Spesialistin analyysi: Asuntokaupassa on nyt edessä kohtalon kesä – raju rakennusbuumi voi jättää markkinoille arvaamattomat arvet

Asuntokauppaan erikoistuneen Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi, että asuntokaupassa nähdään ainutlaatuinen kesä: jäävätkö uudet asunnot myyjien käsiin vai selvitäänkö rakennusbuumista kuivin jaloin?

asunnot
Kuninkaantammen rakennustyömaa
Kuninkaantammen asuinalue Helsingin Kaarelassa 18. huhtikuuta 2018.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Nostureita nosturien perään. Katukuvan täyttävät haalaripukuiset rakentajat. Uusia asuntoja valmistuu eniten 27 vuoteen. Mihin tämä kaikki päättyy?

Joko asunnot jäävät rakentajien käteen, firmojen kurssit romahtavat ja sijoittajat häipyvät vähin äänin pois markkinoilta. Tai sitten tavalliset asunnonostajat palaavatkin markkinoille asuntosijoittajien rinnalle, ja kauppa käy.

Kasvukolmio jyrää

Hypossa on kiinnitetty huomiota siihen, että vanhojen asuntojen kauppa käy nihkeästi nousukauden jälkilöylyistä huolimatta.

– Asuntokaupan ähky vai alku. Kevätkesä kertoo suunnan, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus tiivistää. Hypo julkisti nyt jo 69. tilanneanalyysinsä asuntomarkkinoista. Näkemystä siis riittää.

Hypo arvioi, että viime kesänä kiristynyt lainakatto vaikeuttaa kaupunkilaisten asunnonvaihtajien asemaa. Pääkaupunkiseudulla tyypillisen 65 neliön asunnonostoa varten tarvitaan lähes 40 000 euron säästöt. Tampereellakin 25 000 euroa.

Juhana Brotherus, Hypo-pankin pääekonomisti.
Juhana BrotherusEsa Fills / Yle

Tällä hetkellä vain kasvukolmio Helsinki–Tampere–Turku näyttää olevan suojassa markkinoiden hyytymiseltä. Kasvukaupunkien rakennusbuumi näyttäisikin jatkuvan.

Hypon ennusteen mukaan halutuimmilla alueilla hinnat jatkavat nousuaan, mutta kauppamäärät saattavat kasvaa lähinnä uusien asuntojen vetämänä.

Toisaalta moni eläväkin maakuntakeskus on Hypon arvion mukaan vaarassa pudota kyydistä. Monella paikkakunnalla myyntiajat venyvät ja hinnat painuvat pikemminkin alas kuin nousevat tai pysyvät edes paikoillaan. Myös väestökehitys vajoaa jopa odotettua enemmän.

Kun väki vähenee, hinnat tippuvat

Hinnat jatkavat laskuaan vääjäämättä alueilla, joilla väkiluku vähenee ja kysyntä katoaa. Jos väki vähenee ja vanhenee, asuntomarkkinat ovat liemessä.

– Syntyvyyden sukeltaminen ja väestön määrän kääntyminen laskuun langettaa synkän varjon myös asuntomarkkinoiden päälle. Koko maan hintakehitys kääntyy kohta pakkaselle, Brotherus sanoo.

Hypon mukaan viime vuonna asuntojen hinnat nousivat vain kolmessa maakunnassa. Isossa osassa maata hintojen laskun uskotaan jatkuvan tulevina vuosina.

– Tavallisen asunnonostajan täytyy huomioida talon omistusrakenne ja varoa ylivelkaantumista kohteeseen, joka ei käy kaupaksi myös vaisummassa taloustilanteessa.

Toisaalta omistusasuntojen suosio ei ole kadonnut minnekään. Niiden hankinta on vain yhä vaikeampaa. Hypo arvioi, että kasvukeskuksissa riittää rakentamista. Pankin mukaan nyt myös lapsiperheet haluavat oman kodin kaupungin sykkeestä.

Lue lisää:

Asuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla – Turussa hinnat ponnahtivat eniten