Hyppää sisältöön

Merenkurkussa lukuisia öljyhavaintoja – öljyn lähde toistaiseksi tuntematon

Öljyä on löytynyt rannoilta viime päivinä Rönnskärin saaristossa. Havainnot ovat olleet pieniä, mutta Ely-keskus pyytää ilmoittamaan löydöksistä.

Merenkurkun saaristossa monelta rannalta on löytynyt öljyä. Määrät ovat pieniä, mutta öljyä on havaittu noin neljässäkymmenessä paikassa.

– Jos tämä olisi tullut esimerkiksi yhteen paikkaan johonkin lintuluodolle, niin se olisi ollut tuhoisaa. Jokainen tällainen lätäkkö on riski pesivälle ja ruokailevalle linnulle sekä muulle eliöstölle, Ely-keskuksen merenhoitosuunnitelmien erikoissuunnittelija Vincent Westberg kertoo.

Ensimmäiset havainnot saatiin 28.4. Havaintoja on tehty 25 kilometrin alueella Rönnskärin saariston lounaispuolelta Storskäristä etelään Strömmingsbodanille. Westberg arvelee öljyn olevan voiteluöljyä tai paksua raskasöljyä.

Ely-keskuksen arvion mukaan öljy on lähtöisin yhdestä ja samasta lähteestä. Öljy on rantautunut viimeisen parin viikon sisällä.

– Emme uskalla spekuloida lähdettä, mutta mitä olemme paikan päällä ja kuvista nähneet, niin vaikuttaa siltä, että on kyse vanhasta öljystä. Tämä voi olla vanhempi vahinko tai onnettomuus, Westberg kertoo.

Ely-keskus toivoo saaristossa liikkuvilta kansalaisilta ilmoituksia öljyhavainnoista joko Maalahden kuntaan tai Ely-keskukseen.

– Tämä on riski, joka pitää tunnistaa. Jos öljymäärät lisääntyvät, niin sitten on aihetta olla huolissaan, Westberg toteaa.

.
.