Putin allekirjoitti internetin sensuurilain – Venäjän vappupidätykset muistuttivat sananvapauden rajoista

Venäjän vappu toi kaduille stalinistit, radikaalit ja opposition. Yli sata päätyi putkaan.

Lenin ja Stalin ovat kunniassa neuvostohenkisten kommunistien keskuudessa. Kuva: AOP

Vappuna venäläisen yhteiskunnan eri laidat toivat kaduille tunnuksensa. Vanhoillisimpien kommunistien kulkueissa kannetut Stalinin kuvat on tarkoitettu hätkähdyttämään niin lännessä kuin kotimaassakin.

Neuvostojohtajien palvonta muistuttaa rautaisesta keskusvallasta. Sellaista kohti pyrkiminen ei ole vierasta Venäjän nykyisellekään johdolle.

Vapunpäivän oli presidentti Vladimir Putin valinnut sopivaksi ajankohdaksi allekirjoittaa laki Venäjän "suvereenista internetistä". Kiistelty laki astuu voimaan marraskuussa.

"Suvereeni internet" on hanke, jolla pyritään mahdollistamaan Venäjän verkon erottaminen maailmanlaajuisista yhteyksistä. Irtautumisen testaamista on suunniteltu tänä keväänä.

Venäjällä lakia perustellaan maan nettiyhteyksien turvaamisella ulkoisia hyökkäyksiä vastaan.

Arvostelijoiden mukaan kyse on sensuurin ja viranomaisvalvonnan vahvistamisesta Venäjän verkossa.

Näin Venäjän mediassa ahtaalle joutunut sananvapaus kaventuisi myös nettiyhteyksien piirissä. Opposition verkkopalveluita on tähän mennessäkin ajoittain suljettu.

Radikaalien mielenosoitukset tuovat vappuun väriä. Kuva: AOP

Uuden lain myötä Venäjän operaattoreiden tulisi reitityksiä säätelemällä taata keskusjohtoisen (tieto-)liikenteen kontrolli.

Tämä merkitsisi turvallisuuspalvelu FSB:n ja teleyhteyksistä vastaavan Roskomnadzor-viestintäviraston vallan vahvistumista.

Myös muuten vapunpäivän tapahtumat muistuttivat Venäjän yhteiskunnan tilasta.

Karnevaalihenkiset vastamielenosoittajat liikkeellä

Radikaalitaiteilijoille vappu tarjosi tilaisuuden tilaisuus tuoda näkyville hulluimmat ideat ja virallista Venäjää pilkkaavat iskulauseet.

Vapaamielinen Novaja gazeta -lehti julkaisi vappukoosteessaan (siirryt toiseen palveluun) kuvan nuorukaisesta, joka poplarinsa aukaisten paljastaa lanteillaan roikkuvan julisteen: "Tässä voisi olla teidän mainoksenne".

Pilkasta osansa sai siis myös kaupallisuus.

Karnevaalihenkiset mielenosoitukset ovat "monstraatio"-liikettä, joka on ottanut nimikkeensä poistamalla demonstraatio-sanan etuliitteen.

Novosibirskissa dinosaurukseksi pukeutunut mielenosoittaja syytti valtiovaltaa hirmuliskojen kuolemasta.

Pietarissa protesti johti pidätyksiin

Absurdit tunnukset koettelevat virkavallan huumorintajua. Pietarissa avoin poliittisuus ylitti sallitun rajat.

Liikaa oli juliste, jonka mukaan "Putin ei ole ikuinen". Venäläisen sananvapauden kovin ahtaisiin rajoihin ei mahtunut myöskään näkemys, jonka mukaan "Putin on varas".

Parintuhannen hengen protesti päättyi pidätyksiin. Pari mielenosoittajaa sai kahakoissa vammoja ja 69 vietiin putkaan.

Pietarissa pidätettiin lyhyeksi aikaa myös paikallisen opposition johtajiin kuuluva lakimies Maksim Reznik.

Kaikkiaan yli sata ihmistä pidätettiin eri puolilla Venäjää.

Pidätyksiä tehtiin myös Moskovassa, ja kaukana Petropavlovsk-Kamtshaksissa ranskalaistyylinen protestointi oli poliisille liikaa. Siperian keltaliivit pidätettiin.

Virallinen vappukulkue Sotshissa Mustanmeren rannalla. Kuva: AOP

Neuvostoperinne ja pitkät vapaat kunniassa

Sitävastoin neuvostoajoilta periytyvä virallinen vapunvietto käy laatuun myös Putinin Venäjällä.

Suureen vappukulkueeseen osallistui Moskovassa poliisin mukaan 100 000 ihmistä. Vanhaan tapaan marssi oli ammattiyhdistysten järjestämä.

Kommunistipuolue NKP:n hallitsemassa yhteiskunnassa vappuperinteeksi tuli hyvin organisoitu ja harmiton kevätmielenosoitus, jossa kuljeskelu kaupungilla - "guljailu" - sekä neuvostotyylinen kuohujuoma näyttelevät tärkeää osaa.

Ja vallanpitäjästä riippumatta avasi toukokuun ensimmäisen päivän juhla kansalaisille pitkän vapaaputken, jonka moni käyttää puuhailuun datsoilla ja viljelypalstoilla.