1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. juoksu

Jamaikalainen huippujuoksija ihastui makeaan suomalaisherkkuun: "Usain Bolt söisi näitä varmasti"

Huippujuoksija Kerron Stewart haluaa olla nuoria motivoiva valmentaja.

juoksu
Jamaikalainen huippujuoksija Kerron Stewart Kotkan torilla.
Juoksuvalmentaja Kerron Stewart aloitti KTP:ssä tällä viikolla.Antti-Jussi Korhonen / Yle

Kerron Stewart pyyhkii oikealla kädellään sokeria suupielistään. Vasemmassa kädessä hänellä on kotkalainen perinteinen toriherkku Posso. Kahden suupalan jälkeen Stewart kertoo kommenttinsa sokerisesta eväästä.

– Tämä on hyvää, vähän kuin donitsi. Moni urheilija varmasti pitää näistä, koska nämä ovat niin makeita. Usain söisi näitä varmasti, Stewart sanoo ja viittaa entiseen maajoukkuekaveriinsa Usain Boltiin.

Vappuviikolla Alabamasta New Yorkin kautta Suomeen saapunut Stewart tallentaa älypuhelimen muistiinpanoihinsa: P-O-S-S-O.

– Seuraavalla kerralla osaan jo tilata itse, Stewart nauraa.

Jamaikalaisen Stewartin palkintokaapista löytyy kolme olympiamitalia ja kuusi MM-mitalia, joista kolme on kultaista.

Nyt mitalirohmun koti on Kymenlaaksossa seuraavat neljä kuukautta. Kotkan torilla tuuli puhaltaa ja lämpöä noin viisi astetta.

– Säätä ei voi koskaan valita. Tämä on osa kokemusta.

Jamaikalainen Kerron Stewart syö Possoa Kotkan torilla.
Kerron Stewart vertasi posson makua donitsiin.Antti-Jussi Korhonen / Yle

Miksi Suomi ja Kotka?

Stewartin kilpailu-uran aikaisella managerilla Jukka Härkösellä oli iso rooli Stewartin Suomeen ja Kotkaan saapumisessa. Stewartin ja Härkösen välinen yhteistyö alkoi vuonna 2007 ja loppui Stewartin juoksu-uran päätyttyä viime vuonna.

– Häneltä kuulin paljon hyvää Suomesta. Pidän Suomea hienona maana, jossa halutaan tehdä intohimoisesti töitä urheilun parissa. Kun sain Kotkasta valmennustarjouksen, päätös oli minulle aika helppo, Stewart kertoo.

Aikaisemmin Stewart on käynyt Suomessa Helsingissä ja Turussa, jossa hän on kilpaillut Paavo Nurmi kisoissa.

– Lähtöviivalla palelsi todella paljon ja piikkareissa varpaat olivat täysin jäässä, mutta yleisö motivoi minua. Katsomo oli täynnä. Ajattelin, että jos he ovat maksaneet päästäkseen kylmille penkeille istumaan nähdäkseen juoksuni, minun täytyy yrittää parhaani.

Kylmistä kisamuistoista huolimatta Stewart kertoo pitävänsä Suomesta.

– Täällä asiat hoituvat.

Kerron Stewart vetää harjoituksia KTP:n naisjoukkueelle.
Stewart ohjasi KTP:n naisjoukkueen harjoituksia. Hän tulee valmentamaan KTP:ssä useaa joukkuetta.Pyry Sarkiola / Yle

Jalkapallon Ykkösessä pelaava FC KTP ilmoitti maaliskuussa palkanneensa Stewartin juoksuvalmentajakseen. Moninkertaisen arvokisamitalistin osaamista KTP aikoo myydä myös muille seuroille.

– Sain kuulla, että jalkapalloseura on kiinnostunut kehittämään omaa harjoitteluaan. Tälläinen kokonaisvaltainen panostus valmentamiseen teki minuun vaikutuksen, Stewart kuvailee sopimustaan KTP:n kanssa.

KTP:n myynti- ja markkinointipäällikkö Jari-Pekka Gummerus on odottavin mielin alkavan kesän kynnyksellä.

– Kerron osaa varmasti kertoa nuorille urheilijoille siitä, millaista on olla urheilija ja mitä vaatii päästä omalle huipputasolle.

Mukana kovassa maajoukkueessa

Usain Bolt leikitteli Pekingissä ME-ajaksi 9,69.
Usain Bolt johti Pekingin olympialaisissa jamaikalaisjuoksijoiden esiinmarssia kahdella henkilökohtaisella maailmanennätyksellä.YLE

Jamaikasta on tullut tällä vuosituhannella pikajuoksumahti.

Stewartilla on pikaviestin maailmanmestaruudet Berliinistä vuodelta 2009, Moskovasta vuodelta 2013 ja Pekingistä vuodelta 2015.

Henkilökohtaisilta matkoilta Stewartilta löytyy hopeaa 100 metriltä Pekingin olympialaisista vuodelta 2008 ja pronssia samoista kisoista 200 metriltä. Hän voitti hopeaa myös Berliinin MM-kisojen 100 metrillä vuonna 2009.

