Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen, jonka kautta on käyty laajaa huumekauppaa

Anonyymissä Tor-verkossa vuosia toimineen kauppapaikan kautta on myyty muun muassa huumeita.

takavarikko
Tullin kyltti.
Ismo Pekkarinen / AOP

Keskeisiä nettihuumekaupasta epäiltyjä henkilöitä on pidätetty, kertoo Europol. Kaksi kauppapaikan ylläpitäjiksi epäiltyä on tavoitettu Saksassa ja kaksi suurten huumemäärien myynnistä epäiltyä Yhdysvalloissa.

Europolin mukaan Saksan viranomaiset ovat sulkeneet huumekaupassa käytetyn nettikauppapaikan Wall Street Marketin. Suomen Tulli kertoi aamulla, että Silkkitienä tunnetun laittoman nettikaupan palvelin ja sen sisältö on takavarikoitu aiemmin tänä vuonna.

Anonyymissä Tor-verkossa toimivan kauppapaikan kautta on usean vuoden mittaan myyty huumeita ja muuta laitonta tavaraa. Silkkitie on tunnettu myös nimellä Valhalla.

– Tämä on ollut erittäin merkittävä kansainvälinen operaatio, sanoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Osa huumekauppiaista siirtynyt jo muualle verkkoon

Takavarikkoon liittyvässä tutkinnassa on tehty laajaa yhteistyötä eri maiden viranomaisten kanssa, kertoo Sinkkonen. Mukana on ollut muiden muassa Saksan, Ranskan, Kanadan ja Yhdysvaltojen viranomaisia sekä Europol. Sinkkonen ei ainakaan tässä vaiheessa kerro, missä maassa takavarikoitu verkkopalvelin sijaitsi.

Takavarikko tehtiin Sinkkosen mukaan alkuvuodesta. Tarkkaa ajankohtaa hän ei kerro.

Tullin mukaan huumekauppa netissä ei kuitenkaan ole pysähtynyt. Osa suomalaisista huumausaineiden myyjistä on siirtänyt toimintansa muille Tor-verkon laittomille kauppapaikoille.

Silkkitien verkkopalvelin on toiminut vuodesta 2013 asti. Siihen liittyvä huumekauppa on johtanut lukuisiin rikostutkintoihin sekä Suomessa että ulkomailla.

Palvelimen takavarikkoon johtaneeseen tutkintaan liittyy myös merkittävä bitcoin-takavarikko. Siinä on Sinkkosen mukaan kyse useiden satojen tuhansien eurojen summasta.

Asiakokonaisuuden esitutkinta on vielä kesken.