Koululaiset juoksivat rahaa syöpäsairaille lapsille – säätä uhmaten

Yli tuhat koululaista osallistui perjantaina Laihialla syöpäsairaiden lasten hyväksi järjestettyyn juoksutapahtumaan.

hyväntekeväisyys
Juoksijat
Räntäsade ei juoksijoita haitannut.Yle/Terhi Varjonen

– Pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat, polvet, varpaat!

Laihian pesäpallokentällä raikuvat tutut lastenlaulun sanat. Menossa on Koulujuoksu-tapahtuman alkulämpöjumppa, jossa mukana on myös painijatähti Petra Olli. Hän on mielellään mukana lasten ja nuorten juoksutapahtumassa.

Petra Olli
Painija Petra Olli oli mukana vetämässä alkujumppaa.Yle/Terhi Varjonen

– Kyllä nämä ovat minulle tärkeitä tapahtumia. On mukava olla innostamassa lapsia liikkumaan ja hyvän asian puolesta, kertoo Olli.

Laihian koululaisilla kävi itse asiassa tuuri, sillä Petra Olli kertoo olevansa aika paljon reissussa eikä aina välttämättä pysty kaikkiin tapahtumiin osallistumaan.

Yli tuhat koululaista

Koulujuoksu-tapahtuma liittyy Team Rynkebyn kampanjaan, jossa kerätään varoja syöpäsairaille lapsille. Ryhmä pyöräilee Vaasasta Pariisiin 25. kesäkuuta ja kymmenen päivän aikana poljetaan 1600 kilometriä.

Laihialla juoksemassa oli yli tuhat koululaista ja ensi viikolla päiväkotilapsilla on vielä oma tapahtumansa. Siihen osallistuu noin 200 pikkuista. Pohjalaismaakuntien alueella Koulujuoksuun osallistuu lähes 5000 koululaista ja mukana on yli 20 koulua.

Alkujumppa
Tytöt ovat innokkaasti mukana alkujumpassa.Yle/Terhi Varjonen

Tarkoitus on kerätä rahaa syöpäsairaille lapsille ja herätellä samalla liikunnan iloa. Nuorimmat koululaiset juoksevat kolmen kilometrin lenkin ja vanhemmat joko kuuden tai kymmenen kilometrin matkan.

Rauhalan koulun ekaluokkalaiset olivat askarrelleet itselleen kruunut, jotta oma porukka erottuu suuresta juoksijajoukosta.

– Opettaja sanoi, että me ollaan prinssejä ja prinsessoja, kertoo Ariana Devyatova.

1D-luokkalaiset ovat mielellään mukana tapahtumassa eikä kukaan näytä huomaavan vaakasuorana satavaa räntää. Ulkona on kiva olla, sanovat lapset.

Koululaiset
Koululaiset kokoontuivat pesäpallokentälle alkujumppaan.Yle/Terhi Varjonen

Jiri Verronen on tosin vähän epävarma, juokseeko hän koko kolmen kilometrin matkan vai käveleekö välillä.

Lapset ovat pyytäneet esimerkiksi omia vanhempiana sponsoroimaan omaa juoksuaan. Erään koululuokan opettaja puolestaan on luvannut lahjoittaa kampanjaan 25 senttiä jokaiselta oman luokan lapsen juoksemalta tai kävelemältä kilometriltä.

Ensi vuonna uudestaan

Laihialla kampanjaan lähdettiin mukaan isosti. Osasyy innostukseen on Liikkuva koulu -hanke, jota Laihialla on toteutettu jo pitkään.

Laihian kunnan liikuntakoordinaattori Joona Koskinen on tyytyväinen, sillä viime vuodesta Koulujuoksu-tapahtuma on laajentunut.

Juoksu
Nuorimmat lapset juoksivat kolme kilometriä. Yle/Terhi Varjonen

Tulevaisuudessa tarkoitus on saada vielä mukaan Laihian työpaikat.

– Me järjestimme viime vuonna jo juoksutapahtuman ja tänä vuonna tuli Team Rynkeby tähän mukaan. Olemme saaneet hyvin kouluja mukaan ja lapset ovat olleet innostuneita, kehuu Koskinen.

Hän lupaa, että tapahtuma saa jatkoa ensi vuonna.