1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen eduskunta

Eduskunta otti aikalisän istumajärjestyksestä päättämiseen – Risikko: Naurettava asia

Eduskunnan piti vahvistaa uusi istumajärjestys täysistunnossa tänään perjantaina, mutta puhemiesneuvosto päätti lykätä asian tiistaille.

Jussi Halla-Aho (oik) ja Ville Tavio (vas). keskelläntti Rinne ja Antti Lindtman.
Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Ville Tavio ja puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvostelivat jo torstaina suunnitelmia muuttaa eduskunnan istumajärjestystä. Kuva neuvottelusta, jossa sovittiin hallitustunnustelijasta.

Eduskunnassa on syntynyt riita suuren salin istumajärjestyksen muuttamisesta. Eduskuntaryhmät sopivat torstaina perussuomalaisten vastustuksesta huolimatta, että puolue siirretään istumaan eduskunnan oikeaan laitaan. Tähän asti oikeassa laidassa istuneiden RKP:n edustajien piti päästä toiveensa mukaisesti keskemmälle salia.

Eduskunnan piti vahvistaa istumajärjestys tänään perjantaina, mutta puhemiesneuvosto päättikin lykätä asian tiistaille.

Varapuhemies Paula Risikko (kok.) kertoi heti istunnon jälkeen, että istumajärjestyksestä näyttäisi tulevan "asiaa suurempi". Istumajärjestyksestä oli ennakoitu nousevan perjantaina salissa väittely, ennen kuin siitä olisi äänestetty.

Risikko kertoi, että istumajärjestyksestä käydään vielä tiistaina uusi keskustelu, johon kutsutaan eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Risikon mukaan asiaan yritetään vielä löytää "hyvä ratkaisu", ja jos muuta ratkaisua ei löydy, istumajärjestys muuttuu torstaina kerrotulla tavalla.

Risikko kuittasi, että aikalisään on "monia syitä".

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tällaisesta asiasta tämän talon ei pitäisi ruveta riitelemään. Meillä on paljon suurempia asioita. Istumajärjestys on mielestäni naurettava asia, Risikko sanoi.

Istunnon päätteeksi puhemiehenä toimineella Antti Rinteellä (sd.) jäi mikrofoni päälle. Saliin kuului hänen päivittelynsä, että "aika outoa tuo kokoomuksen toiminta taas".

Ylen tietojen mukaan Rinne viittasi kommentillaan puhemiesneuvoston tämän päiväiseen kokoukseen, jossa kokoomus olisi empinyt eilistä päätöstään. Lopulta kokoomuksen edustaja oli kuitenkin äänestänyt perussuomalaisten ja RKP:n siirron puolesta.

Halla-aho: Menettelystä voi tulla ennakkotapaus

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio moitti istumajärjestyksen muuttamista torstaina yllättäväksi ja erikoiseksi. Eduskuntaryhmät neuvottelivat istumajärjestyksestä torstaina, ja suurimman puolueen SDP:n ryhmäjohtajan Antti Lindtmanin mukaan muut puolueet kannattivat muutosta "enemmän tai vähemmän".

Lindtmanin mukaan valittuun istumajärjestykseen päädyttiin Euroopan parlamentin ja Pohjoismaiden neuvoston istumajärjestysperiaatetta seuraten.

Eduskuntasalin laitimmaiset paikat jäävät katveseen tv- ja lehtikuvaajien lehterin alapuolelle, josta kansanedustajien saaminen kuviin on hankalampaa kuin muualta salista. Kuva: Mikko Airikka | Yle

Perussuomalaiset kuuluvat Euroopan parlamentissa konservatiivit ja reformistit -ryhmään (ECR), jonka oikealla puolella istuvat salissa vielä niin sanotun laitaoikeiston ryhmät. Tämän kuun eurovaalien jälkeen tilanne voi kuitenkin muuttua, sillä tekeillä on ollut uusi kansallismielisten ryhmä, jonka suunnittelussa perussuomalaiset on ollut mukana.

Risikko uskoi, että Suomen eduskunnan istumajärjestyksestä syntyy päätös tiistaina.

– Äkkiähän tästä on päästävä eteenpäin. Tärkeätähän on vain se, että tuolla on paikka istua, Risikko kuittasi.

Salin oikean laidan yksi hankaluus puolueille on, että se sijaitsee tv- ja lehtikuvaajien käyttämän lehterin alapuolella. Tämän vuoksi osa salin laidassa istuvista kansanedustajista näkyy kuvissa yläviistosta. Ylellä on kuitenkin kameroita myös salin puolella.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho moitti perjantaina Facebookissa, että menetelystä voi tulla ennakkotapaus "etenkin, jos perussuomalaiset jää oppositioon". Hän naljaili, että "kulisseissa sovittu hallitusrintama" voi jatkossa jokaisen vaalikauden alussa äänestää suurimman oppositiopuolueen "medialehterin alle piiloon".

Kun istumajärjestyksestä aikoinaan päätettiin, RKP sijoitettiin oikeaan reunaan, jotta he kuulivat lehterillä istuneita tulkkeja. Audiotulkkauksen vuoksi tätä tarvetta ei enää ole.

Kansanedustajia on mahdollista kuvata medialehterin lisäksi myös yleisölehterin puolelta.

Päivitetty 16.55 Ylen tieto Antti Rinteen kokoomusta koskevasta kommentista.