Hyppää sisältöön

Vanhojen omakotitalojen hinnat laskussa eri puolilla maata – Nuoret lykkäävät omakotitalon ostamista

Omakotitalojen hinnat näyttävät alenevan monissa kaupungeissa eri puolilla Suomea. Pääkaupunkiseudulla tämä näkyy muun muassa Vantaalla ja Espoossa.

Omakotikaupan paras sesonki on alkamassa. Kuva: Nella Nuora / Yle

Se näkyi jo viime vuoden lopulla ja alkuvuodesta suunta näyttäisi olevan sama. Vanhojen omakotitalojen hinnat ovat alkuvuoden kauppojen perusteella laskeneet suurissa kaupungeissa eri puolilla maata.

Tilastokeskus kertoi aiemmin keväällä, että vuoden viimeisellä neljänneksellä koko maassa hinnat laskivat keskimäärin 1,6 prosenttia edellisvuodesta. Pääkaupunkiseudulla tipahdus oli jopa 5,5 prosenttia ja muualla maassa 1,1 prosenttia.

"Isommissa kaupungeissa ollaan menossa alaspäin"

Maanmittauslaitoksen kauppahintarekisteristä löytyy useita suuria kaupunkeja eri puolilla Suomea, missä vanhoista omakotitaloista maksetut hinnat näyttävät olevan alkuvuoden kauppojen perusteella laskussa.

– Kolmen kuukauden perusteella on vaikea vetää kovin suuria johtopäätöksiä, mutta näyttäisi että isommissa kaupungeissa ollaan menossa alaspäin, eli hinnat ovat tasaantuneet ja jonkin verran laskeneet, sanoo rekisteripäällikkö Taisto Toppinen Maanmittauslaitoksesta.

Rekisteripäällikkö Taisto Toppinen Maanmittauslaitoksesta arvioi, että alkuvuoden kaupat näyttävät suuntaa loppuvuodelle.

Näin esimerkiksi Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa ja Lahdessa. Ihmiset ovat saattaneet tulla hieman varovaisemmiksi näin isoissa hankinnoissa.

– Yleinen taloudellinen tilanne ja luottamus omaan talouteen saattavat heijastua, ja Suomen kasvukin on hidastumaan päin, arvelee Toppinen.

Helsingissä ja Jyväskylässä sen sijaan hinnat ovat olleet alkuvuonna nousussa, kun kysyntää on ollut.

Silti kaupan hyytymisestä ei voi puhua ja käytetyt omakotitalot kiinnostavat. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton alkuvuoden tietojen mukaan vanhojen omakotitalojen kauppa koko maassa on ollut noin prosentin nousussa viime vuoden samaan aikaan verrattuna.

Jutun lopussa on taulukko, josta näkee Maanmittauslaitoksen kauppahintatilaston asuinpientalokiinteistöjen kaupat asemakaava-alueilla eri puolilla Suomea. Hinnat ovat mediaaneja eli keskimmäisiä hintoja. Jos kauppoja on tänä vuonna yli 30, hintakehitystä voidaan pitää suuntaa antavana loppuvuodelle. Taulukosta näkee viime vuonna kaikki toteutuneet omakotitalokaupat ja tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden kaupat. Tilastossa eivät ole mukana kaupunkien vuokratonteille rakennetut omakotitalot.

Hintojen halpeneminen on havaittu kiinteistömarkkinoilla

– Ihan samalla tavalla kuin meillä kokonaisuutena markkina on aavistuksen verran rauhoittunut, niin myös vanhojen omakotitalojen osalta kaupassa on hienoista rauhoittumista, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Tämä näkyy myös hinnoissa, jossain paikoin on hieman laskua, mutta joillakin alueilla myös hiukan nousua.

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen sanoo, ettei näköpiirissä ole dramaattisia muutoksia omakotikaupassa. Kuva: Markku Ojala / Yle

Heikkinen kertoo, että Oulussa pidempään myynnissä olleita taloja on alkanut mennä kaupaksi.

Heikkinen arvioi, että hintatasoa saattaa laskea se, että kaupanteko voi paikoin painottua vanhempiin taloihin, joissa voi olla paljonkin korjausvelkaa.

Oulun alkuvuoden hintataso on Maanmittauslaitoksen tilastoissa laskussa.

Hän suhtautuu alkavaan sesonkiin optimistisesti ja huomauttaa, että syksyllä ollaan paljon viisaampia, kun nähdään, minkälainen kauppakesästä on tullut.

Vanhemmatkin talot kiinnostavat, kun hinta on kohdallaan

Vantaalla, Espoossa ja Kirkkonummella hintataso on tullut realistisemmalle tasolle, sanoo Kiinteistömaailman yrittäjä Hannu Salo. Hän näkee, että omakotikauppa käy nyt ehkä aavistuksen verran aiempaa vilkkaampana.

