Kysely: Startupit maksavat Suomessa pienintä palkkaa neljästä Pohjoismaasta – työviikkokin on lyhyempi

Danske Bankin ja Arkwrightxin kyselyyn vastasi lähes 700 startupeissa työskentelevää Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

startup-yritys
Elina Arponen, toimitusjohtaja, Quicksave
Elina Arposen johtama pelifirma Quicksave on toiminut pari vuotta. Markku Pitkänen / Yle

Suomalaiset kasvuyritykset eli startup-yritykset maksavat matalinta palkkaa työntekijöilleen neljän Pohjoismaan startup-yrityksistä.

Bruttopalkan ero Suomen ja Pohjolan palkkakuninkaan Tanskan ja välillä on 1400 euroa kuussa ostovoimakorjatuilla luvuilla. Tulos selviää Danske Bankin ja Arkwrightxin kyselystä, johon vastasi lähes 700 startupilaista johdosta työntekijään.

Vuosipalkat startupeissa*

euroa

Suomi

44 229

Ruotsi

46 635

Norja

51 713

Tanska

61 032

Lähde: Danske Bank, Arkwrightx.

* keskimäärin, ostovoimakorjattu

Suomalaisessa startupissa työskentelevän keskiansio on 3 538 euroa kuussa, kun suomalaisten kuukausikeskiansio on Tilastokeskuksen mukaan noin 3 395 euroa.

– Keskeinen yllätys oli se, että aloittavassa yrityksessä, jolla ei ole liiketoimintaa ja kassavirtaa, pystytään kuitenkin tienaamaan keskimäärin keskivertosuomalaisen palkkatulon verran kuukausi- ja vuositasolla. Se on enemmän kuin odotimme, sanoo Danske Bankin startup-yhteistyöstä vastaava johtaja Teppo Havo.

– Eli startupeissa ei syödä pelkästään tonnikalaa ja riisiä, vaan näyttää siltä, että ihan kohtuulista elintasoa pystytään pitämään yllä, Havo sanoo.

Teppo Havo, johtaja, startup-yhteistyö, Danske bank
Teppo Havo vastaa startup-yhteistyöstä Danske Bankissa. Markku Pitkänen / Yle

Miehillä suuremmat palkat

Parhaat palkat startupeissa ovat johdossa ja teknologiaan liittyvissä tehtävissä. Miesten palkat ovat keskimäärin suurempia kuin naisten.

– Olihan se aika ikävä taas nähdä, että startup-puolellakin näin on. Etenkin ikävää oli, että mitä seniorimpi paikka tai mitä isompi firma, sitä isompi oli ero naisten ja miesten palkassa, kertoo helsinkiläisen startup-yritys Quicksaven toimitusjohtaja Elina Arponen.

Havon mukaan Startupeissa työskentelevien miesten osuus yritysten omistuksesta on keskiarvoisesti naisvastaajia suurempi. Lisäksi miesten keskimääräinen työaika on 3,5 viikkotuntia pidempi.

– Jos tätä käytetään selittävänä tekijänä, niin se selittää suurimman osan tästä palkkaerosta, Havo kertoo.

Lyhin työviikko Suomessa

Lyhintä työpäivää tehdään suomalaisissa startupeissa: keskimäärin 42 työtuntia viikossa. Pisintä taas on Norjassa: 49 työtuntia viikossa. Tanskassa työviikon keskipituus on 44 tuntia ja Ruotsissa 46 tuntia.

Elina Arponen, toimitusjohtaja, Quicksave
Startup-yrittäjä Elina Arponen pettyi siihen, että startupeissakin miesten palkat ylittävät naisten tulot. Markku Pitkänen / Yle

– Mä kyllä painottasin sitä, että tärkeämpää on mitä tehdään kuin paljonko tehdään, Arponen arvioi.

Kyselyn mukaan startupin perustajat tekevät keskimäärin kahdeksan tuntia pidempää työviikkoa kuin ei-perustajat.

– Suomalaisten muita matalampaa viikkotuntimäärää selittää osin se, että naapurimaissa vastaajissa oli suhteellisesti enemmän omistajayrittäjiä, joiden viikkotunnit ylittävät hyvin usein 50 tunnin rajapyykin, Havo kertoo.

Kyselyn mukaan norjalaiset työntekijät ovat muita yleisemmin myös yrityksen osakkaita (69%). Suomessa 38 prosenttia startupeissa työskentelevistä on samalla omistaja.

Suomessa arvioidaan olevan 5 000–7 000 startup-yritystä ja yhdessä startupissa työskentelee tyypillisesti muutama työntekijä. Startup-sektorilla työskentelee kaiken kaikkiaan 10 000–20000 työntekijää.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus