Koko maan ylin lämpötila mitattiin Turussa – huhtikuu ennätyksellisen lämmin ja vähäsateinen

Huhtikuu oli lämmin ja monin paikoin vähäsateinen, kertoo Ilmatieteenlaitos.

Ilmatieteen laitos
Kevättähti
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan huhtikuu oli monin paikoin 2–3,5 astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampi.Emma Pietarila/Yle

Huhtikuun ylin lämpötila mitattiin Turussa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuukauden ylin lämpötila oli Turun Artukaisten asemalla 27. päivänä mitattu 22,8 astetta. Sen sijaan kylmintä oli Ilmatieteen laitoksen mukaan Kilpisjärvellä. Kilpisjärvellä mitattiin huhtikuun 5. päivänä -22,2 astetta.

Huhtikuu oli lämpimin yhteensä 13 mittausasemalla ja asemakohtaisia huhtikuun ylimpien lämpötilojen ennätyksiä rikottiin muutamalla pitkäikäisellä havaintoasemalla, kertoo Ilmatieteen laitos.

Esimerkiksi Paraisten Utön saarella mitattu 15,9 astetta ylittää edellisen ennätyksen 1,4 asteella. Vertailukelpoinen aineisto alkaa Utössä vuodesta 1901. Lisäksi Ilmatieteenlaitoksen mukaan Rovaniemen Apukassa ja Kotkan Rankissa saavutettiin uudet ennätykset, 17,2 ja 18,6 astetta. Asemilla on tehty mittauksia 1930-luvulta lähtien.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan huhtikuu oli monin paikoin 2–3,5 astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampi.

Huhtikuussa kuivaa

Ilmatieteen laitoksen mukaan suuressa osassa maata satoi vain noin kolmannes tyypillisestä huhtikuun sademäärästä.

Lapissa kuukausi oli monin paikoin mittaushistorian vähäsateisin. Esimerkiksi Pellon kirkonkylän 3,6 millimetriä on aseman lähes 50-vuotisen mittaushistorian pienin huhtikuun sademäärä.

Kuukauden suurin sademäärä oli Ikaalisten Vehuvarpeen asemalla mitattu 60,7 millimetriä ja pienin sademäärä puolestaan Paraisten Utössä mitattu 1,8 millimetriä.