Hyppää sisältöön

"Mikä legenda!" Hollywood-poikuutensa menettänyt Dome Karukoski saa suitsutusta Tolkien-elokuvan tähtikaartilta

Karukosken ensimmäinen Hollywood-ohjaus Tolkien saa ensi-iltansa tänään. Elokuvan markkinointikoneisto jyrähti käyntiin ensi-iltagaalassa Lontoossa. 

Dome Karukoski oli punaisella matolla kuin kala vedessä: "Tämä on juhlahetki rankan työn päätteeksi. Kunhan ihmiset vain menisivät katsomaan elokuvan!" Kuva: Fox Searchlight Pictures

Dome Karukoski ei julkisuutta arastele. Suomalaisohjaaja puikkelehtii punaisella matolla kuin vanha tekijä, vaikka kyseessä on hänen ensimmäisen Hollywood-elokuvansa ensi-iltagaala.

– Tässä on sitä glamouria, mitä nuorena ajattelin elokuvanteon olevan. Tässä ollaan niin Hollywoodin äärellä kuin mahdollista, Karukoski kuvailee.

Elokuvan nimiosan esittäjä Nicholas Hoult ei ole huolestunut suomalaisohjaajan pärjäämisestä kansainvälisessä mediapaineessa.

– Dome on ulospäinsuuntautuvin ja ystävällisin henkilö, jonka tunnen. Hän menestyy tässä ympäristössä. Teidän tulee olla hyvin ylpeitä siitä, mitä hän on luonut!

Lily Collins ja Nicholas Hoult Kuva: Jim Gillham

Karukosken innostus tarttui työryhmään

Karukosken elämäkerta keskittyy J.R.R. Tolkienin lapsuuden ja nuoruuden vaiheisiin. Elokuva näyttää, kuinka rakastetuilla fantasiataruilla on vahva side kirjailijan elämän tapahtumiin esimerkiksi ensimmäisessä maailmansodassa.

Tyylitajuisen ja koskettavan elokuvan näyttelijöillä riittää ylisanoja sen ohjaajalle. Tolkienin rakastetun Edith Brattin roolin tekevä Lily Collins kehuu suomalaisohjaajan työmoraalia.

– Hän on erittäin energinen ja innokas, olipa kello sitten yhdeksän aamulla tai kaksi aamuyöstä. Tämä asenne tarttui näyttelijöihin ja koko työryhmään.

J.R.R. Tolkienin lapsuuden ystävää Robert Q. Gilsonia esittävä Patrick Gibson on samoilla linjoilla.

– Dome on legenda! Hän on niin luova ja valmis improvisointiin. Hän toi meille innon, jonka tarvitsimme

Karukoski muokkasi käsikirjoitusta roimasti ja lisäsi siihen Taru sormusten herra -elokuvan faneille tärkeitä fantasiaelementtejä. Nicholas Hoult kiittelee ohjaajan tyylitajua.

– Tolkien-elokuva on raikas ja moderni, vaikka se sijoittuukin menneisyyteen.

Dome Karukoski ohjaamassa Nicholas Houltia ja Lily Collinsia. Kuva: David Appleby

Perikunnan suhtautuminen ei pilaa päivää

Britanniassa on uutisoitu siitä, kuinka J.R.R. Tolkienin perikunta on irtisanoutunut elokuvasta (siirryt toiseen palveluun). Dome Karukosken ensi-iltapäivää perikunnan suhtautuminen ei ole pilannut, mutta hieman se kaihertaa.

– Se harmittaa, että he eivät edes ole nähneet elokuvaa. Olen ottanut heihin yhteyttä henkilökohtaisesti. Tarjouduin selittämään elokuvassa tekemiäni valintoja.

Tolkienia kohdellaan elokuvassa kunnioituksella, joten voisi kuvitella perikunnan antaneen kommenttinsa lakiteknisistä syistä.

Otsikot perheen suhtautumisesta toiminevat kuitenkin lähinnä markkinoinnin apuna, sillä kriitikot eivät ole nähneet ongelmaa siinä, kuinka J.R.R. Tolkien elokuvassa kuvataan.

J. R. R. Tolkienin roolissa nähdään brittiläinen Nicholas Hoult. Hän on tullut tunnetuksi esimerkiksi elokuvasta Poika ja X-Men-elokuvista sekä tv-sarjasta Skins. Kuva: Photo Courtesy of Fox Searchlight Pictures

Sää huolettaa itsevarmaa ohjaajaa

Lontoon ensi-iltagaalaan saapuneelle kansainväliselle toimittajajoukolle Dome Karukoski on vielä tuntematon nimi. Se, että norjalaisjournalisti kertoo liikuttuneensa Tolkien-elokuvan ennakkonäytöksessä kyyneliin, kertoo kuitenkin siitä, että pian tilanne voi olla toinen.

Karukoski itse haluaa nauttia kiivaasta julkisuuspyörityksestä niin paljon kuin mahdollista

– Lopetin haastattelujen laskemisen tänään viidenkymmenen kohdalla. Tämä on vielä kivaa, mutta kysy uudelleen Yhdysvaltojen ensi-illan jälkeen.

Elokuva saa ensi-iltansa tänään. Kokeneetkin suurtuotantojen ohjaajat menettävät yöuniaan kritiikkejä ja avausviikon katsojalukuja odotellessa.

Karukoskea jännittää ainoastaan elokuvan avausviikonlopun sää.

– Jos tulee aurinkoinen viikonloppu niin esimerkiksi Suomessa tai Britanniassa yleisö ei mene elokuvateattereihin. Tarvitsisimme vähän sääapua.

Jutun kommentointimahdollisuus on auki klo 22.00 saakka. Tervetuloa mukaan.

.
.