1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolustusvoimat

Rivosta nimittelystä Lemmenjoen harjoituksissa syytetty ex-komentaja katuu puheitaan: "Myönnän, että näin on päässyt käymään"

Karjalan lennoston entisen komentajan Markus Päiviön puolustus toivoo, että rikossyytteiden aiheuttama julkisuus otettaisiin huomioon oikeuden tuomiossa.

puolustusvoimat
Markus Päiviö
Karjalan lennoston entinen komentaja Markus Päiviö Helsingin hovioikeudessa torstaina. Päiviö siirtyi reserviin toukokuun alussa oikeudenkäynnin ja julkisuusmylläkän vuoksi.Jouni immonen / Yle

Karjalan lennoston entinen komentaja eversti Markus Päiviö pahoittelee ja katuu puheitaan Lemmenjoen kohutussa vapaaehtoisessa kertausharjoituksessa syksyllä 2017. Tapahtumien johdosta nostettuja syytteitä käsiteltiin Helsingin hovioikeudessa kaksi päivää.

– Kadun mielipahaa, jota olen aiheuttanut harjoitukseen osallistuville ja kadun sitä, mitä tein, mutta sitä ei tekemättömäksi saa.

– Olen loukannut ihmisiä, myönnän sen ja alkoholin käytön ajoittain.

Ennen Päiviön omaa puolustautumista oikeus kuuli kahta todistajaa. Leirillä mukana ollut sotilaslääkäri arvioi, että Päiviö ei ollut palveluskelpoinen koko harjoituksen ajan humalatilansa vuoksi. Humalatila oli ajoittain hyvin selvästi nähtävissä.

– Ei Päiviö ollut siellä ainoa joka joi, mutta hän oli ainoa joka oli todella humalassa.

Sotilaslääkärin mukaan Päiviö ei loukannut häntä, mutta hän ei saanut kaikista Päiviön puheista selvää käsitystä.

– Sai justiinsa ja justiinsa selvää puheesta, mutta sisältö oli hataraa.

Hän kuitenkin koki, että etenkin Päivön alaiset kokivat komentajan puheet loukkaavina.

– Oli vitsailua, että alennetaan joidenkin sotilasarvoa tai siirretään johonkin muuhun tehtävään eri puolelle Suomea. Se varmasti koettiin loukkaavana.

Puolustus: Hyväntuulinen harjoitus

Päiviön avustaja asianajaja Pentti Laiho valotti kolmipäiväisen harjoituksen kulkua sen aikana otetuilla kuvilla. Kuvakokoelmalla hän pyrki osoittamaan leirin harjoitusten leikkimielisyyttä ja hyvää tunnelmaa.

Lauantain pahaa mieltä aiheuttaneelta illalliselta otetuissa kuvissa näkyi Laihon mukaan myös hyväntuulisuus ja hyväryhtinen komentaja.

– Kuva kertoo enemmän kuin monet sanat. Tämä selvensi monia seikkoja Päiviön käytöksessä, korosti Laiho.

Päiviö: Sammakko pääsi suusta

Päiviö myöntää alkoholin käytön harjoituksen aikana osittain. Alkoholia oli tarjolla jo perjantain aloitustilaisuudessa Lemmenjoella.

– Jos ihmisellä oli jano, hän joi. Aika pidättyväisesti nautin itse mitään, koska minulla oli esitelmä. Siitä tuli paljon kiittävää palautetta.

Päiviön mukaan hän ei ollut humalassa lauantaina maastossa järjestetyn harjoituksen aikana. Hän kertoi kaatuneensa väsymyksen ja liukkaiden kenkien vuoksi eikä humalatilan takia.

Taaksepoistuttamiskäskyn jokeen hän kertoo kumonneensa välittömästi, joten ihmiset "eivät kauhean pitkälle ehtineet". Hän sanoi, että harjoituksella oli tarkoitus herätellä ihmisiä.

Päiviö kiistää, että hänellä olisi ollut tarkoitus nöyryyttää ketään. Puheet alaisten siirroista olivat myös humoristisia heittoja.

– Itsellä on paha tapa käyttää mustaa huumoria ja piikittelyä. Se on jäänne vanhasta ja oli aiemmin armeijassa yleisempää. Jälkeenpäin pidän sitä harkitsemattomana.

Nurmeksen kaupunginjohtajasta Asko Saatsista Päiviö sanoo antaneensa harkitsemattoman kommentin Saatsin tietokilpailussa antaman väärän vastauksen vuoksi.

– Sammakko, mikä lähti sillä kohtaa, oli ikävä. Myönnän sen ja olen edelleen pahoillani, että tällaisen kommentin olen suustani päästänyt. Minulla ei ole kykyä arvioida hänen kykyään toimia kaupunginjohtajana.

Päiviö ei osaa täysin selittää menettelyään

Päiviö myönsi myös käyttäneensä vääränlaisia ilmaisuja alaisistaan. Hänen entiset alaisensa kertoivat torstaina, että Päiviö oli nimitellyt henkilökuntaa muun muassa homorunkkareiksi.

– Olen siis käyttänyt tällaista kieltä. Myönnän, että näin on päässyt käymään.

Päiviö sanoi, että on miettinyt puolentoista vuoden ajan harjoituksen aikaisia puheitaan. Hän sanoi, että ei täysin pysty selittämään niitä. Hänen on ollut vaikea tunnistaa omia sanavalintojaan ja toimintaansa.

– Peruskunto oli todella huono ja elin haastavaa elämänvaihetta. Se yhdistettynä alkoholiin oli huono yhdistelmä.

Päiviö katsoo, että oli tuolloin kykenevä johtamaan harjoitusta ja lennostoa, mutta hän joutui kuntokuurille harjoituksen jälkeen. Hän kertoi, että harjoituksen aikaista väsymystä aiheutti myös se, että hän oli kymmenen kiloa nykyistä painavampi ja polvi vihoitteli.

Päiviö: Perättömiä huhuja levitettiin jo Lemmenjoella

Päiviön mukaan harjoituksesta on levitetty perättömiä huhuja jo harjoituksen aikana Lemmenjoella ja myös Karjalan lennostossa Rissalassa. Hän korostaa itse pyrkineensä korjaamaan tapahtumien vaikutuksia.

Päiviö kertoo keskustelleensa asiasta Ilmavoimien komentajan kanssa harjoituksen jälkeen ja tapahtumia puitiin yhdessä osallistujen kanssa.

Päiviön mukaan tilaisuuksia oli useampia. Esitutkinnan valmistumisen jälkeen Päiviö lähetti vielä anteeksipyynnön henkilöstölle.

Reserviläisille lähetettiin kirje ja Päiviö kertoi tavanneensa suurimman osan kutsuvieraista.

Päiviön oman arvion mukaan Nurmeksen kaupunginjohtajaa lukuunottamatta yksikään kutsuvieraista ei ollut kokenut itseään loukatuksi ja sotilaistakin vain kaksi tai kolme.

Ura loppui rikosepäilyihin

Rikosepäilyjen aiheuttama julkisuus on ollut Päiviölle ja hänen lähipiirilleen raskasta. Päiviö siirrettiin komentajan tehtävistä erityistehtäviin.

– Ura loppui siihen ja se on vaikuttanut tulotasoon. Palkanalennusta on tullut pitkälti toista tuhatta euroa kuukaudessa.

Hän arvoi, että menetti palkkatuloja yhteensä noin 10 000 euroa. Päiviö siirtyi reserviin toukokuun alussa. Hän sanoi, että teki omat johtopäätöksensä mahdollisuuksista jatkaa puolustusvoimissa.

– Totesin, että tässä kohtaa minun on syytä väistyä ja sitten tein tämän päätöksen. Olen pahoillani negatiivisesta mainehaitasta, jonka tämä on aiheuttanut Ilmavoimille ja Puolustusvoimille.

Vaatimuksena tuntuva sakkorangaistus ja tuhansien eurojen korvaukset

Hovioikeus kuuli torstaina oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä todistajina neljää Päiviön alaisena toiminutta henkilöä.

He kaikki kertoivat samankaltaisia havaintoja silloisen komentajan kielenkäytöstä ja toiminnasta kolmipäiväisen leirin aikana.

Päiviotä syytetään esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Kihlakunnansyyttäjä Mikko Larkia vaatii Päiviölle tuntuvaa sakkorangistusta, 60–80 päiväsakkoa.

Syyttäjä katsoo, että Päiviö kohteli kertausharjoitukseen osallistuneita nöyryyttävällä tavalla, käytti valtaansa harjoituksen johtajana väärin ja toimi päihtyneenä.

Syyttäjä sanoi loppulausunnossaan, että oikeudenkäynnissä on saatu hyvä kuva siitä, miten Päiviö on harjoituksessa käyttäytynyt.

– Mielenkiintoista huomata, kuinka monta todistajaa Päiviöllä itsellään on ollut, ei yhtäkään.

Tuomio luvassa ennen kesälomia

Päiviön avustaja Pentti Laiho katsoi loppulausunnossa, että rikosepäilyistä ja syytteistä aiheutuneen mediamyllytyksen vuoksi Päiviön tuomiota tulisi kohtuullistaa. Hänen mielestään kohtuullinen rangaistus olisi 50–60 päiväsakkoa.

Myös syyttäjä katsoo, että oikeus voisi harkita julkisuuden vaikutusta tuomioon.

Laiho korosti, että Päiviön puheita ei voida pitää esimiesaseman väärinkäyttönä lukunottamatta alaisiin kohdistuneita möläytyksiä ja epäasiallisia nimityksiä.

– Puhe siitä, että katsotaan, ketkä tänne ensi vuonna tulevat, se ei voi olla nöyryyttävää. Sitten on aikamoinen mielensäpahoittaja, jos kaikesta tällaisesta pahoittaa mielensä

Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi vaatii Päiviöltä 3 000 euron kärsimyskorvauksia kunnianloukkauksesta.

Oikeuden puheenjohtaja, hovioikeuden presidentti Mikko Könkkölä sanoi, että päätös asiassa annetaan ennen kesälomia.

Ilmavoimien komentaja hovioikeuteen ensi viikolla

Ensi viikolla hovioikeudessa vastaa syytteisiin Ilmavoimien entinen komentaja Sampo Eskelinen.

Syyttäjä katsoo, että Eskelinen viivytteli alaisensa epäiltyjä rikoksia koskevan esitutkinnan aloittamista. Syyttäjän mukaan Eskelinen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin kerrotaan saaneen tietoa Lemmenjoen tapahtumista kuukausia ennen esitutkinnan aloittamista.

Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti perjantaina, että Jarmo Lindbergin toimista aloitetaan esitutkinta keskusrikospoliisin tekemän esiselvityksen perusteella.

Lindberg on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Hän ei kommentoi esitutkinnan alkamista.

Lue myös:

Syyttäjä: Esitutkinta toimitettava Puolustusvoimien komentajaa koskevassa ns. Lemmenjoki-jutussa

Lemmenjoen kertausharjoituksia käsitellään nyt hovioikeudessa – Ex-komentajan ryöpytyksen kohteeksi joutuneet: Haukkui munattomaksi mieheksi ja tyhmäksi nahkapääksi


Karjalan lennoston ex-komentaja kiistää rikokset pääosin – everstin käytöstä Lemmenjoen harjoituksessa aletaan puida oikeudessa torstaina

Karjalan lennoston kohutun Lemmenjoen harjoituksen käsittely alkaa hovioikeudessa toukokuussa

Ilmavoimat puolustaa kohun nostanutta Lemmenjokea: Alkoholia ohjeiden mukaan, diskopallot harjoitusväline ja paikka erityinen

Savon Sanomat: Komentaja poistutti Lemmenjoen harjoituksessa jokeen

Silminnäkijät vaitonaisia välikohtauksesta Ilmavoimien kertausharjoituksessa – SS: Yksi haukutuista oli Nurmeksen kaupunginjohtaja

Syyttäjä: Karjalan lennoston entistä komentajaa ja Ilmavoimien komentajaa epäillään sotilasrikoksista – Ilmavoimien komentaja saa jatkaa toistaiseksi tehtävässään

Esitutkinta Karjalan lennoston entisen komentajan toimista valmistui – epäillään käyttäytyneen sopimattomasti vapaaehtoisessa harjoituksessa Lapissa

Lue seuraavaksi