansyyttäjä Mikko Larkia vaatii Päiviölle sakkorangaistusta.

Päiviön asianajaja Pentti Laiho kertoi Helsingin hovioikeudessa ennen istunnon alkua, että Päiviö siirtyi eilen keskiviikkona reserviin oikeusprosessin ja sen aiheuttaman julkisuusmylläkän seurauksena.

– Päämieheni on nyt tyytyväinen, että vihdoin on saatu tähän vaiheeseen tämä prosessi. Se on ollut hänelle pitkä ja vaikea. Sen hän myöntää, että virheitä on tullut tehtyä ja hän kantaa niistä täyden vastuun, Laiho kertoi.

Päiviön epäillään muun muassa sättineen ja haukkuneen alaisiaan ja vieraita. Päiviön johtamaan kolmipäiväiseen harjoitukseen osallistui 20 henkilöä.

Päiviö myöntää nimittelyt ja alkoholin käytön

Laihon mukaan Päiviö kiistää rikokset pääosin. Hän katsoo, että ei ole käyttänyt ammattitaitoon liittyviä nöyryyttäviä nimityksiä ja hänellä on ollut oikeus antaa käskyjä alaisilleen esimerkiksi hiusten leikkaamisesta.

Hän kuitenkin myöntää, että hän on käyttänyt harjoituksen aikana sellaista kieltä ja nimittelyjä, joita ei saisi käyttää.

Päiviön näkemyksen mukaan harjoituksessa on ollut herrashenkistä kilpailua ja kielenkäyttö on ollut armeijan harjoitusten tapaan karskia. Hän ei kuitenkaan tarkoittanut, että hänen mustaa huumoria sisältäviä puheitaan otettaisiin tosissaan.

Päiviön mukaan hänen palveluskykynsä oli harjoituksen aikana ajoittain heikentynyt alkoholin käytön vuoksi.

Moitittava menettely ajoittuu Päiviön mukaan lauantai-iltaan. Kaatuminen lauantain vaelluksella johtui sopimattomasta jalkinevalinnasta ja fyysyisesti heikosta kunnosta, ei alkoholista.

Päiviöltä vaaditaan tuhansien eurojen korvauksia

Epäiltyjen rikosten uhreja on kaikkiaan 12. He ovat pääosin Puolustusvoimien henkilökuntaa.

Kunnianloukkausrikoksessa asianomistajana on Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi. Hän vaatii Päiviöltä 3 000 euron korvauksia.

Saatsi sanoo, että Päiviön asiaton käytös jatkui koko harjoituksen ajan eikä vain lauantai-iltana.

– Tämä alkoi perjantai-iltana ja jatkui sunnuntaiaamuun. Useassa yhteydessä on viitattu alkoholiin, mutta on kyse muista asioista kuin alkoholista. Alkoholin vaikutuksen alaisena ei toimita pitkäkestoisesti, niin kuin tässä on tapahtunut.

– Käytös oli nöyryyttävää, simputtavaa ja jatkuvaa esimiesaseman väärinkäyttöä, ei ollut kyse huumorista.

"Täälläkö ne homopojat nukkuvat"

Saatsi kertoi, että Päiviö tuli kertausharjoituksen aikana everstiluutnantti Joni Mahosen ja Saatsin huoneeseen.

– Hän sanoi, että täälläkö ne homopojat nukkuvat.

Saatsi sanoi, että luvaton tunkeutuminen majoitushuoneeseen ja nimittely oli loukkavaa. Tunturille tehdyn vaelluksen jälkeen Päiviö loukkasi Saatsia laavulla.

– Hän sanoi, että Saatsi on Suomen paskin kaupunginjohtaja. Joni Mahoselle hän sanoi, että olette munaton mies. Pankinjohtaja Simo Sarkkista hän sanoi tyhmäksi nahkapääksi.

Laavulla tapahtunut oli Saatsin mukaan hyvin loukkaavaa, koska kuulijoina oli hyvin arvostettuja ihmisiä. Saatsin mukaan Päiviö potkaisi samaan aikaan laavun tukipuuta ja Saatsi koki tilanteen uhkaavaksi.

Myös tapahtumat joen rannalla ja rasteilla olivat Saatsin mukaan uhkaavia. Saatsi kertoi, että Päiviö antoi taakse poistumiskomennon kun harjoitukseen osallistuvat olivat selin jokeen viiden metrin päässä rantaviivasta. Pysähtymiskäskyä ei tullut.

– Tein sellaisen ratkaisun, että pysähdyn vesirajassa. Olen tästä sotilaana häpeissäni. Ajattelin, että ei ole järkevää mennä sinne jokeen.

Tehtävärasteilla Päiviö Saatsin mukaan potki käsikranaatteja. Saatsi korosti, että hän on sotilasarvoltaan reservin kapteeni ja on ollut mukana useissa harjoituksissa.

– Missään en ole koskaan kokenut tällaista, mitä Lemmenjoella tapahtui.

Esikuntapäällikkö: Päiviö kutsui alaisiaan homorunkkareiksi

Karjalan lennoston esikuntapäällikkö everstiluutnantti Joni Mahonen kertoi oikeudessa, että Päiviön käyttäytyminen ei ollut sellaista, mitä upseerilta ja lennoston komentajalta odotettiin.

– Hän piti puheen, jossa muistaakseni sanoi meitä homorunkkareiksi ja käsitin että hän osoitti meitä henkilökuntaa.

– En ottanut sitä henkilökohtaisesti, mutta kun siellä oli siviilejä paikalla ja oltiin sotilasasussa, se ei kuulostanut hyvältä. Sen kuulivat kaikki Ahkun tuvalla olleet

Mahonen sanoi, että hän ei ole kuullut tällaista aikaisemmin esimiehen suusta. Hänen mielestään se ei ollut hyväksyttävää etenkin, kun se toistui viikonlopun aikana useamman kerran.

Mahosen mukaan humalaisen komentajan käytös vaikutti harjoituksiin osallistuviin siviilikumppaneihin.

– He keskustelivat siitä, että miten tällainen lennoston komentaja voi olla puolustusvoimissa. Matkan aikana muutama henkilö sanoi, että he eivät enää tule näille reissuille vaikka kutsuttaisiin.

Puolustautuuko Päiviö itse torstaina?

Mahosen mukaan Päiviö pahoitteli seuraavalla viikolla tapahtunutta, mutta käyttäytyi kuin hän ei olisi tehnyt mitään väärää.

– Juttelin Ilmavoimien komentajan kanssa näistä asioista. Vaikutti, että ohjausta oli tullut ylempää.

Mahosen mukaan jokainen matkalla ollut sai kertoa komentajalle kokemuksistaan ja oli hämmennystä siitä, oliko komentajalla edellytyksiä johtamiseen.

Mahonen sanoi käyneensä Ilmavoimien komentajan kanssa pitkiä puheluita asiasta. Hän kertoi myös esittäneensä lennoston johtoryhmässä, että järkevintä olisi, jos Päiviö itse hakeutuisi pois komentajan tehtävästä.

– Itselläni oli erilainen kuva siitä, että mitä tulee tapahtumaan nopealla aikavälillä.

Alaiset häpesivät komentajan käytöstä

Oikeus kuuli myös kolmea muuta Päiviön alaista. Alaisten mielestä humalatila vaikutti selvästi Päiviön toimintaan perjantaina illalla ja lauantaina ja he pitivät sitä täysin sopimattomana. He kertoivat olevansa häpeissään ja järkyttyneitä komentajan käytöksestä.

Alaisten mukaan Päiviö uhkaili johtoryhmää erottamisella ja reserviläisiä sillä, että osaa harjoitukseen osallistuneista ei kutsuttaisi enää uudelleen.

Oikeus kuulee lisää todistajia perjantaina, jolloin myös Päiviö voi kertoa oman näkemyksensä tapahtumista. Päiviön avustaja Pentti Laiho muistutti, että Päiviöllä ei kuitenkaan ole siihen velvollisuutta.

Päiviön esimies sai myös syytteen

Syytteessä palvelusrikoksesta on myös Päiviön esimiehenä toiminut Ilmavoimien entinen komentaja Sampo Eskelinen.

Hänen epäillään viivytelleen alaisensa epäiltyjä rikoksia koskevan esitutkinnan aloittamista.

Asko Saatsi kertoi, että harjoitusviikonlopun jälkeisenä tiistaina Eskelinen soitti hänelle.

– Hän sanoi minulle, että teitä on kohdeltu siellä erityisen huonosti. Ilmavoimien komentajalla oli varsin tarkka tieto jo tuolloin.

Saatsi teki rikosilmoituksen tammikuussa 2018, kun asian käsittely eteni hänen mielestään hitaasti.

Syyttäjä on kertonut aiemmin, että Eskelinen kiistää syyllistyneensä rikokseen. Eskelisen syytteen käsittely alkaa hovioikeudessa maanantaina.

Keskusrikospoliisi selvittää tapauksen vuoksi myös Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin menettelyä.

Lindbergin on kerrottu saaneen tietoa tapahtumista kuukausia ennen esitutkinnan aloittamista.

Lue myös:

.
.