1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tasa-arvo

Naisia on nyt enemmistö Ruotsin valtionyhtiöiden hallitusten johtajista

Pörssiyhtiöiden hallituksissa tasa-arvo ei sen sijaan toteudu, kertoo Ruotsin radio.

Yksi ruotsalaisyhtiöiden hallituksia johtavista naisista on Telian hallituksen puheenjohtaja Marie Ehrling. Kuva on vuodelta 2013. Kuva: Anders Wiklund / Scanpix / EPA

Ruotsissa valtionyhtiöiden hallitusten puheenjohtajista enemmistö on nykyisin naisia, kertoo elinkeinoministeri Ibrahim Baylan (s.) Ruotsin radion mukaan.

Tuoreiden hallitusmuutosten jälkeen naisten määrä on noussut 54 prosenttiin.

Myös valtionyhtiöiden hallituspaikoista lähes puolet on naisilla: naisia hallitusten jäsenistä on 137 ja miehiä 155.

Pörssiyhtiöissä tilanne on sen sijaan edelleen heikko. Niiden hallitusten puheenjohtajista naisia oli viime vuoden tilastojen mukaan vain noin 8 prosenttia. Naisten osuus hallitusten jäsenistä on korkeampi, mutta ei 40:ää prosenttia, mitä Ruotsin sosiaalidemokraattinen hallitus viisi vuotta sitten piti tavoitteenA.

Sosiaalidemokraatit ovat toivoneet yhtiöiden hallituksiin sukupuolikiintiöitä. Baylan sanoo Ruotsin radiolle, että hän aikoo keskustella asiasta puolueiden kanssa, mutta kiintiöitä on hänen mukaansa turha ajaa niin kauan kuin kansanedustajien enemmistö vastustaa niitä.

Hän aikoo kuitenkin edistää naisjohtajien määrän lisäämistä elinkeinoelämän kontaktiensa parissa. Hän myös toivoo, että valtionyhtiöt toimivat esikuvana muille.