Suurta muutosta markkinoilla ei alkuvuonna ole hänen mielestään tapahtunut. Helsingissä hinnat ovat olleet nousussa, mutta Helsingin asuntokanta on luonnollisesti enemmän kerrostaloja.

Kiinteistömaailman yrittäjä Hannu Salo Kuva: Markku Ojala / Yle

Espoossa, Vantaalla ja Kirkkonummella myydään Salon mukaan enemmän vanhempia 1970–1980 luvun taloja. Omistajilla, jotka ovat omin käsin rakentaneet talojaan, on ollut ehkä aavistuksen optimistinen käsitys hinnasta.

– Pyynnit ovat osuneet hieman paremmin ostajien pirtaan, Salo sanoo.

Hänen kokemus on, että kysyntää on muuttovalmiista kodeista, ja myös vanhemmista omakotitaloista, jotka sijaitsevat lähellä julkisia palveluja ja raideyhteyksiä.

Vantaalla, Hämeenkylässä sijaitsevan arvokodin terassi sohvineen. Kuva: Markku Rantala / Yle

Salo kertoo, että nuoret ovat alkaneet lykätä omakotitalon ostamista. Samalla he hakevat usein merenranta- tai järvikohteita, koska omakotitalo ja kesämökki voi olla monelle liian työläs yhdistelmä.

OP-ryhmä: Ei mitään isompaa markkinamuutosta meneillään

OP-ryhmä on samoilla linjoilla Kiinteistömaailman arvioiden kanssa.

OP-ryhmästä kerrotaan, että viimeisen vuoden aikana edullisimpia ovat olleet 1970-luvulla rakennetut omakotitalot, vaikka niiden myyntiajat ovat pidempiä kuin uudempien talojen.

– Kyllä koko Suomen alueella omakotitalojen hinnat ovat tasaantumassa ja siinä on havaittavissa myös neliöhintojen eroa. Alimpia hintoja on 1970-luvulla rakennetuissa omakotitaloissa ja korkeampia hintoja 2010- ja 2000-luvulla rakennetuissa taloissa, sanoo OP:n asumisen rahoituksesta ja palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie.

Omakotitalot kuitenkin kiinnostavat, sillä viime vuonna niitä myytiin lähes prosenttiyksiköllä enemmän kuin vuosina 2016–2017.

Christie ei usko, että tapahtumassa olisi jokin isompi muutos, vaikka talouden pyörät rullaavat hieman aiempaa hitaammin.

– En usko tässä kohtaa mihinkään radikaaleihin muutoksiin. Kyllä Suomen Pankki, meidän ekonomistit ja Euroopan keskuspankkikin uskoo vielä, että talous kasvaa. Kasvuvauhti ei ehkä ole sama kuin viime vuonna, mutta kuitenkin kasvua näkyy.

Ihmiset työllistyvät ja keskipalkka on koko Suomen alueella noussut, Christie huomauttaa.

Johtaja Kaisu Christie OP-ryhmästä ei näe merkkejä mistään isommasta markkinamuutoksesta. Kuva: Kaisu Christie

Turun alueen kehityksen Christie näkee eri tavoin kuin Maanmittauslaitoksen tilastoista voi päätellä.

Turun alueen markkina on OP:n mukaan erityisen vahva ja asuntojen keskihinnat ovat nousseet ja esimerkiksi omakotitalojen myyntiaika on hitusen valtakunnantasoa lyhyempi. Myös vanhojen omakotitalojen keskihinnatkin neliöltä ovat nousseet. OP:n tilastoissa mukana ovat myös vuokratonteilla olevat omakotitalot.

Nuoret lykänneet omakotitalon hankkimista

Nuoret ovat lykänneet omakotitalon ostamista, ja se tuntuu olevan osa isompaa muutosta asunnon ostamisessa. Omakotitaloon tai rivitaloon muutetaan vasta siinä vaiheessa kun on jo perhettä.

– Ehkä tämä liittyy isompaankin trendiin, että ensiasunto ostetaan vanhempana. Viimeisen parin vuoden aikana ensiasunnon ostajien keski-ikä on noussut ja nyt se on jo yli 28 vuotta.

Kaupungistuminen Suomessa jatkuu edelleen. Se korostaa suurten kaupunkien ja maakuntakeskusten vetovoimaa, mistä syystä isoissa kaupungeissa ja maakuntakeskuksissa tuskin nähdään mitään isompaa rysäystä hinnoissa alaspäin.

Taantuvilla alueilla sen sijaan kuilut kasvukeskuksiin verrattuna repeävät entisestään ja myyntiajat ovat pidentyneet verrattuna kasvukeskuksiin.

Taulukkoa ladataan

.
.