1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vanhustenhoito

Attendo avaa Tornioon 30 paikan hoivakodin – "Hoitajamitoituksesta tulee lupien mukainen"

Hoivayritys Attendon mukaan Tornion yksikössä kiinnitetään erityistä huomiota vanhusten ravitsemukseen.

Vanhustenhoito
Attendon Mittumaari
Attendon uusi hoivakoti Torniossa avataan todennäköisesti elokuussa.Jarno Tiihonen / Yle

Hoivayritys Attendo rakentaa Tornioon ikäihmisten hoivakodin. Attendo Mittumaariin (siirryt toiseen palveluun) (Attendo) tulee 30 tehostetun palveluasumisen paikkaa. Hoivakoti avataan todennäköisesti elokuussa.

Yhtiön mukaan asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita uudesta kodista. Paikat täytetään kaupungin myöntämällä palvelusetelillä.

– Todennäköisesti paikat täyttyvät aika pian ja nimenomaan palvelusetelillä. Toki jos on vapaita paikkoja, niin voidaan mahdollistaa myös se, että asiakas maksaa itse, kertoo Attendon Pohjois-Suomen palvelupäällikkö Marja Kehus.

Vanhustenhoidossa on havaittu paljon puutteita viime kuukausina. Ongelmia on ollut esimerkiksi perushoidossa ja lääkehoidossa. Hoivakotien toimintoja on jopa keskeytetty.

Yksityisillä hoivakodeilla on ollut myös hankaluuksia saada työntekijöitä. Attendon uuteen hoivakotiin Torniossa on kuitenkin tullut runsaasti työhakemuksia.

– Saimme yli 60 hakemusta, joten sen suhteen ei ole huolta, Kehus toteaa.

Hoitajamitoitus todennäköisesti välillä 0,55 - 0,7

Julkisuudessa on puhuttu paljon myös hoitajamitoituksesta.

– Hoitajamitoituksesta tulee lupien mukainen. Ja nythän on kaavailtu jopa korkeampaa mitoitusta monin paikkakunnin. Saapa nähdä, mitä uusi hallitus päättää, Kehus pohtii.

Useat puolueet ovat sitoutuneet hoitajamitoituksen nostamiseen 0,7:ään.

– Kaikki lähtee liikkeelle siitä, että asukkaiden toimintakyky arvioidaan niin sanotulla RAI-mittarilla (siirryt toiseen palveluun) (THL). Se antaa hyvin tarkan kuvan siitä, mikä hoitajamitoituksen pitäisi olla näille asukkaille.

Minkälainen voi olla vaihteluväli, kun huomioidaan asiakkaiden kunto?

– Todennäköisesti vaihteluvälillä 0,55 - 0,7, Kehus vastaa.

Myös syömiseen kiinnitetään huomiota

Hoivakoteihin tehdyissä tarkastuksissa on havaittu puutteita myös asiakkaiden ravitsemustilassa. Torniossa asukkaat punnitaan ja tarvittaessa seurataan ruoan imeytymistä.

– Reagoidaan tietenkin heti, jos ravitsemus on hyvin niukkaa. Ruokaa rikastetaan: rasvalisä on aika tyypillinen rikastamiskeino, kuten myös proteiinilisä, Kehus kertoo.

Tornion laitokseen tulee oma keittiö. Siellä valmistuvat niin talossa tarjottavat leivät kuin pullatkin. Eineksiä ei käytetä.

– Meidän kokkimme on ikäihmisten ravitsemusyhdistyksen (siirryt toiseen palveluun)(Gery) kouluttama. Ruokalistamme pohjautuu Geryn suosituksiin.

Palautetta voi antaa nimettömänä

Torniossa halutaan huomioida myös omaiset. Hoivakodin eteiseen tulee palautepöytä, johon voi jättää nimetöntä palautetta. Myös sähköistä palautetta voi antaa nimettömänä

– Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että kun omaiset käyvät tai soittavat, he voivat keskustella joko omahoitajan tai sairaanhoitajan kanssa läheisensä tilasta, Kehus sanoo.

Yhtiö tarjoaa myös henkilökunnalle mahdollisuuden antaa nimetöntä palautetta. Lisäksi se on kehittänyt omavalvontaansa.

– Attendo Mittumaariinkin tehdään oma omavalvontasuunnitelma, jossa näkyvät kaikki yksityiskohdat mihin reagoidaan, Kehus kertoo.

Yksityiset hoivayritykset ovat vastanneet julkisuudessa esiin tulleisiin puutteisiin. Esimerkiksi Attendo kertoo, että sen kulut Suomessa nousevat 19 miljoonalla eurolla.

Lue lisää:

Hoivajupakassa ryöpytetty Attendo kasvaa edelleen kovaa vauhtia

Kommentointi sulkeutuu 3.5. kello 22.