Hyppää sisältöön

Poliisi selvittää rikostutkinnan aloittamista kansanedustaja Hussein al-Taeen herjaavista somekirjoituksista

Kansanedustaja Hussein al-Taee on myöntänyt kuvakaappaukset homoja, juutalaisia ja somaleja solvaavista Facebook-kirjoituksistaan aidoiksi.

Hussein al Taee Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Valtakunnansyyttäjänvirasto on pyytänyt poliisia selvittämään, pitääkö kansanedustajaksi valitun Hussein al-Taeen (sd.) eri ihmisryhmiä halventavista Facebook-kirjoituksista aloittaa rikostutkinta.

Valtiosyyttäjä Anu Mantila vahvistaa tiedon Ylelle.

– Yksityishenkilö on tehnyt tutkintapyynnön al-Taeen kirjoituksista, ja valtakunnansyyttäjänvirasto on siirtänyt sen poliisin harkittavaksi mahdollista esitutkintaa varten, Mantila kertoo.

Mantilan mukaan Kaakkois-Suomen poliisi selvittää esitutkinnan tarvetta. Hän ei ota kantaa, mitä rikosnimikkeitä al-Taeen somekirjoitukset voisivat täyttää.

Hussein al-Taee on myöntänyt kirjoittaneensa solvaavia mielipiteitä Facebookiin homoista, juutalaisista, somaleista ja sunnimuslimeista ennen poliittista uraansa. Al-Taeen julkisuudessa esillä olleet kirjoitukset ovat vuosilta 2011–2015.

Al-Taee on pyytänyt anteeksi kirjoituksiaan sekä sosiaalidemokraattien ja entisen työnantajansa rauhanvälitysjärjestö CMI:n erehdyttämistä. Hän on myöntänyt, ettei kertonut asiassa ensin koko totuutta.

Tiedot al-Taeen kirjoituksista tulivat julki eduskuntavaalien jälkeen.

Hän on sanonut, että silloiset ajatukset ovat hyvin kaukana siitä, miten hän nyt näistä asioista ajattelee.

Tutkintapyynnöstä kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

SDP kertoi iltapäivällä, että kansanedustaja Hussein al-Taee on ollut tiistaista asti sairaalahoidossa. SDP:n mukaan Al-Taee jää sairauslomalle tänään.

Päivitetty: 13:30 Syyttäjä Anu Mantilan vahvistus ja tieto tutkintapyynnön tekijästä ja selvittelyn tekevästä poliisilaitoksesta sekä al-Taeen sairausloma.

Lue lisää: