Hyppää sisältöön

Valjaista vapautettu maitovalas ei halua lähteä Norjan rannikolta – Valas sai nimekseen Hvaldimir

Venäjän presidentin etunimen norjalaismuoto oli suosituin maan yleisradioyhtiön järjestämässä nimikilpailussa.

Valas valjaissa.

Pohjois-Norjassa valjaista vapautettu maitovalas uiskentelee edelleen Norjan rannikolla ja hakeutuu ihmisten seuraan, kertovat muun muassa Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun) ja The Washington Post -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Norjan kalahallinnon johtaja Jørgen Ree Wiig kertoo The Washington Postille, että valas on liikkunut viikossa vain joitakin kymmeniä kilometrejä ja se näyttää viihtyvän ihmisten läheisyydessä.

– Näin valaan ikkunasta ensimmäisenä aamulla, Wiig kertoi torstaina lehdelle Hammerfestistä.

Valas on myös antanut paikallisten asukkaiden taputtaa kuonoaan, mikä on epätyypillistä maitovalaille.

Valaan epäillään karanneen Venäjän laivastolta.

Poliisi tutkii valaan alkuperää

Valjaissa ollut valas havaittiin viime viikolla, kun se alkoi seurata norjalaisia kalastusaluksia. Kalastajat ja viranomaiset vapauttivat valaan.

Valjaissa on teksti Equipment from St Petersburg eli varuste Pietarista. Valjaat on luovutettu poliisille tutkimuksia varten. Poliisi ei ole toistaiseksi kommentoinut tutkimustensa etenemistä.

Tutkijat epäilevät, että valaan valjaat saattavat olla aseiden tai kameroiden kiinnittämistä varten. Venäjän armeijalla uskotaan olevan käytössään merinisäkkäitä, vaikka maan puolustusministeriö on kiistänyt tällaisen ohjelman olemassaolon.

Merinisäkkäitä ovat käyttäneet muidenkin maiden armeijat. Esimerkiksi Yhdysvallat alkoi käyttää niitä sotilastarkoituksiin 1950-luvulla. Yhdysvaltain merivoimat sanoo käyttävänsä (siirryt toiseen palveluun) delfiinejä ja merileijonia muun muassa merimiinojen etsintään ja tiedustelutarkoituksiin.

Norjassa pohditaan nyt, mitä valaalle pitäisi tehdä. Yksi vaihtoehto on kuljettaa se Islannin lähelle suojelualueelle, jossa sen selviytymismahdollisuuksia pidetään parempina.

"Upeaa ja surullista"

Valas viihtyy ihmisten lähellä Tufjordin satamassa ja se noutaa heidän mereen heittämiään muovirenkaita, kertoo uutiskanava SkyNews (siirryt toiseen palveluun).

Paikallinen asukas Linn Sæther kertoo, että valas tulee lähelle kutsuttaessa.

– Se on upea kokemus, mutta pidän sitä myös surullisena. Näemme, että se on koulutettu noutamaan tavaroita merestä, hän sanoo.

Sætherin mukaan he arvelevat valaan karanneen Venäjän armeijan tukikohdasta tai jopa uineen St Petersburgista Floridasta, koska valjaiden teksti on englanniksi.

Hvaldimir voitti nimikilpailun

Norjan yleisradioyhtiö NRK järjesti valaan nimestä äänestyksen (siirryt toiseen palveluun), jossa annettiin yhteensä 25 000 ääntä.

Äänestäjistä 31 prosenttia kannatti valaan nimeämistä Hvaldimiriksi, joka tuo mieleen Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Verdens Gang -lehti oli jo aiemmin alkanut kutsua valasta Hvaldimiriksi. Paikalliset asukkaat nimittivät sitä Kristian Hvaleniksi (Kristian Valaaksi).

Nimikilpailussa kakkoseksi tuli Joar 17 prosentin ääniosuudella. Joar Hesten on kalastaja, joka vapautti valaan valjaista.

Kilpailuun tuli ääniä yli sadasta maasta, NRK kertoo.

Korjattu 4.5.2019 klo 12.30: Valaan nimi on Hvaldimir, ei Hvladimir.

Lue myös:

.
.