Hyppää sisältöön

Vasemmistoliiton Andersson kokoomuksen ryhmäjohtajan hallituslinjauksista: Näyttää pullistelulta

Vasemmistoliitto onkin houkutellut keskustaa mukaan hallitukseen, koska pelkää että SDP:n ja kokoomuksen sinipunahallitus veisi puolueen oppositioon.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (vas), eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Juho Kautto, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Matti Semi (oik) vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kokouksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 24. huhtikuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pitää kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen puheita ennenaikaisena pullisteluna.

Jokinen twiittasi torstai-iltana, ettei hän näe edellytyksiä kokoomuksen ja vasemmistoliiton hallituskumppanuudelle.

– Se on aika raju kategorinen linjaus kokoomukselta hallitustunnusteluiden tässä vaiheessa. Antti Rinne (sd.) ei ole vielä ilmoittanut, ketä hän on kutsumassa neuvottelemaan. Olen myös sanonut, että pidän hallitusyhteistyötä epätodennäköisenä, koska meillä olisi paljon yhteensovitettavaa neuvottelupöydässä.

Vasemmistoliitto pitää silti ovea avoimena yhteistyölle, koska he haluavat demareiden johtamaan hallitukseen edistämään puolueelle tärkeitä asioita.

– Vain tätä kautta olisi mahdollista tehdä ne tulevaisuupanostukset, joista puhuimme vaaleissa: torjua eriarvoisuutta ja nostaa ilmastopolitiikan kunnianhimoa.

Selkeä linjaero, mitä on asioiden "vastuullinen" hoito

Kalle Jokisen mukaan puolueiden käsitys isänmaan asioiden vastuullisesta hoitamisesta on myös täysin erilainen.

– Olemme Jokisen kanssa eri mieltä siitä, mitä isänmaa asioiden vastuullinen hoito tarkoittaa.

Anderssonin mukaan on totta, että puolueiden talouspoliittiset näkemykset ovat kaukana toisistaan. Hän muistuttaa, että viime vaalikaudella kokoomuslaisen valtiovarainministerin johdolla tehtiin talouspolitiikkaa, jolla leikattiin kaikkein pienituloisempien sosiaaliturvaa samalla, kun tehtiin 1,5 miljardin euron veronkevennykset niille, jotka jo pärjäävät.

– Kyllä meillä on ihan selkeä linjaristiriita ja näkemysero tästä.

– On myös mielenkiintoista, että Petteri Orpo (kok.) on jo linjannut, että kokoomuksen talouslinja on ehdoton. Eihän tämä kovin suurta neuvotteluhalukkuutta osoita, jos he ilmoittavat, että heidän talouspolitiikkansa on ainoa vaihtoehto.

Kyse onkin hallituspelistä: annetaan ymmärtää, ettei puolue tingi tavoitteistaan, vaikka kaikki hallitukseen mielivät joutuvat käytännössä tekemään myönnytyksiä.

– Kyllä se pullistelulta näyttää minun mielestäni.

Petteri Orpo kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen Helsingissä 3. toukokuuta Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Vaikea löytää yhteistä hallitusohjelmaa

Kokoomuksen puheenjohtajaPetteri Orpo ei ota kantaa Anderssonin pullistelusyytöksiin, vaan haluaa keskittyä asiaan.

– Me ei pelata mitään taktisia pelejä.

– Koemme hyvin voimakkaasti, että talous- ja työllisyyspolitiikka ja sitä kautta suomalaisten hyvinvointipalvelujen rahoitus on kaikki kaikessa. Olemme antaneet selkeät vastaukset, joissa on paalutettu linjat näihin peruskysymyksiin. Jos ne kelpaavat hallitustunnustelijalle, me olemme mukana hallituksessa.

Eikö Jokisen hallitusyhteistyön vasemmistoliiton kanssa poissulkeva twiitti ole juuri taktikointia?

– Lähtökohta on se, että mitään puoluetta ei suljeta pois, mutta meidän poliittiset linjamme esimerkiksi vero- ja talouspolitiikassa ovat hyvin kaukana toisistaan.

– Andersson sanoi vappupuheessaan, että kokoomuslaisen kyykyttävän politiikan on loputtava. Se kertoo siitä, että hallitustunnustelijan on erittäin vaikea löytää hallitusohjelmaa, jossa me molemmat voisimme olla mukana.

Orpo myöntää keskustelleensa epävirallisesti Antti Rinteen kanssa, mutta mitään neuvotteluja ei ole käyty.

– Haluaisimme tietää myös SDP:n tarkemmat talous-, työllisyys- ja veropolitiikan linjaukset, jotta voimme arvioida, kuinka kaukana olemme toisistamme.

Orpo korostaa, ettei hallituspaikka ole kokoomukselle itsetarkoitus vaan ohjelma ratkaisee.

Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen eduskunnassa Helsingissä 3. toukokuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Vasemmistoliitto onkin houkutellut keskustaa mukaan hallitukseen, koska pelkää että sinipunahallitus veisi puolueen oppositioon.

Keskustan ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen ei tyrmää ajatusta, vaikka puolue nuolee vielä haavoja kirvelevän vaalitappion jäljiltä.

– Semmoinen tunto on tullut, että keskusta on vähän siellä sun täällä haluttu hallituskumppani. Nyt täytyy sanoa kirkkaasti, että me emme ole ryntäilemässä, emme intoilemassa hallitukseen. Vaalivoittajien täytyy nyt ensin selvittää asia. Katsotaan sitten, jos siitä ei kerta kaikkiaan tule mitään.

Kahdenväliset keskustelut alkavat sunnuntaina

Hallitustunnustelija, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne neuvottelee puolueiden kanssa vielä kahden kesken ennen päätöstään, mitkä puolueet jatkavat varsinaisiin hallitusneuvotteluihin ensi viikolla.

Sunnuntaina Rinne keskustelee perussuomalaisten, keskustan ja kristillisten johdon kanssa. Maanantaina ovat vuorossa vasemmistoliitto, kokoomus, vihreät ja RKP.

Lue lisää:

.
.