Kajaanista avustetaan virolaisia lapsiperheitä tänä vuonna kymmenillä äitiyspakkauksilla

Kajaanin Eestiklubi ry toimittaa tarpeellista apua virolaisille lapsiperheille.

Kajaani
äitiyspakkauksen kaikki vaatteet
Kelan äitiyspakkaukset toimivat mallina Eestiklubin kokoamille avustuksille. Annika Söderblom / Kela

Kajaanin Eestiklubi toimittaa avustuksia Viroon useita kertoja vuodessa. Tänä vuonna Viroon on tarkoitus lähettää jopa 80 äitiyspakkausta. Tavoite näyttää täyttyvän, sillä jo nyt on saatu koottua melkein 60 laatikkoa.

Äitiyspakkausten halutaan muistuttavan Kelan jakamia äitiyspakkauksia aina laatikkoa myöten.

Eestiklubi törmäsi pakkauslaatikoiden kanssa kuitenkin inhimilliseen ongelmaan: ihmiset eivät halua luopua äitiyspakkauslaatikoistaan.

– Ätiyspakkauslaatikko on ensimmäinen paikka missä lapsi on nukkunut. Eräs mummo kertoi, että hänellä on kuusi tyhjää laatikkoa, mutta ei aio niistä luopua, yhdistyksen puheenjohtaja Peter Ingman sanoo.

Kelan suunnittelija Veera Petäjä kertoo, että vuonna 2017 tehdyn kyselyn perusteella 37 prosenttia äitiyspakkauksen ottaneista äideistä oli käyttänyt äitiyspakkauslaatikkoa vuoteena vastasyntyneelle lapselle. Kela ei ole tutkinut, mitä äitiyspakkauksille tehdään käytön jälkeen, mutta ihmiset ovat kertoneet uusiokäyttävänsä pakkaukset muun muassa säilytyslaatikkoina.

– Jotkut henkilöt ovat myös kertoneet säilövänsä koko äitiyspakkauksen tuotteineen, että voivat aikanaan antaa sen lapselle muistoksi hänen varttuessaan aikuiseksi. Vaatteita kierrätetään myös tuleville lapsille, sukulaisille, tuttaville ja jonkin verran niitä myydään myös kirpputoreilla, Petäjä sanoo.

Eestiklubi toimittaa virolaisille vähävaraisille paljon erilaista tavaraa. Ideana on, että kaikki toimitettava tavara on juuri sellaista, jota avustettavat kaipaavat ja ovat toivoneet. Toivomuslistalla on ollut tavaraa aina sähköuruista, talvitakkeihin ja kangaspuihin.

– Meille tulee tarkka tieto siitä mitä haetaan ja mitä tarvitaan, sanoo Ingman.

Kajaanista on avustettu virolaisia lapsiperheitä jo vuodesta 1995. Avustukset ovat tarpeen, sillä Virossa avunsaantikanavia on Suomea vähemmän.

Lisää aiheesta:

Näin suomalaisten lahjoittamat jalkapallot ja nokkahuilut matkaavat köyhille virolaisille – "Uskomatonta, että tällainen kuljetus tuli"