HIV voidaan pyyhkäistä maailmankartalta – uusi tutkimus todistaa lääkkeiden voiman

Hiv-lääkkeillä pystytään pysäyttämään tartunnat myös homosuhteissa.

HIV
henkilö ottamassa hiv-testiä

Hi-viruksen katoaminen maailmasta on nyt askeleen lähempänä. Tutkijat ovat todistaneet, että antiretroviraaliääkityksellä voidaan ehkäistä hi-viruksen tarttuminen homosuhteessa sairaasta kumppanista terveeseen, kertoo The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Vastaavia tuloksia on saatu aiemmin heterosuhteista. Hi-virus tarttuu herkimmin (siirryt toiseen palveluun) suojaamattomassa anaaliseksissä, koska peräsuolen limakalvo on huomattavasti ohuempi kuin emättimen. (siirryt toiseen palveluun)

Uusien tutkimustulosten ansiosta nyt ollaan siinä pisteessä, että uudet hiv-tartunnat voidaan ehkäistä maailmassa kokonaan. Se edellyttää tietenkin sitä, että jokainen hiv-positiivinen ihminen hoidettaisiin antiretroviraalilääkkeillä. Antiretroviraalit eli ARV-lääkkeet on kehitetty nimenomaan ehkäisemään hivin lisääntymistä.

– Tämä on loistavaa, fantastista! Ongelma hoituu tällä, sanoo professori Alison Rodgers University College Londonista.

Rodgers on mukana tutkimuksessa, joka julkaistiin lääketieteellisessä The Lancet (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Hän painottaa, että seuraavaksi kaikille hiv-positiivisille ihmisille pitäisi järjestää pääsy testeihin ja hoitoihin.

Tutkimuksessa tuhat miesparia

Rodgersin ryhmän tutkimuksessa oli mukana tuhat miesparia ympäri Eurooppaa. Toisella osapuolella oli hiv, toisella ei. Parit harrastivat suojaamatonta anaaliseksiä. Lääkityksen ansiosta yksikään terve mies ei saanut kumppaniltaan hiviä.

Kaksi kertaa aiemmin on raportoitu hoidoista, joilla on (siirryt toiseen palveluun)onnistuttu hävittämään hi-virus tartunnan saaneesta miehestä.

Vuonna 2017 maailmassa oli lähes 40 miljoonaa hiv-positiivista. Heistä reilu puolet sai antiretroviraalilääkitystä.

Lue myös:

Tuttu kierre jatkuu: Eläkeläismiehet saavat hiv-tartuntoja venäläisestä rajakaupungista

Tutkija selvitti seksitautiin sairastuneiden kokemuksia: "Jotenkin tuntuu, että syöpä olisi ollut parempi vaihtoehto kuin tämä"

Ranska alkaa maksaa paikallista "kelakorvausta" kondomeista – nuorten seksitautitartunnat jopa kolminkertaistuneet muutamassa vuodessa