Lomareissua ostamassa ja matkasivusto tarjoaa sinulle vakuutusta? Huomioi ainakin nämä 7 seikkaa ennen kuin klikkaat

Matkan yhteydessä myytävien vakuutusten kattavuus voi poiketa paljonkin perinteisistä matkavakuutuksista. Kerro omat kokemuksesi jutun lopussa.

matkavakuutus
Poika sukeltaa mereen pää edellä.
AOP

Hankit sitten lentolippuja tai pakettimatkaa, verkkopalvelu tarjoaa reissun maksuvaiheessa erilaisia vakuutuspalveluja. Peruutusturvaa, sairaalakulujen kattamista, matkatavaravakuutusta.

Mutta auttavatko nuo vakuutukset kunnolla, jos ripuli keskeyttää reilaamisen tai maanvyöry tukkii lomakohteen tiet?

Kysyimme vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE:stä, mihin vakuutusta ottavan kannattaa kiinnittää huomiota harkitessaan ei-perinteistä matkavakuutusta.

1. Selvitä, korvataanko tapaturman tai sairauden hoitokulut ilman euromääräistä ylärajaa

Tarkista siis, kuinka lähellä tätä perinteisen matkavakuutuksen ominaisuutta erikoisvakuutus on.

Mies kävelykeppien kanssa
AOP

2. Tutki, mitä tarjottu vakuutus ylipäätään sisältää

Tutustu kunnolla. Älä laita rastia ruutuun liian kevyesti. Näin vältät väärät käsitykset siitä, millaista turvaa olet ottamassa matkan vahinkojen varalta. Tuoteselosteet ovat yleensä hyvin saatavilla. Voit esimerkiksi vertailla, millaista lisäturvaa vakuutus toisi ehkä jo olemassa olevan perinteisen matkavakuutuksesi päälle.

3. Tarkista, minkälaiset hätäpalvelut matkavakuutus tarjoaa

Puntaroi, haluatko hätätilanteita varten neuvontapuhelimen, joka vastaa kaikkina aikoina. Onko hätäpalvelu tarjolla suomeksi? Pidä huolta, että tiedät, mihin voit ottaa hädässä yhteyttä.

Auringonpalvojia Caprilla, Italiassa.
Auringonpalvojia Caprilla, Italiassa.AOP

4. Varmista, missä päin maailmaa matkavakuutus on voimassa

Selvitä myös, onko vakuutus lainkaan voimassa kotimaan matkoilla. Toisinaan vakuutusehdot edellyttävät Suomessakin jopa 150 kilometrin etäisyyttä kodista.

5. Ota selvää, miten matka pitää maksaa, jotta saat turvaa

Varmista, vaatiiko luottokorttiin kuuluva matkavakuutus toimiakseen sen, että matkasta on maksettu 50, 75 tai jopa 100 prosenttia juuri kyseisellä kortilla.

6. Käy läpi, keitä matkaseurueen jäseniä vakuutus koskee

Tutki, koskeeko se lapsiasi, ja mihin ikään saakka, jos ostat kertaluonteisen matkavakuutuksen. Jossain ehdoissa lapsetkin tarvitsevat oman vakuutuksensa; jossain taas vanhemman tai isovanhemman ottama matkavakuutus pätee myös lapsille esimerkiksi 12:een tai jopa 25 ikävuoteen asti.

Lapsi äidin ja isän kanssa kävelee rannalla.
avier Etxezarreta / EPA

Luottokortteihin kuuluvista matkavakuutuksista osa kattaa myös vakuutuksenottajan puolison, mutta perinteisesti jokainen aikuinen pitää vakuuttaa erikseen.

7. Varmista, auttaako vakuutus urheilijaa tai extreme-lajin harrastajaa

Pohdi, kuuluuko suunnitelmiisi esimerkiksi laitesukellusta tai kiipeilyä. Moni perinteinen matkavakuutus on rajannut tuontyyppisen lomaohjelman korvattavien vahinkojen ulkopuolelle. Sen sijaan erilliset matkavakuutukset saattavat suhtautua extreme-lajeihin suopeammin.

Sukeltaja meressä
AOP

Jatkuva matkavakuutus on puolella suomalaisista

Lyhytkestoisten vakuutustuotteiden käyttö matkoilla on yleisempää kuin moni saattaisi luulla.

Matkakohtaista vakuutusta käyttää 24 prosenttia suomalaisista ja luottokortin yhteydessä olevaa matkavakuutusta 22 prosenttia. Tiedot selviävät Finanssiala ry:n tekemästä kyselystä, jossa ei tosin eritellä, onko erikoisvakuutus hankittu juuri matkaa myyvältä sivustolta.

