Lahti lähdössä mukaan Kymiringin osakkaaksi – panos 2 miljoonaa euroa

Iittiin rakennettavan Kymiringin ensimmäinen iso ponnistus on elokuussa järjestettävät testiajot, joiden tapahtumatuotannosta vastaa Lahden kaupungin yhtiö.

MotoGP
Kymiring huhtikuussa 2018
Kymiring sijaitsee Iitin kunnan Tillolassa.Ari Ollikainen

Lahden kaupungin omistama Lahti Events on lähdössä 2 000 000 euron panoksella Kymiring Oy:n osakkaaksi. Lahden kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina. Asia menee sen jälkeen valtuuston käsiteltäväksi.

– Tässä on käyty keskusteluja pidemmästä yhteistyöstä. Jos kaupunginhallitus tekee päätöksen, tulee Lahti Eventsistä on Kymiringin kaupallisten tapahtumien järjestäjä, sanoo Kymiringin toimitusjohtaja Markku Pietilä.

Osakkuus Kymiringissä ja yhteistyösopimus antaisi Lahdelle mahdollisuuden merkittävään kasvuun, toteaa Lahti Events Oy:n toimitusjohtaja Emilia Mäki.

– Silloin olisi mahdollista, että Kymiringin tapahtumat voisivat levittäytyä Lahden seudulle sivutapahtumina, näyttelyinä, seminaareina tai muulla tavalla. Sillä olisi iso merkitys alueellisesti ja myös meille yhtiönä, Mäki selittää.

Lahti Events ilmoitti torstaisessa tiedotustilaisuudessa vastaavansa elokuussa ajettavien MotoGP:n testiajojen tapahtumatuotannosta yhdessä Kymiringin kanssa. Testiajot ajetaan 19.–20.8.

– Toteutamme alueelle tarvittavat fasiliteetit sekä hoidamme lipunmyynnin ja markkinoinnin. Yleisölle tarjotaan myös muuta ohjelmaa, että paikalla viihdytään, kertoo Mäki.

Rata ehtii valmiiksi, varikkorakennukset tilapäisiä

Järjestäjät kertovat, että paikalle mahtuu 10 000–15 000 katsojaa molempina päivinä.

Testikuskeina radalla ajaa muun muassa Mika Kallio. Radan asfaltointi alkaa kesäkuussa. Rata aiotaan saada testiajoihin mennessä kisakuntoon, mutta varikkorakennuksien sijaan Iitin Tillolaan tuodaan siirrettäviä tilapäisrakennuksia.

Liput testiajoihin tulevat myyntiin 13. toukokuuta. Lippuja myydään vain ennakkoon.

Elokuun testit pohjustavat ratamoottoripyöräilyn MM-osakilpailua, joka on tarkoitus ajaa Iitissä puolentoista vuoden kuluttua, heinäkuussa 2020. Kymiringillä on viisivuotinen sopimus MotoGP-sarjan pääpromottoorin, Dornan kanssa.

Kymiring halusi yhteistyöhön Lahti Eventsin kanssa paitsi kaupungin mahdollisen osakkuuden vuoksi, myös yhtiön osaamisen vuoksi.

– Lahti Eventsin osaaminen tulee nyt meidän käyttöön, eikä meidän tarvitse rakentaa omaa organisaatiota, Pietilä kuvailee.

Lahti Events on Lahden kaupungin omistama yhtiö, joka keskittyy kansainvälisiin urheilutapahtumiin. Yhtiön juuret ovat Salpausselän kisojen tapahtumajärjestämisessä.

– Olemme erikoistuneet urheilu- ja suurtapahtumiin ja meillä on taustalla esimerkiksi vuoden 2017 hiihdon MM-kisojen järjestelyt. Lisäksi meidän emoyhtiö Koko Lahti Oy vastaa Lahden kaupungin tapahtumataloista eli Sibeliustalosta ja Lahden Messukeskuksesta, toimitusjohtaja Mäki listaa.