Uransa kohokohdaksi Kerron Stewart mainitsee Pekingin olympialaiset vuonna 2008. Tuolloin hän saavutti uransa ensimmäiset olympiamitalit.

– Niissä kisoissa meidän joukkueemme asetti pikajuoksulle uuden tason. Oli upeaa olla osa sitä joukkuetta. Usainin suoritukset kisoissa olivat uskomattomia, mutta teimme naisten satasella historiaa ottamalla kolmoisvoiton Jamaikalle. Siitä olen erityisen ylpeä.

Pekingin olympialaisista Jamaika otti pikamatkoilta yhteensä seitsemän mitalia.

Kerron Stewart
Kerron Stewart nostaa uransa kohokohdaksi Pekingin olympiahopean sadalta metriltä, jonka hän jakoi maannaisensa Sherone Simpsonin kanssa.AOP

Pekingin olympialaisten jälkeen vuonna 2009 Kerron Stewart juoksi uransa kovimpia aikoja. Hän saapui Berliinin MM-kisoihin 100 metrin maailmantilaston ykkösenä ajalla 10,75.

Stewart muistaa, että arvokisamatkoilla tunnelma oli rento, vaikka pahimmat kilpailijat olivat joukkuekavereita.

– Teimme hyvin tavallisia asioita kisamatkoilla. Katsoimme yhdessä televisiota ja teimme joskus ruokaa. Usain ja Shelly-Ann Frazer olivat kovimpia tarinankertojia. He saivat kaikki aina nauramaan.

Lopulta Stewartin kohtalona oli hävitä Frazerille Berliinissä 100 metrin finaalissa.

– Tunsimme toisemme jo juniorivuosilta. Kunnioitan häntä juoksijana paljon. Oli hienoa juosta hänen kanssaan.

Shelly-Ann Fraser (vas.) voitti naisten satasen ennen Kerron Stewartia.
Shelly-Ann Frazer ja Kerron Stewart.YLE

Stewart oli maailman pikajuoksuhuipulla vuosina 2008–2015. Hänen ei tarvitsisi alkaa valmentaa rahan takia.

– Tein ammattiurani pikajuoksijana, mutta en silti ole sellaisessa tilanteessa, että voisin jäädä kokonaan loppuelämäkseni vain lomailemaan ja ottamaan rennosti. Hyvin harva juoksija saavuttaa sellaisen aseman.

Stewart kertoo myös, että juoksuansiot ja arvostus vaihtelevat hyvin paljon mies- ja naisjuoksijoiden välillä.

– Mielestäni olisi tärkeää tehdä töitä yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi huippupikajuoksussa.

Mikä on vauhdin salaisuus?

On joitakin seikkoja, joissa pikajuoksusta menestystä halajavat maat voisivat ottaa mallia Jamaikasta.

Stewartin mukaan Jamaikan pikajuoksuvauhdin selittävät hyvä valmennus ja olosuhteet. Stewart kertoo, että Jamaikalla pikajuoksun harjoitteleminen on hyvin kilpailuhenkistä jo hyvin nuorena.

– Jamaikalla koulusysteemi tukee hyvin lahjakkaita juoksijoita. Kouluissa pääsee harjoittelemaan paljon jo nuorena. Lukiokisoja katsovat kymmenet tuhannet ihmiset. Se on hienoa ja motivoi sekä valmistaa nuoria urheilijoita kohti aikuisten arvokisoja.

Suomen tämän hetkistä pikajuoksutilannetta Stewart kommentoi kohteliaasti.

– Ajattelen, että kyse on loppupeleissä olosuhteista. Menestyminen pikajuoksussa on pitkä prosessi, joka vaatii investointeja.

Investoinneilla Stewart tarkoittaa urheilijoiden ammattimaisen harjoittelun tukemista.

– Lahjakkuus on nuorissa urheilijoissa. Mielestäni olisi tärkeää palkata osaavia juniorivalmentajia, jotka alkavat käsitellä ja kehittää nuorta talenttia oikeaan suuntaan.

Kerron Stewart ohjaa KTP:n naisten joukkueen harjoituksia
Kerron Stewart.Pyry Sarkiola / Yle

Haluaa motivoida nuoria

Kerron Stewart tietää, että hänen neljän kuukauden Suomen visiitillään kotimaisessa pikajuoksussa ei ihmeitä tehdä. Hän toivoo, että pystyisi motivoimaan suomalaisia urheilijoita parhaansa mukaan.

– Haluaisin, että erityisesti nuoret urheilijat jaksaisivat säilyttää intohimonsa lajin parissa. Haluan sanoa, että omaa parasta suoritusta kannattaa tavoitella jokaisessa harjoituksessa, Stewart sanoo.

KTP:n myynti- ja markkinointipäällikkö Jari-Pekka Gummerus kertoo, että Stewartille ei vielä toukokuussa ole sovittu kovin paljon valmennuskeikkoja. Hän kuitenkin uskoo, että tilanne paranee kesää kohti ja suurin osa valmennusvierailuista varmistuu.

– Jos saisimme hänelle yhden kolmen päivän valmennuskeikan viikkoon, niin se olisi erinomainen tulos. Kaikki siitä alle on tyydyttävää.

Lue seuraavaksi