Yle seurasi hirmumyrskyn matkaa Intiassa – katso videolta, miten sykloni murskaa ikkunoita ja riepottaa kattoja

Sykloni Fanin tuhoista on saatu vasta ensimmäisiä tietoja. Ainakin Purin kaupungissa myrsky on aiheuttanut laajaa vahinkoa.

Intia
Sykloni Fani on iskeytynyt Intian koillisrannikolle.
Sykloni Fani on iskeytynyt Intian koillisrannikolle.
  • Hirmumyrskyn ennustetaan nostattavan vaarallisen myrskytulvan. Myrskyvuoksi tarkoittaa merenpinnan nopeaa nousemista voimakkaan matalapaineen yhteydessä. Se ilmenee voimakkaana, nopeana hyökyaaltona.
  • Jopa yli miljoonaa ihmistä on evakuoitu Intiassa Bengalinlahden ranta-alueilta hirmumyrsky Fanin tieltä. Myrskyn tiellä asuu 100 miljoonaa ihmistä Andhra Pradeshin ja Odishan osavaltioissa. Viranomaiset ovat avanneet yli 4 000 hätämajoitustilaa myrskyevakkoja varten.

Kello 18:31: Pääministeri Narendra Modi kertoo hallituksen antavan Fani-syklonin koettelemille osavaltioille ainakin yli 130 miljoonaa euroa apua. Hallitus on ollut yhteydessä Odishan, Länsi-Bengalin, Andhra Pradeshin ja Tamil Nadun osavaltioihin sekä Puducherryn (entinen Pondicherry) alueeseen avustustoimien tukemiseksi.

Kello 16:02: Fani-myrskyn aikaansaama voimakas tuuli on irrottanut telttoja maasta maailman korkeimman vuoren Mount Everestin rinteillä. Everestin 6 400 metrin korkeudessa sijaitsevalla kakkosleirillä noin 20 telttaa irtosi maasta tänään perjantaina.

Kello 14:22: Katso video myrskyn tuhoista Intian koillisrannikolla. Aman Pratap Singh kuvasi Bhubaneswarissa, miten hirmumyrsky rikkoi opiskelija-asuntolan ikkunoita. Videolla on myös tuhoja Purin kaupungista, joka on Oulun kokoinen, matkailijoiden suosima pyhiinvaelluskaupunki Odishan osavaltiossa.

Kello 13:43: Uutistoimisto AFP:n mukaan Fani-myrsky on aiheuttanut jo kaksi kuolonuhria. Toinen uhreista sai sydänkohtauksen ja toinen, puoliväkisin myrskysuojasta ulos mennyt menetti henkensä, kun puu kaatui hänen päälleen.

Myrskytuhoja Odishan rannikolla.
Myrskytuhoja Odishan rannikolla.STR / EPA

Intian viranomaisten mukaan Fani on voimakkain maahan iskenyt myrsky viiteen vuoteen. Se on kuitenkin heikkenemässä, Intian meteorologinen laitos kertoo.

Kello 12:05: Uutistoimisto Reutersin mukaan Purin kaupunki on kärsinyt pahasti hirmumyrsky Fanista. Kaupungin sähkö- ja puhelinlinjat ovat poikki. Reutersin mukaan kukaan ei ole kuollut, mutta uutistoimisto AFP kertoo kahdesta kuolonuhrista.

Ihmiset katsovat myrskyävää merta Intian Purissa.
Ihmiset kokoontuivat uimarannalle katsomaan myrskyävää merta Intian Purissa torstaina.Dibyangshu Sarkar / AFP

Uutistoimisto AFP:n mukaan sykloni Fani on rantautunut Itä-Intiaan noin kello 6 Suomen aikaa.

Intian meteorologian laitos kertoi Twitterissä noin kello 8, että myrskyn keskus oli Purin kaupungin liepeillä Odishan osavaltiossa.

Odishan (entinen Orissa) viranomaiset kertoivat mitanneensa tuulen nopeudeksi enimmillään 57 metriä sekunnissa. Voimakkuus vastaa kolmannen kategorian syklonia viisiportaisella asteikolla.

Twitterissä on julkaistu myös paikallisten asukkaiden videoita myrskystä.

Lähteet: AFP