Hyppää sisältöön

Teatteri on taidelukion nuorille keino nostaa esiin tärkeitä asioita

Monipuolinen kulttuurielämä tukee Savonlinnan hakua Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Taidelukiolainen Nea Tiainen toivoo erilaisten taidemuotojen näkyvän kotikaupungissaan.

Kultaisen vasikan teatteriporukka näyttämöllä. Kuva: Minna Niiranen

Tänä keväänä Savonlinnan taidelukiossa nähdään Kira Boesenin ohjaama Kultainen vasikka. Teos on Maria Jotunin vuonna 1918 julkaistuun näytelmään pohjautuva kabaree kaksinaismoralismista.

Klassikon sovitus kertoo ilmastokatastrofin aiheuttamasta ahdingosta. Eläminen ei ole helppoa, ja monet sortuvat hankkimaan elantoa keinottelemalla. Ylellisyyttä ja rahaa havitellaan kyseenalaisia keinoja kaihtamatta. Vaikka teos saa katsojan pohtimaan vaikeitakin kysymyksiä, tunnelmaa kevennetään raikkailla musiikkinumeroilla.

Läpi talven harjoitelleet näyttelijät esittivät valmiin teoksen ensi kertaa huhtikuun puolivälissä. Ennen ensi-iltaa taidelukion neljännessä kerroksessa vallitsi odottava tunnelma. Vaikka repliikkien ja tanssiaskelten unohtamista pelättiin, pääosin tunnelmat olivat iloiset ja nauravaiset. Teatterin tekeminen on hauskaa, ja se näkyi ja kuului.

Näyttelijöille teatteriproduktion työstäminen on ollut kokonaisvaltainen ja opettava kokemus. Niin myös kaksoisroolia näytelmässä esittävälle taidelukiolaiselle Nea Tiaiselle. Hän näyttelee lipevää toimitusjohtaja Axel Someroa ja yhtä klubin tarjoilijoista.

– Fiilikset ovat huumaavat. Esitys meni hyvin, ja koskettavan loppukohtauksen jälkeen olo on todella iloinen ja liikuttunut samanaikaisesti.

“Olen aina ollut se, joka haluaa viihdyttää muita”

Ennen lukiota Tiainen näytteli nuorisoteatterissa. Lukion edetessä hän kertoo löytäneensä myös muita muotoja itseilmaisuun, kuten liveroolipelaamisen ja boffauksen eli pehmomiekkailun.

– Olen aina ollut äänekäs lapsi, se joka haluaa viihdyttää muita, hän perustelee innostustaan teatteria kohtaan.

Tiainen nimeää tärkeimmiksi teatterityöskentelyssä vaadittaviksi taidoiksi muun muassa pitkäjänteisyyden, toisten kuuntelemisen ja kyvyn luottaa muihin ihmisiin, kuten kanssanäyttelijöihin ja ohjaajaan.

– Teosta tehdessä taidot, joita olen joutunut todella harjoittelemaan ovat olleet laulu ja tanssi. Näytteleminen on minulle ennestään tuttua, mutta musikaalissa näytteleminen on uutta.

Vaikka kaikki ei ole ollut helppoa, Tiaisen puheesta huokuu kiitollisuus produktiota kohtaan.

– Parasta on ollut seurata ryhmän hitsautumista yhteen. Näistä ihmisistä on muodostunut oma pieni porukka, jossa on ihanaa olla mukana.

“Teatteri tarjoaa nuorille väylän vaikuttaa"

Taikkarin teatteri on merkityksellinen Savonlinnan kulttuurielämän kannalta. Vuotuiseen näytelmäproduktioon osallistuu merkittävä osa opiskelijoita niin oppilaitoksen musiikki- kuin kuvataidelinjalta.

Näyttelemisen lisäksi musiikkilinjalaisilla on mahdollisuus soittaa näytelmän orkesterissa tai osallistua kurssille, jossa sävelletään musiikkikappaleita näytelmää varten.

Näytelmäproduktio on myös väylä paikallisten koulujen väliselle yhteistyölle. Ammattiopisto Samiedun opiskelijat suunnittelevat näytelmän lavastuksen ja puvustuksen.

– Se on erilaista teatteria kuin kaupunginteatterin lavalla saati Oopperajuhlilla nähtävät esitykset. Taikkarin teatteri tarjoaa myös matalan kynnyksen esimerkiksi kokeellisemmalle tai modernille teatterille, Tiainen kertoo.

Nuoret ovat itse olleet mukana luomassa näytelmää, ja vuoteen 2050 sijoittuvaa miljöötä suunniteltiin porukalla. Pohdittiin, millaisiin yhteiskunnallisiin asioihin ilmastokatastrofi voisi vaikuttaa, ja millaista tavallinen elämä olisi. Osa näytelmän vuorosanoista on näyttelijöiden itse keksimiä.

– Taikkarin teatteri tarjoaa nuorille väylän vaikuttaa kulttuurin tuottamiseen ja antaa heille kanavan tuoda esille heille tärkeitä asioita. Tästä hyvä esimerkki on Kultaisessa vasikassa käsiteltävä ilmastokatastrofi, Tiainen täsmentää.

Näyttelijät työssään. Tiainen seisoo keskellä. Kuva: Minna Niiranen

Savonlinnasta Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026?

Itä-Suomen maakunnat hakevat Savonlinnaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Vaikka Savonlinna tunnetaan perinteisesti oopperakaupunkina, kaupungissa elää myös paljon muita kulttuurimuotoja.

Syntyperäisenä savonlinnalaisena Tiainen korostaa erilaisten taidemuotojen merkitystä kotikaupunkinsa kulttuurielämälle. Hänen mielestään näkyvämpää taidekulttuuria, kuten graffiteja pitäisi olla Savonlinnassa enemmän.

– Haluaisin erityisesti, että Savonlinnan larp- ja boffaus-kulttuuri saisi enemmän huomiota kaupungissa asuvienkin keskuudessa. Myös klassinen kulttuuri, kuten galleriat ja muut taidetta tarjoavat paikat ovat aina suuresti tervetulleita, Tiainen pohtii.

Näytelmässä nähdään useita taidokkaita tanssinumeroita. Kuva: Minna Niiranen

Anette Partonen, Savonlinnan taidelukion ja lyseon lukion Uutisluokka

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.