Pakkanen voi vahingoittaa avomaan vadelmaa – mansikat suojassa harson alla

Suonenjokista tunnelimansikkaa päästään maistamaan jo äitienpäivänä.

mansikka
Mansikan kukinto
Mansikan kukinto.Toni Pitkänen / Yle

Perjantain pakkaskeli saattaa aiheuttaa tuhoja avomaan vadelmalle. Aikaiset mansikkalajikkeet ovat vielä talviharson alla ja ne kestävät muutaman asteen pakkasta, kunhan kylmyys ei jatku pitkään.

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen mukaan viime talvi oli mansikalle suotuisa, lunta oli riittävästi eikä pakkanen aiheuttanut isoja vahinkoja. Paikoin mansikkapelloilla on ollut myyrätuhoja ja metsäkauriit ovat tehneet reikiä harsoihin.

Yhdistyksen puheenjohtaja Veijo Karkkonen on tyytyväinen tämän viikon sateisiin, sillä luonto kaipasi jo kovasti vettä. Tyypillisesti mansikka kukkii Pohjois-Savossa toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa.

Ensimmäiset mansikat myyntiin äitienpäiväksi

Tunnelissa mansikkaa ja vadelmaa Suonenjoella tuottavalla Marja-Suomen Taimituotanto -yritys saa ensimmäiset mansikat myyntiin jo äitienpäiväksi. Yrittäjä Jarmo Röppäsen mukaan tunnelimansikassa on ollut kukintaa jo toista viikkoa ja pieniä raakileita on jo. Tunneliviljelyssä ensimmäinen varsinainen mansikkasato kypsyy valmiiksi Pohjois-Savossa toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa.

Röppäsen mukaan uudet lajikkeet pidentävät satojaksoa. Jatkossa kotimaan mansikkaa on tarjolla äitienpäivän tienoilta jopa lokakuun alkupuolelle asti.

Luonnonvarakeskuksen tilaston mukaan viime vuonna avomaan mansikkasato oli Pohjois-Savossa vajaat 3,9 miljoonaa kiloa. Hehtaaria kohti sato oli noin 4 200 kiloa.