Ympäri vuoden voimassa oleva, eli se "perinteinen", matkavakuutus on joka toisella suomalaisella. Eivätkä eri vakuutustyypit tietenkään sulje toisiaan pois: henkilöllä voi olla yhtä aikaa useitakin matkavakuutuksia.

Nainen ihailee maisemia lapissa
Ismo Pekkarinen / AOP

Esimerkiksi matkatoimisto Travellink kertoo Ylelle vakuutusten ja joustolippujen kaltaisten lisäpalvelujen kysynnän kasvaneen heillä kuusinkertaiseksi neljässä vuodessa.

Lentoyhtiöt puolestaan kuvailevat ainakin peruutusturvaa "suosituksi" monenlaisten matkustajien, esimerkiksi työmatkalaisten, keskuudessa. Matkatoimisto TUI kertoo joka kymmenennen asiakkaansa maksavan peruutus- ja muutosturvasta, ja erityisesti hyvissä ajoin varattavien matkojen kohdalla.

Hanna Salo Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE:stä (siirryt toiseen palveluun) tutustui Ylen pyynnöstä matkasivustojen tarjoamiin ja luottokortteihin kuuluviin matkavakuutuksiin.

Vakuutusasiantuntijan mukaan ominaisuuksien kirjo erikoistuotteissa on selvästi suurempi kuin perinteisissä.

– Vakuutusehdot voivat asiakkaan näkökulmasta vaihdella hyvinkin suppeasta suojasta perinteistä matkavakuutusta parempaan turvaan.

Ulkoministeriö: Vakuutus kuntoon jo Viroon tai Ruotsiin lähtiessä

Mikäli sairastut tai loukkaannut niin pahasti, että tarvitset lomakohteesta kuljetuksen Suomeen, hakeeko Suomen valtio omansa kotiin? Viidennes suomalaisista ei tiedä tähän vastausta. Ja oikea vastaus on, että ei hae.

– Olemme nähneet liian monta tapausta, jossa tavallinen kansalainen olisi kyllä selvinnyt pienellä rahalla matkavakuutuksen suojin eikä olisi joutunut maksamaan isoja kuluja asioiden mentyä vikaan ulkomailla, sanoo ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikön päällikkö Vesa Häkkinen.

Laskeutuva matkustajakone
Jyrki Lyytikkä / Yle

Häkkinen myöntää, ettei kenenkään ole pakko ostaa matkavakuutusta, ja hän kertoo monen laskevan pelkästään eurooppalaisen sairaanhoitokortin (siirryt toiseen palveluun) varaan.

Ulkoministeriö kuitenkin suosittelee (siirryt toiseen palveluun) suomalaisille matkavakuutusta, vaikka reissu ei suuntautuisi Tukholmaa tai Tallinnaa kauemmas.

Juttua varten on lisäksi kerätty tietoja Supersaverin ja Seat24:n emoyhtiöltä Etravelilta, lentoyhtiöiltä Norwegian ja Finnair sekä Aurinkomatkoilta, ja lähteenä on käytetty Vakuutustutkimus 2018 (siirryt toiseen palveluun) -koostetta [pdf].

Kerro omat kokemuksesi

Millaisia kokemuksia Sinulla on matkasivustojen tai luottokorttien tarjoamista vakuutuksista? Raavitko sinäkin päätäsi, kun matkan maksuvaiheessa ruudulle kertyy valittavaksi liuta lisäpalveluja?

Kerro, kuinka hyvin olet saanut reissussa turvaa tosi paikan tullen? Millaisia yllätyksiä, hyviä tai huonoja, olet kohdannut näiden matkavakuutusten kattavuudessa?

Kirjoita kokemuksesi osoitteeseen santtu.natri@yle.fi (siirryt toiseen palveluun) tai alla olevaan keskusteluun. Suunnittelemme esimerkeistä jatkojuttua.

Lue lisää:

Milloin sinä pääset suunnittelemaan kesälomaasi? Yle vertaili: Ammattien välillä kuukausien erot

Käytätkö Tripadvisoria tai Bookingia lomakohteen valintaan? Tarvitset näitä lukuohjeita välttääksesi asiakasarvioiden hämäykset

Suomalaiset palaavat nyt suurin joukoin väkivallasta kärsineisiin Egyptiin ja Turkkiin – ulkoministeriö kertoo parhaat vinkit lomailijoille