1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen Kansallisooppera

Hannu Lintu ehdolla Kansallisoopperan ja -baletin ylikapellimestariksi

Neljä- ja puolivuotinen kausi alkaa tammikuussa 2022. Hannu Lintu jättää puoli vuotta aiemmin pestinsä RSO:n ylikapellimestarina.

Suomen Kansallisooppera
30.5.2017 Helsinki Musiikkitalo
Nella Nuora / Yle

Suomen Kansallisoopperan ja -baletin hallitus päätti kokouksessaan eilen torstaina, että se ehdottaa Hannu Lintua talon ylikapellimestariksi.

Hallitus päättää ylikapellimestarin valinnasta ensi keskiviikkona, kun se on ensin kuullut talon taiteellisia henkilöstöryhmiä.

Ylikapellimestarin neljä- ja puolivuotinen kausi alkaa 1. tammikuuta 2022. Tehtäviin lukeutuvat produktioiden ja konserttien johtamisen lisäksi orkesterin ja kuoron kehitystyö yhdessä kuoromestareiden kanssa.

Kansallisooppera mylläsi laulajien työsuhteet vastikään uuteen uskoon. Tuleva ylikapellimestari vastaa toiminnastaan oopperan taiteelliselle johtajalle Lilli Paasikivelle.

Kansallisoopperalla ja -baletilla ei ole ollut ylikapellimestaria sen jälkeen, kun Michael Güttleriä ei palkattu jatkokaudelle vuonna 2016. Sen sijaan Esa-Pekka Salonen nimitettiin talon taiteelliseksi partneriksi. Hänen pestinsä jatkuu vuoden 2021 loppuun.

Ei lausuntoja ennen lopullista päätöstä

Hannu Lintu on johtanut menestyksekkäästi Radion sinfoniaorkesteria vuodesta 2013 ja saanut orkesterin kanssa tehdyistä levytyksistä useita palkintoja. Huhtikuussa kapellimestari ilmoitti, että hän jättää tehtävänsä vuonna 2021.

Lintu vierailee säännöllisesti maailman huippuorkestereiden kapellimestarina. Hän on myös johtanut oopperoita Kansallisoopperassa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla, viimeisimmäksi Kansallisoopperan Wozzeckin.

Mediatalon ylikapellimestarina Lintu on opittu tuntemaan myös taidemusiikin ja kulttuurin puolesta puhujana.

Hannu Lintu, pääjohtaja Gita Kadambi, Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi tai hallituksen jäsenet eivät anna lausuntoja julkisuuteen ennen kuin lopullinen valinta on tehty vajaan viikon kuluttua.

Sarja klassisen musiikin uutisia

Uutinen Kansallisoopperan tulevasta ylikapellimestarista on jatkoa viime päivien klassisen musiikin uutisvirralle.

Eilen Radion sinfoniaorkesteri julkisti seuraavan ylikapellimestarinsa, joka on syksyllä 2021 aloittava Nicholas Collon.

Musiikkitalo Helsinki
Nicholas Collon on Radion sinfoniaorkesterin seuraava ylikapellimestari.Laura Railamaa / Yle

Niin ikään torstaina selvisi, että Minnesotan orkesterin musiikillinen johtaja Osmo Vänskä aloittaa kolmevuotisen kauden Soulin filharmonikkojen musiikillisena johtajana tammikuussa 2020.

Lue seuraavaksi