Lahden kaupunginhallituksen Komu näkee Kymiring-sijoituksen mahdollisuuksien olevan riskejä painavammat

Komun mielestä Lahti Eventsin kannattaa ostaa kahdella miljoonalla eurolla osakkuus Kymiring Oy:stä, koska moottoriradalle tulevat tapahtumat toisivat työpaikkoja Lahden seudulle.

MotoGP
Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu.
Mika Moksu / Yle

Sijoitus Iitin moottorirata Kymiringiin on elikeinopoliittinen ratkaisu, näkee Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.). Hänen mukaansa osakkuus Kymiring-yhtiössä mahdollistaisi sen, että kaupunkiin saataisiin Kymiringillä järjestettävien tapahtumien oheistoimintaa ja runsaasti matkailijoita.

Komu näkee, että kaupunki tekee jo töitä koulujen, päiväkotien sekä sosiaali- ja terveydenhoidon parantamiseksi. Hänen mielestään välttämättömät palvelut on hoidettava, mutta niiden ohelle tarvitaan myös investointeja elinvoimaan.

– Kaupungissa ja alueella pitää olla muutakin kuin vain peruspalveluja, ja tämä on sitä mikä tuo lisää työpaikkoja.

Komun mukaan hyödyt kohdistuisivat etenkin matkailu- ja palvelualalle, kuten Vierumäelle ja Pajulahteen. Komu huomauttaa, että vaikka ratamoottoripyöräilyn MM-osakilpailu on Kymiringin suurin tapahtuma, siellä on tarkoitus tehdä ympäri vuoden muutakin. Yksi mahdollisuus ovat suuret konsertit.

Poliitikoille runsaasti tietoa

Lahden kaupunginhallitukselle ja myöhemmin valtuustolle esitetään, että Lahti Events sijoittaisi Kymiringiin kaksi miljoonaa euroa. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Pekka Komun mukaan poliitikoille on asiaa valmisteltaessa jaettu runsaasti tietoa.

– Kaupunginhallitus on useita kertoja kuullut tähän liittyviä henkilöitä ja uskon, että kaupunginhallituksella on hyvinkin laajat tiedot ennen päätöksentekoa. Olemme perehtyneet siihen, kuinka kannattava tämä on, millainen liiketoimintasuunnnitelma on ja mitä riskejä tässä on.

Myös valtuustolle annetaan lisää tietoa ennen päätöksentekoa.

Komu sanoo tunnistavansa riskit, mutta hänestä mahdollisuudet näyttävät suuremmilta.

– Aina on sen rahan menettämisen riski, mutta olemme käyneet sitä läpi. Uskoisin, että kaupunginhallitus ottaa sen huomioon päätöstä tehdessä.

Epäröintiä vihreissä

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Salla Palm-Felin sanoo, että vihreät eivät suhtaudu asiaan varauksetta. Vihreät odottavat vielä lisätietoja asiasta, eivätkä ole lyöneet kantaansa lukkoon.

– Kaupunginjohtaja on tulossa kertomaan yksityiskohdista valtuustoryhmäämme keskiviikkona, Palm-Felin kertoo.

Lahden kaupunginhallitus käsittelee kahden miljoonan euron sijoitusta maanantaina 6. toukokuuta. Kaupunginhallituksen 2.varapuheenjohtajan, vihreiden Aleksi Mäntylän mielestä sijoitus moottorirataan voi heikentää Lahden ympäristökaupunki-imagoa.

– Moottoriurheilun imago ei ole kovin vihreä, vaikka täytyy myöntää, että sinne suuntaan sekin on menossa. Silti huolettaa tämä imagokysymys, kun olemme huolella yrittäneet rakentaa Green city-imagoa, niin voiko tämä aiheuttaa siihen kolauksen.

Mäntylää epäilyttää myös sijoittaminen oman kaupungin ulkopuolelle.

– Meillä on merkittäviä tapahtuma-areenoita omastakin takaa.