1. yle.fi
  2. Uutiset

Vesi keitettävä vielä viikonlopun yli Kilpisjärven kylällä – löydetty useita juomaveteen kuulumattomia bakteereja

Enontekiön Kilpisjärvellä on vastikään liikkunut vatsatautia, mutta yhteyttä kolibakteeriin ei ainakaan vielä ole havaittu.

juomavesi
Vettä valuu vesihanasta.
Juomaveden laatu tarkastetaan vielä desinfioinnin jälkeen ja sen jälkeen päätetään, voiko sitä käyttää keittämättä.Henrietta Hassinen / Yle

Kilpisjärven kylällä oleva vedenkeittokehotus kestää ainakin viikonlopun yli, arvioidaan Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollosta. Veden desinfiointi kloorilla aloitettiin torstaina.

Vesijohtovedestä on maanantain näytteenoton jälkeen löytynyt useita siihen kuulumattomia epäpuhtauksia: koliformisia bakteereja sekä suolistotulehdusta aiheuttavia e-kolibakteereja.

– Vielä ei ole tullut tietoa, että ihmisiä olisi sairastunut vedenkäytöstä, ympäristöterveyspäällikkö Outi Romakkaniemi sanoo.

Hän kertoo kuitenkin kuulleensa, että Kilpisjärvellä on ollut viime aikoina reilusti tavallista norovirusta.

– Vielä tässä vaiheessa on hankala yhdistää, mikä vatsatauti johtuu mistäkin.

Alueen terveyshuolto tekee nyt yhteistyötä ympäristöterveysvalvonnan kanssa. Muonion terveyskeskuksesta kerrotaan, ettei sinne ole hakeutunut kolbakteeriin sairastuneita potilaita.

Putkirikkokin voi olla syynä

Syytä ulosteperäisen kolibakteerin päätymistä Kilpisjärven kylän juomaveteen etsitään edelleen. Likaantuminen on voinut saada alkunsa pumppaamosta tai putkirikosta. Alueen viemäri- ja vesiputkisto kulkevat rinnakkain.

Romakkaniemen mukaan verkostovettä rydyttiin tutkimaan, kun Kilpisjärven asukkailta tuli yhteydenottoja värjäytyneestä vedestä. Ensimmäinen yhteydenotto tuli perjantaina.

Enontekiön Vesihuolto Oy:stä kerrotaan, että tavallisesti näytteitä otetaan neljä kertaa vuodessa. Yhtiö ei ole laittanut joidenkin kaupunkien tapaan internet-sivuilleen vedenlaaturaportteja.

– Vedenottolaitosten näytteissä ei ole aiemmin havaittu ongelmia, varatoimitusjohtaja Kalevi Keskitalo sanoo.

Vedenjakelupiste paloasemalla

Jotta kylän asukkaat saisivat varmasti puhdasta vettä, on Kilpisjärven paloasemalle sijoitettu pysyvä vedenjakelupiste. Lisäksi alueella kiertää vedenjakelijoita.

Vedenlaatuongelmat koskevat eteläistä vedenottoaluetta. Esimerkiksi Kilpisjärven retkeilykeskus on vedenkeittokehotuksen ulkopuolella.

Lue seuraavaksi