560 euron lisätulo kuukaudessa teki paltamolaisesta Mari Saarenpäästä kuntapäättäjän ja hyväntekijän

Perustulokokeilu oli Mari Saarenpäälle positiivinen kokemus, vaikkei se antanut realistista kuvaa järjestelmästä.

Paltamo
Mari Saarenpää
Mari Saarenpää uskoo, että perustulo voisi houkutella ihmisiä muuttamaan Kainuuseen. Mimmi Nietula / Yle

Paltamolainen Mari Saarenpää valittiin kaksi vuotta sitten perustulokokeiluun. 560 euron summa jaettiin kokeilussa olevien tileille täysin vastikkeetta.

Perustulokokeilun periaate oli helpottaa tukien hakemista ja poistaa turhaa byrokratiaa. Kokeiluun osallistui 2 000 arvalla valittua työtöntä suomalaista.

– Helpotti paljon, kun ei tarvinnut enää miettiä paperihakurumbaa tukien suhteen. Henkilökohtaisesti kokemus oli positiivinen, Saarenpää sanoo.

Saarenpään mukaan perustulokokeilu ei antanut täysin realistista kuvaa perustulojärjestelmästä, sillä perustulo ilmestyi tilille myös työllistymisen jälkeen. Kokeilussa olisi hänen mielestään pitänyt olla muitakin tuen tarpeessa olevia kuin työttömiä.

– Kokeilun pitäisi olla sellainen, että perustuloa ei saisi puhtaana käteen, jos työllistyy. Se antaa väärän kuvan siitä, mitä on olla perustulolla, Saarenpää.

Nyt kun kokeilu on päättynyt, arki on jälleen hieman karumpaa.

– Tuntuu tietenkin tiukemmalta. Minulla oli töitä kokeilun ohella, eikä perustuloa verotettu pois millään lailla. Olihan se helpompi tilanne kuin nyt.

Perustulokokeilu on tuonut Saarenpään elämään paljon uutta: hän on ryhtynyt kuntapäättäjäksi ja innostunut myös vapaaehtoistyöstä.

– Perustulokokeilu herätti aktivoitumaan ja olemaan hyödyksi myös muille.

Saarenpää uskoo, että perustulo voisi tuoda lisää asukkaita Kainuuseen. Hänen mielestään perustulon tuoma varmuus helpottaisi yrittämistä tai muuttamista alueelle, jossa työllistyminen on epävarmempaa.

– Ehkä se rohkaisisi ihmisiä lähtemään muualle, eikä keskittymään sinne ruuhkasuomeen.

Lue lisää:

Jokaiselle 560 €/kk – mitä seuraisi? Suomen ihmiskokeessa hyvinvointi parani, mutta työllisyys ei nopeasti muuksi muuttunut

Perustuloa kokeilleet yllättyivät vapaudesta ja turvallisuuden tunteesta – ero entiseen on henkisesti suuri