1. yle.fi
  2. Uutiset

Selvitys: Pohjois-Savon kasvupotentiaali Suomen parhaimmistoa

Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisun mukaan Pohjois-Savossa on perustettu viime vuosina enemmän yrityksiä kuin niitä on lopetettu.

Pohjois-Savo
Technopoliksen rakennuksia Kuopiossa.
Yrityksille toimitiloja vuokraavan Technopoliksen rakennuksia Kuopiossa.Matti Myller / Yle

Pohjois-Savossa on hyvät kasvun mahdollisuudet, kertoo kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisu (siirryt toiseen palveluun). Selvityksen mukaan maakunnassa perustetaan enemmän yrityksiä kuin niitä lopetetaan.

– Pohjois-Savossa on monia kuntia, Kuopion alueen ja Siilinjärven lisäksi myös muitakin, joissa yritysdynamiikka on hyvä. Tässä suhteessa alue erottuu muusta Itä-Suomesta, kertoo asiantuntija Timo Aro Aluekehittämisen konsulttitoimistosta.

Erityisesti eteläinen osa Pohjois-Savoa Kuopion ympärillä lukeutuu selvityksen mukaan kasvumahdollisuuksien suhteen parhaan viidenneksen joukkoon Manner-Suomessa. Parhaan viidenneksen kunnat ovat pääosin suuria tai keskisuuria kaupunkiseutuja ja niiden lähellä olevia kehyskuntia. Alueet ovat keskittyneet Helsinki-Oulu-radan läheisyyteen.

– Yleensä korkeakoulualueet kuuluvat tähän luokkaan, mutta Pohjois-Savossa myös esimerkiksi Suonenjoella kasvukehitys on positiivista, Aro sanoo.

Kunnallisalan kehittämissäätiön kasvupotentiaalianalyysissä vertailtiin aluetaloutta, vetovoimaa, väestöä, ikärakenteen muutosta ja asumista.

Lue seuraavaksi