1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pariisin ilmastosopimus

USA:n edustajainhuone yrittää kumota Trumpin ilmastopäätöksen

Lakihanke todennäköisesti kaatuu senaatin vastustukseen tai presidentin vetoon.

Nuoriso vaati ilmastonsuojelua Los Angelesissa maaliskuussa. Kuva: Eugene Garcia / EPA

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone on hyväksynyt lain, jolla pyritään kumoamaan presidentti Donald Trumpin päätös irrottaa maa Pariisin ilmastosopimuksesta.

Demokraattienemmistöinen edustajainhuone hyväksyi lain äänin 231 – 190. Äänestys sujui puoluelinjojen mukaisesti, mutta kolme republikaania äänesti lain hyväksymisen puolesta.

Kyseessä oli ensimmäinen ilmastonmuutoksen estämistä koskeva laki, jonka edustajainhuone on hyväksynyt yli vuosikymmeneen.

Laissa vaadittiin Yhdysvaltain viranomaisia laatimaan suunnitelman, jolla maa täyttäisi Pariisin sopimuksen ilmastopäästöjen rajoitusvelvoitteet. Lisäksi laki estäisi liittovaltion rahojen käyttämisen hankkeisiin, joilla edistettäisiin maan eroamista sopimuksesta.

Edustajainhuoneen päätös saattaa jäädä merkityksettömäksi, sillä se edellyttää myös senaatin hyväksynnän. Senaatin enemmistönä ovat republikaanit, jotka kannattavat Trumpin ajatusta sopimuksesta eroamiseksi.

Senaatin republikaaniryhmän puheenjohtaja Mitch McConnell luonnehti, että edustajainhuoneen päätös oli "turha ele, jolla yritettiin kahlita Yhdysvaltain talous onnettomaan Pariisin sopimukseen". Hänen mukaansa "laki ei etene senaatista minnekään".

Jos senaatti kuitenkin vastoin odotuksia äänestäisi lain puolesta, presidentti Trump todennäköisesti estäisi sen hyväksymisen veto-oikeudellaan.

Valkoinen talo on jo aiemmin kommentoinut edustajainhuoneen hanketta. Valkoisen talon mukaan se on "ristiriidassa presidentin aikomuksen suhteen asettaa Yhdysvaltain työläiset ja perheet etusijalle, edistää edullista ja luotettavaa energiaa ja teknologiaa sekä parantaa kaikkien yhdysvaltalaisten elämänlaatua".

Valkoinen talo huomautti lisäksi, että laki on ristiriidassa myös sen kanssa, että presidentille on maan perustuslaissa annettu oikeus johtaa maan ulkopolitiikkaa.

Demokraatit sanovat jatkavansa taistelua ilmastosopimuksen puolesta.