Riitelevä kokoomus kutistuu Rovaniemellä – Menettääkö kansanedustaja valtuuston puheenjohtajan paikan?

Sinisten valtuutettu Matti Torvinen vaatii Heikki Auttoa (kok.) luopumaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan paikasta.

kuntapolitiikka
Heikki Autto eduskuntavaali-iltana
Heikki Autto taustajoukkojensa keskellä Rovaniemellä eduskuntavaali-iltana 14. huhtikuuta. Autto valittiin eduskuntaan.Yle / Marjukka Talvitie

Kokoomuksen valtuustoryhmän pieneneminen Rovaniemellä ei näytä johtavan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan vaihtumiseen.

Sinisten valtuutettu Matti Torvinen vaatii kokoomusta ja Heikki Auttoa luopumaan valtuuston puheenjohtajan paikasta, koska ryhmä on pudonnut valtuuston kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi demarien taakse.

– Nyt on hyväksyttävä se ettei kokoomus voi pitää hallussaan Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan paikkaa. Kansanedustaja Heikki Autton on ymmärrettävä ettei hän voi olla loppukautta valtuustoon puheenjohtaja, Torvinen sanoo tiedotteessaan.

Ex-kansanedustaja Torvinen on ainoa sinisten valtuutettu Rovaniemellä. Hänet erotettiin perussuomalaisten valtuustoryhmästä kesällä 2017.

Puolueiden kaksi vuotta sitten tekemän sopimuksen mukaan kokoomus sai valtuuston puheenjohtajuuden ja paikalle valittiin listan eniten kuntavaaleissa ääniä saanut Heikki Autto. Valtuuston puheenjohtajuudet sovittiin neljäksi vuodeksi eli koko vaalikaudeksi.

Kokoomuksella oli vuoden 2017 kuntavaalien jälkeen kymmenen paikkaa Rovaniemen kaupunginvaltuustossa, kuten myös SDP:llä. Kokoomus sai kuitenkin SDP:tä enemmän ääniä ja oli äänimäärällä mitaten toiseksi suurin puolue Rovaniemellä.

Autto valittiin eduskuntaan viime kuussa.

"Ei hinkua avata"

Valtuustoryhmien vetäjät neuvottelevat asiasta ensi maanantaina. Suurimman ryhmän eli keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Susanna Junttila sanoo, että keskustalla ei ole hinkua avata koko sopimusta luottamuspaikoista.

– Uskon, että pystymme sopimaan asiasta puolueiden kesken ensi maanantaina, Junttila toteaa.

Junttilan mukaan myös viime vaalikaudella tapahtui loikkauksia, eikä sopimusta muutettu kesken kauden.

Samansuuntaisesti kommentoi SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Terhi Heikkilä.

– Rovaniemellä on perinteisesti pysytty siinä, mikä valtuustokauden alussa on sovittu. Haluan kuitenkin kuulla, mitä mieltä SDP:n valtuustoryhmä on asiasta, Heikkilä lisää.

Kokoomuksen ryhmä kutistui kahdeksaan paikkaan, kun Sara Tuisku erotettiin ja Kari Tuominen erosi ryhmästä aiemmin tällä viikolla. Tuiskun erottamista on perusteltu luottamuspulalla, mutta kokoomuksen ryhmä tai Tuisku eivät ole kertoneet tarkemmin asiasta. Tuominen erosi (siirryt toiseen palveluun) protestiksi Tuiskun erottamiselle.

KORJATTU: Tuisku erotettiin ja Tuominen erosi ryhmästä aiemmin tällä viikolla, ei viime viikolla.