Hyppää sisältöön

Korjausompelun suosio yllätti yrittäjän: "Nuoret miehet tuovat paljon farkkuja paikattavaksi, kun ne ovat niin rakkaita"

Suomalaiset tuottavat tekstiilijätettä yli 13 kiloa henkeä kohti vuodessa. Korjausompelu antaa monelle vaatteelle lisäaikaa.

Päivi Korteniemi on ommellut vaatteita koko ikänsä. Pari vuotta sitten hän vaihtoi alaa ja perusti oman korjausompelimon. Kuva: Anne Savin / Yle

Hervantalaisen Ompelupuodin vaaterekki notkuu tilauksia Tampereella. Töitä tehdään kolmen hengen voimin, mutta rekki täyttyy aina uudelleen.

Kun Päivi Korteniemi aloitti Ompelupuodin yrittäjänä pari vuotta sitten, hän ei arvannut, miten paljon ihmiset tarvitsevat korjausompelua.

– Kyllä yllätti, mutta iloisesti. Kahden kuukauden jälkeen minun oli palkattava itselleni apuvoimia, Kortemäki muistelee ja näyttää täyteen ahdettua varauskirjaa.

Nuoret miehet tuovat paljon farkkuja paikattavaksi, kun ne ovat niin rakkaita ja omalle vartalolle sopivat.

Päivi Korteniemi

Yksi ryhmä työllistää ompelijoita erityisen paljon.

– Nuoret miehet tuovat paljon farkkuja paikattavaksi, kun ne ovat niin rakkaita ja omalle vartalolle sopivat. Eivät he halua mennä äitin ja tyttöystävän kanssa uusille farkkuostoksille, kun se on niin työlästä ja hikistä hommaa, hän nauraa.

Koko ikänsä vaatteiden tuunausta ja korjaamista harrastanut Kortemäki on huomannut, että vaatteiden laatu on selvästi heikentynyt. Niiden korjaaminen ei aina edes kannata.

Mutta vanhat ja rakkaat vaatteet päätyvät ompelijan pöydälle kerta toisensa jälkeen.

– Lempivaatteita tulee välillä vastaan jopa päivittäin. Silloin kun se vaate on rakas, ja vaikka siinä ei ole paljon muuta kuin saumat ja taskut jäljellä, niin sitä halutaan vielä muokkauttaa ja laittaa paikkaa paikan päälle.

Kova kysyntä pakotti palkkaamaan työntekijöitä

Päivi Korteniemen vetämässä Ompelupuodissa hurisee parhaimmillaan kolmekin ompelukonetta. Yhden takana töitä tekee vuosi sitten tekstiili- ja vaatetusalan ompelijaksi valmistunut Tatu Rintala.

Hän oli opiskeluaikanaan Ompelupuodissa harjoittelussa, ja päätyi koulun jälkeen sinne töihin.

– Kävi kyllä tuuri, että löytyi tällainen tapa tehdä vaatteita, koska vaatteiden muokkaus ja korjaus on minulle tosi mielestä puuhaa, hän toteaa.

Olen saanut tuottaa ihmisille iloisia yllätyksiä monet kerrat.

Tatu Rintala

Erityisesti miesten pukuihin Rintala tarttuu mielellään. Liian suuri takki pienenee käyttäjälleen sopivaksi muutamalla ompeleella.

Korjausompelimossa tehdään paljon muutoksia miesten pukuihin ja puvun housuihin. Kuva: Anne Savin / Yle

– Tällaiset muodistukset ovat todella tyypillisiä, ja itselleni mieluisia töitä. Olen saanut tuottaa ihmisille iloisia yllätyksiä monet kerrat.

Ompelupuodissa on töissä kaksi palkattua ompelijaa yrittäjän lisäksi. Miesompelijan mielipidettä pidetään erityisesti miesten keskuudessa arvossa.

– Monesti kysytään, mikä näyttää hyvältä. On hienoa antaa siihen asiantuntemusta.

Tekstiilijäte vähenisi korjaamalla

Suomalaiset tuottavat vuosittain tekstiilijätettä yli 13 kiloa henkeä kohti. Korjausompelulla voisi monelle tekstiilille antaa lisäaikaa ja vähentää jätteeksi päätymistä.

Tekstiilejä voi jo kierrättää joko erilaisiin vaatekeräyksiin, ja niitä voidaan hyödyntää myös teollisuuden tarpeissa.

– Itse olen päätynyt kierrättämään tekstiilini jotta jätekuorma pienenisi, sanoo Päivi Korteniemi.

Päivi Korteniemellä on kaksi palkattua työntekijää, mutta silti hän istahtaa itsekin mielellään ompelukoneen ääreen. Kuva: Anne Savin / Yle

Harva vaate käännytetään korjausompelijalta, jos asiakas on valmis maksamaan työstä.

– Pienet repeämät, rikkinäiset vetoketjut tai puuttuvat napit eivät ole syy vaatteesta luopumiseen.

Vaatteilla on myös taipumus "kutistua" kaapissa, mutta sekään ei Päivi Korteniemen mukaan ole mikään ongelma.

– No niillekin pystytään tekemään aika paljon, että ne saadaan otettua taas uudestaan käyttöön. Voidaan tehdä kiilaa, jos ei siitä vaatteen saumasta itsestään löydy kangasta, joka saataisiin otettua auki.

– On olemassa kiiloja, jatkopaloja ja resoreja ja kaiken näköistä vippaskonstia, millä saadaan se sitten sopivaksi, hän lohduttaa.

Miten sinä vähennät tekstiilijätettä? Keskustelu on avoinna kello 22 saakka.

Lue myös: