USA:n oikeusministeriä uhkaa syyte oikeuden halventamisesta

OIkeusministeri William Barria puolustavat republikaanit sanovat demokraattien pelaavan poliittista peliä.

William Barr
Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr.
Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr senaatin oikeusvaliokunnan kuultavana.Tom Brenner / EPA

Yhdysvaltain kongressin demokraattiedustajat uhkaavat asettaa maan oikeusministerin William Barrin syytteeseen oikeuden halventamisesta.

Barr ei saapunut tänään torstaina edustajainhuoneen oikeusvaliokunnan kuultavaksi. Valiokunta halusi kysyä Barrilta, miksi edustajille ei ole toimitettu erikoistutkija Robert Muellerin kokonaista raporttia presidentti Donald Trumpin vaalikampanjaorganisaation mahdollisista Venäjä-kytköksistä. Komitea on saanut vain osia raportista.

Oikeusvaliokunta aikoo neuvotella Barrin kanssa vielä kertaalleen. Jos tämä ei suostu demokraattienemmistöisen komitean vaatimuksiin, komitea ryhtyy toimenpiteisiin, sanoi komitean puheenjohtaja Jerrold Nadler.

– Jos oikeusministeri viivyttelee tai ei suostu neuvottelemaan hyvässä hengessä, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin todeta hänen rikkovan oikeuden määräystä, Nadler sanoi.

Nadler laajentaa syytöstään koskemaan myös presidentti Trumpia.

– Haaste, joka meillä on edessämme on se, että Yhdysvaltain presidentti yrittää epätoivoisesti estää kongressia, tasa-arvoista hallinnon haaraa, tekemästä minkäänlaista tarkistusta hänen holtittomimpiinkaan päätöksiinsä.

– Jos emme pidä puoliamme häntä vastaan, menetämme ehkä voimamme myös tulevia presidenttejä kohtaan. Vaarassa on Yhdysvaltain poliittisen järjestelmän ydin, vallan hajauttaminen, joka varmistaa, ettei presidentti voi olla diktaattori, Nadler painotti.

"Poliittista peliä"

Republikaaniedustajat puolustavat Trumpia. Oikeusvaliokunnan republikaaniryhmän johtaja Doug Collins arvioi, että demokraatit pelaavat poliittista peliä.

– He haluavat tämän näyttävän syyteistunnolta, koska he eivät aio edetä syytteen nostamiseen.

Collins muistutti, että Barr vastaili aiemmin useita tunteja senaatin oikeuskomitean kysymyksiin. Syy, miksi Barr ei tullut edustajainhuoneen valiokunnan eteen, oli Nadlerin halu muuttaa kyselytunnin kulkua, jotta myös lakimiehet voisivat tentata Barria.

Edustajainhuoneen demokraattinen puhemies Nancy Pelosi lisäsi painetta Barria kohtaan.

Pelosin mukaan Barr on valehdellut kongressille. Tästä voidaan nostaa syyte häntä vastaan, Pelosi muistutti.

Lue lisää:

Yhdysvaltojen oikeusministeri Barr kieltäytyi edustajainhuoneen kuulemisesta – Syytetään valehtelemisesta Muellerin Venäjä-raportin sisällöstä

Lähteet: Reuters, AP