Ilmakiväärillä miestä ampuneen vankeustuomio lieveni – hovioikeus muutti tapon yrityksen törkeäksi pahoinpitelyksi

Ampuminen tapahtui yksityisasunnossa Parikkalassa marraskuussa 2017.

Parikkala
Itä-Suomen hovioikeus Kuopiossa.
Itä-Suomen hovioikeus Kuopiossa.Toni Pitkänen / Yle

Itä-Suomen hovioikeus on lieventänyt ilmakiväärillä miestä ampuneen miehen vankeustuomiota.

Hovioikeuden mukaan vuonna 1986 syntynyt mies syyllistyi tapon yrityksen sijasta törkeään pahoinpitelyyn, kun hän ampui toista miestä vatsaan Parikkalassa marraskuussa 2017.

Ampuminen tapahtui illanvieton jatkoilla yksityisasunnossa. Haulilla terästetty ilmakiväärin luoti lävisti uhrin vatsaontelon.

Ampumisen lisäksi mies pahoinpiteli seurueeseen kuulunutta naista. Hovioikeus tuomitsi miehen molemmista pahoinpitelyistä yhteensä 2 vuodeksi 3 kuukaudeksi vankeuteen.

Hovioikeus: mies ampui kostotarkoituksessa

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden viime syksynä tekemän päätöksen mukaan mies syyllistyi tapon yritykseen, kun hän ampui toista miestä ilmakiväärillä. Käräjäoikeus tuomitsi miehen kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

Vankeustuomiota lieventäneen hovioikeuden mukaan ampuja ei voinut tekohetkellä pitää kovin todennäköisenä sitä, että ilma-aseella tehdystä laukauksesta aiheutuisi toisen miehen kuolema. Laukaus oli suunnattu alavartaloon, ei esimerkiksi päähän tai sydämeen. Näin ollen hovioikeus hylkäsi syytteen tapon yrityksestä.

Hovioikeus kuitenkin kiinnitti huomiota siihen, että ampuminen tapahtui lähietäisyydeltä. Hovioikeus piti myös ilmeisenä, että tuomittu ampui toista miestä kostotarkoituksessa. Tämän takia hovioikeus piti tekoa törkeänä pahoinpitelynä.