1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Attendo

Hoivajupakassa ryöpytetty Attendo kasvaa edelleen kovaa vauhtia

Suomi on lisäkuluista huolimatta edelleen "kiinnostava ja tärkeä kasvumarkkina", sanoo toimitusjohtaja Martin Tivéus.

Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Hoivayhtiö Attendon liikevoitto Suomessa jäi alkuvuonna viime vuoden vastaavaa jaksoa pienemmäksi, kun yhtiö joutui aloittamaan toimet parantaakseen hoivakotiensa laatua ja lisätäkseen henkilöstöä.

Suomen toimintojen liikevoitto oli 116 miljoonaa kruunua (11 miljoonaa euroa), kun vuotta aiemmin voittoa kertyi 132 miljoonaa kruunua.

Koko konsernin oikaistu liikevoitto kutistui tammi-maaliskuussa 15 prosenttia ja oli 160 miljoonaa kruunua (15 miljoonaa euroa).

Suomessa käyty keskustelu vanhustenhoidon oloista on vaikuttanut yhtiön tulokseen, sanoo toimitusjohtaja Martin Tivéus tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Attendon toiminta Suomessa on paineista huolimatta jatkanut laajentumistaan ja liikevaihto Suomessa kasvoi alkuvuonna 30 prosenttia.

Alkuvuonna Suomeen avattiin 11 uutta hoitokotia, joissa on yhteensä 352 paikkaa. Lisäksi yhtiö on aloittanut yhdeksän uuden hoivakodin rakentamisen.

– Vaikka hidastamme investointitahtia nykyiseltä tasoltaan tasapainottaaksemme paremmin kasvua ja kannattavuutta, pidämme edelleen Suomea kiinnostavana ja tärkeänä kasvumarkkina, Tiveus sanoi tiedotteessa.

19 miljoonaa luvattu hoivan parantamiseen

Attendo joutui ryöpytykseen vanhustenhoidossa paljastuneiden puutteiden jälkeen.

Se ilmoitti maalikuussa aloittavansa toimenpideohjelman parantaakseen Suomen hoivakotien laatua ja odottavansa, että kulut nousevat tänä vuonna noin 19 miljoonaa euroa. Yhtiö lupasi lisätä henkilöstöä hoivakodeissaan.

Viranomaiset ovat puuttuneet Attendon hoivakotien toimintaan eri puolilla maata. Kahden Attendon hoivakodin toiminta on viranomaispäätöksillä keskeytetty.

Tiveuksen mukaan yhtiö yrittää siirtää nousseita kustannuksiaan hintoihin, kun kuntien kanssa neuvotellaan uusia sopimuksia. Tänä vuonna hintojen nostamiselle ei ole juuri mahdollisuuksia, Tiveus totesi.

Attendo kommentoi Suomen vanhustenhoitokeskustelua todeten, että hoivakeskustelun jälkeen useimmat Suomen eduskuntapuolueet ovat ilmoittaneet haluavansa lisätä henkilöstömitoituksia vanhustenhoidossa.

– Attendo toivottaa tämän tervetulleeksi, kunhan palveluntarjoajat saavat korvauksen nousseista kustannuksista, Attendo kirjoittaa osavuosikatsauksessaan.

Attendo huomauttaa, että Suomessa käytetään tuntuvasti vähemmän rahaa vanhustenhoitoon kuin muissa Pohjoismaissa.

Lue lisää:

Hoivakohun riepottelema Attendo kertoi kulujen noususta Suomessa - ja osake syöksyy jälleen

Hoitajat ja omaiset tekivät sata uutta valitusta, ja Valviran mukaan hoivakoteja saatetaan vielä sulkea – Näin hoivakriisi on edennyt

Katso täältä missä hoivakodissa on mitäkin ongelmia – Hoivakotien pitäisi itse valvoa toimintaansa, mutta valvontaa ei oteta tosissaan

Ylen selvitys: Hoivajätti Attendolla ongelmia ympäri Suomea – hoivakodeissa aliravittuja, ulkoilua harvoin ja likaisissa vaipoissa nukkumaan