1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. katkaravut

Kokaiinia, ketamiinia, lääkeaineita – purokatkoista löytyneet aineet yllättivät brittitutkijat

Itäisessa Englannissa otetuissa näytteissä kaikista purokatkoista löytyi muun muassa kokaiinijäämiä.

katkaravut
katkarapuja
Kiinalaiset ovat hullaantuneet Pohjois-Korean puhtaisiin mereneläviin. Näiden katkarapujen kerrottiin olevan Kiinasta.Jenny Matikainen / Yle

Lontoolaisen King's Collegen tutkijat yhteistyössä Suffolkin yliopiston kanssa keräsivät näytteitä purokatkoista 15 paikasta Suffolkin kreivikunnassa. Maaseutuympäristössä purokatkoista löydettiin kaikissa näytteissä kokaiinia.

– Vaatii lisätutkimuksia, koskevatko kokaiinilöydökset vain Suffolkia vai löytyisikö sitä laajemminkin purokatkoista Britanniassa ja muualla, sanoo tutkija Nic Bury Suffolkin yliopistosta.

Environment International -tiedelehdessä julkaistu tutkimus tarkasteli, millaisia mikrosaasteita makean veden purokatkoista löytyy. Huumeiden lisäksi katkoista löytyi jäämiä lannoitteista ja lääkeaineista.

King's Collegen julkaisemassa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) tutkimusryhmään kuulunut tohtori Leon Barron pitää laittomien huumeaineiden löytymistä järjestelmällisesti kaikista näytteistä yllättävänä.

– Tällaisia jäämiä voisi luulla löytävänsä Lontoon kaltaisilta kaupunkialueilta, mutta ei pienemmistä maaseutuympäristöistä, Barron sanoo.

Tutkimus paljastaa myös sen, että kuluttajien käyttämät aineet kulkeutuvat vesistöissä ja joissa käytön jälkeen harmia aiheuttaen. Purokatkoista löytyi myös Britanniassa jo kauan sitten kiellettyä kemikaalia fenuronia, jota on käytetty rikkaruohon torjunnassa. Sen lähde on tutkijoille tuntematon.

Purokatkoista löytyneet jäämät olivat niin pieniä, että ihmisille ne eivät aiheuta haittaa. Muulle luonnolle ravintoketjun alapäässä niissä kuitenkin piilee riski.

Korjattu klo 18:59: kielletty kemikaali on fenuroni, ei feuroni. Korjattu 19:07, tutkittavana olivat purokatkat, eivät katkaravut.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi