Kemiin suunniteltuun jätti-investointiin otettiin kantaa vappupuheissa

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettujen mukaan jätti-investointi on piristysruiske, jota on odotettu Kemiin pitkään.

vappu
Metsä Groupin tehdas Kemissä.
Risto Koskinen / Yle

Lappilaisissa vappupuheissa on ollut esillä erityisesti Metsä Groupin jätti-investointi Kemiin. Keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni kertoi puheessaan yllättyneensä, miten puoluejohtajat vihreissä ja vasemmistossa heittivät heti epäilyksen varjon tehdasinvestoinnin ylle.

– Kemissä on Lapin korkein työttömyys. Kaupunki on ollut pitkään kärkisijoilla niin nuorten toimeentulotuen saajien suhteen kuin ylipäänsä toimeentulotuen saajien määrässä. Millaiset työpaikat kelpaavat Vihreille ja Vasemmistoliitolle, jos tehdastyö epäilyttää, Kulmuni kysyi.

Paikallinen vasemmisto toivottaa tehtaan tervetulleeksi

Katri Kulmunin mukaan kritiikki on koskenut erityisesti tehtaan ilmastovaikutuksia puun käytön lisääntymisen vuoksi. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on vaatinut arviota tehtaan ilmastovaikutuksista. Esimerkiksi Demokraatti-lehden haastattelussa Andersson totesi (siirryt toiseen palveluun), että niiden pitäisi olla tiedossa ennen kuin tehdään ratkaisevia päätöksiä.

– Jos todella haluamme taistella ilmastonmuutosta vastaan, on aivan välttämätöntä, että luovumme saastuttavista fossiilisista polttoaineista. Kemin tehdas on yksi merkittävä askel suuntaan, jossa voimme rakentaa elinvoimaa fossiilisten raaka-aineiden sijaan uusiutuville, totesi Kulmuni puheessaan.

Kemin vasemmistoliiton valtuutetut julkistivat vappuna kannanoton, jossa ilmoittivat olevansa vankasti investoinnin kannalla. He toteavat, että puolentoista miljardin investointi on piristysruiske, jota Kemiin on odotettu pitkään.

– Kemistä on mahdollisuus saada kukoistava teollisuuskaupunki, jossa on työtä, toimeentuloa ja vetovoimaa tulevaisuudessakin, toteavat vasemmiston kaupunginvaltuutetut.