Washington Post: Yhdysvallat haluaa poistaa ilmastonmuutoksen Rovaniemen kokouksen julkilausumasta

Ilmastonmuutos on ollut ensi viikon alussa Rovaniemellä kokoontuvan Arktisen neuvoston keskeinen teema.

Arktinen neuvosto
Rovaniemen Lappi-Areenalla järjestetään Arktisen neuvoston ulkoministerikokous toukokuussa.
Rovaniemen Lappi-Areenalla järjestetään Arktisen neuvoston ulkoministerikokous 7. toukokuuta.Raimo Torikka / Yle

WASHINGTON Presidentti Donald Trumpin hallinto on yrittänyt poistaa viittaukset ilmastonmuutokseen

Arktisen neuvoston ulkoministerikokouksen julkilausumasta, Washington Post (siirryt toiseen palveluun) –lehti kertoo.

Kahdeksan Arktisen neuvoston jäsenmaan ministerit kokoontuvat maanantaina Rovaniemellä. Paikalle saapuu Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Lehden haastattelemien nimettömänä pysyttelevien diplomaattilähteiden mukaan Yhdysvallat on erimielinen muiden kanssa kokouksen julkilausumasta, jota on valmisteltu jo pitkään etukäteen.

Muut haluaisivat mainita kokouksen päättävässä julkilausumassa ilmastonmuutoksen vastaiset toimet ja Pariisin ilmastosopimuksen, mutta Yhdysvallat on ollut vastahankainen.

Suomalaiset uskovat kompromissiin

Diplomaattilähteiden mukaan yhdysvaltalaiset ovat kokouksen lähestyessä pehmentäneet tähän asti tiukkana pysyneitä kantojaan. Lehden haastattelema Suomen arktisten asioiden suurlähettiläs Aleksi Härkönen sanoo uskovansa, että asiasta löytyy vielä kompromissi.

Ilmastonmuutoksen jättäminen pois julkilausumasta olisi outoa, sillä se on viime vuodet ollut tämän Jäämeren alueen yhteistyöelimen keskeinen huolenaihe.

Kompromissi voisi Washington Postin mukaan olla vaikkapa se, että kokouslausumassa ei mainita Pariisin ilmastosopimusta. Trump on vetänyt Yhdysvallat pois siitä. Muut seitsemän Arktisen neuvoston jäsenmaata ovat allekirjoittaneet sopimuksen. Näistä maista Venäjä ei ole vielä ratifioinut sopimusta.

Pompeo pitää Rovaniemellä linjapuheen Yhdysvaltain arktisesta politiikasta. Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi torstaina, että Pompeo linjaa tavoitteeksi Jäämeren alueen talouskasvun, joka ottaa huomioon ympäristönsuojelun.

Yhdysvallat painottaa myös pohjoisten alueiden turvallisuuden ylläpitämistä ja Arktisen neuvoston puolueetonta roolia niiden hallinnoimisessa.

Juttua korjattu kello 12.01: Venäjä on allekirjoittanut Pariisin ilmastosopimuksen, mutta ei ole ratifioinut sitä.

Aiheesta lisää:

Venezuelan kriisiä setvitään ensi viikolla Rovaniemellä

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo vierailee Rovaniemellä ensi viikon maanantaina

Vuoden tärkeimmän kansainvälisen huippukokouksen järjestelyjä tehty jo vuosia – Arktisten valtioiden ulkoministerit kerääntyvät Rovaniemelle