Vastasyntynyt siepattiin sairaalasta Kokkolassa, epäiltyinä isä ja tämän sisko – "Kaikkia yksittäistapauksia ei pysty estämään"

Vauva löytyi hyväkuntoisena Haapavedeltä yksityisasunnosta. Sairaala vakuuttaa turvallisuuden olevan hyvällä tolalla.

Kuva: Heini Holopainen / Yle

Poliisi tutkii vauvan sieppausta Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta. Pienokainen on jo löydetty. Sieppauksesta kertoi ensin Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi kertoi torstaina, että puolentoista vuorokauden ikäinen vauva vietiin 17.4. synnytysosastolta ilman äidin suostumusta. Epäiltyinä ovat vauvan oletettu isä ja tämän sisko.

Vauva löytyi seuraavana päivänä Haapavedeltä yksityisasunnosta. Sosiaaliviranomaiset ottivat hänet huostaan ja toimittivat keskussairaalaan.

Poliisi tutkii asiaa törkeänä vapaudenriistona. Asianosaiset ovat Pohjois-Pohjanmaalta.

Kaikkea ei voi ennakoida hyvälläkään ohjeistuksella.

Toimialajohtaja Marko Rahkonen

Sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite on käynyt tapahtuman kulun läpi. Nykyiset turvallisuustoimet ovat sen mukaan riittävät, eikä uusia toimia tarvita.

Kun poliisitutkinta on valmistunut ja kaikki yksityiskohdat ovat selvillä, arvioidaan vielä uudestaan, pitääkö esimerkiksi ohjeistuksia hioa, sanoo terveyden ja sairaanhoitopalvelujen toimialajohtaja Marko Rahkonen.

Fyysistä turvallisuutta sairaalassa on pyritty parantamaan järjestelmällisesti parin vuoden ajan. Huomiota on kiinnitetty ovien lukituksiin, kulun- ja kameravalvontaan sekä ihmisten kulkureitteihin. Sairaalan mäellä on myös ympärivuorokautinen vartiointi.

– Kaikkea ei voi ennakoida hyvälläkään ohjeistuksella eikä kaikkia yksittäistapauksia pysty sataprosenttisesti estämään, sanoo Marko Rahkonen.

Myös Soiten turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Pasi Paasila sanoo, että sieppauksessa oli kyse yksittäistapauksesta ja keskussairaala on turvallinen paikka potilaille.

– Aina kun riskejä ilmaantuu, pyritään analysoimaan, mistä ne johtuvat ja poissulkemaan, ettei vastaavaa enää pääse tapahtumaan, sanoo Paasila.

Henkilökuntaa lisätty asiakasmäärän kasvaessa

Synnytysyksikön henkilökunta toimi Soiten mukaan tilanteessa hyvin ja ilmoitti tapahtuneesta heti hätäkeskukseen.

Henkilökuntaa on jo aiemmin koulutettu esimerkiksi kiinnittämään huomiota epätavalliseen käyttäytymiseen. Koulutus onkin Pasi Paasilan mukaan avainasemassa

– Koko henkilöstön on oltava tietoinen, miten tällaisissa tilanteissa toimitaan.

Synnytysosaston potilasmäärä on kasvanut Pietarsaaren seudun ja Kalajokilaakson synnyttäjien mukana. Se on otettu Rahkosen mukaan huomioon, ja esimerkiksi Oulaskankaan synnyttäjien tuloon varauduttiin lisäämällä henkilöstöä.

Tilastot kertovat, että uhka- ja väkivaltatilanteet ovat lisääntyneet Soitessa. Toimialajohtaja Marko Rahkosen mukaan se johtuu siitä, että päivystävään sairaalaan tulee monenlaisia potilaita, ja esimerkiksi päihteidenkäytön lisääntyminen näkyy. Toimintaympäristö on muuttunut, samoin asiakkaiden suhtautuminen terveydenhuollon ammattilaisiin.

Toisaalta myös läheltä piti -tilanteita yritetäänkin poimia ja kartoittaa aiempaa aktiivisemmin.

– Teemme joka päivä parhaamme, että sairaala olisi turvallinen paikka, sanoo Rahkonen.