Kuvat paljastavat: Tältä ylioppilasmuoti on näyttänyt vuosikymmenten varrella ja tätä on luvassa tänä keväänä

Kysyimme asiantuntijalta, mitkä seikat leimaavat menneiden vuosikymmenten ylioppilasmuotia.

muoti
Kuvissa ylioppilasmuotia vuodelta 2008, tältä keväältä sekä 1970-luvulta.
Kuvissa ylioppilasmuotia vuodelta 2008 (vas.), tältä keväältä sekä 1970-luvulta.Kaisa Siren / AOP, Karoliina Simoinen / Yle, Erkki Salmela / Helsingin kaupunginmuseo (CC BY 4.0), Petteri Sopanen / Yle

Lauantaina se on vihdoin täällä: lakkiaispäivä. Tänä keväänä valkolakin painaa päähänsä noin 25 200 uutta ylioppilasta.

Se, mihin lakkiaisissaan pukeutuu, ei ole aivan yhdentekevää, sillä kuvia tilaisuudesta saatetaan katsella vielä vuosikymmeniä myöhemminkin.

Yle kysyi asiantuntijalta, mihin asioihin uuden ylioppilaan kannattaa kiinnittää juhlapukeutumisessaan huomiota. Kysyimme myös, miltä ylioppilasmuoti on ennen näyttänyt.

Kysymyksiin vastasi muotitaiteen professori Pirjo Hirvonen Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

1970-luku: Muoti oli vallatonta ja reilun rohkeaa

Tuoreet ylioppilas pojata vuodelta 1979
Yle selvitti, millaista ylioppilasmuoti on ennen ollut. Tässä esimerkki 1970-luvulta.

Ylioppilastutkinnon suorittaneiden määrä kasvoi Suomessa voimakkaasti 1970-luvun aikana. Siitä, mikä ennen oli ehkä ollut mahdollista vain harvoille, alkoi muodostua kansallinen instituutio ja keskeinen osa suomalaista koulu- ja yliopistolaitosta.

Pirjo Hirvosen mielestä 70-luvun ylioppilasmuodissa näkyivät vallattomuus ja reilu rohkeus.

– Oli isoja leveitä kuoseja puvuissa, hän muistaa.

– Nuorilla miehillä oli pitkät tukat, ja paidoissa ja puvuissa oli paljon värejä. Tytöillä oli paljon housupukuja. Kukkakimput olivat kirjavia, värit eivät olleet tyylikkäästi valittuja, niin kuin nykyään.

Ylioppilaiden lakitus Tehtaanpuiston yhteiskoulun kevätjuhlassa vuonna 1975.
Esimerkki 70-luvun ylioppilasmuodista. Kuvassa ylioppilaiden lakitus Tehtaanpuiston yhteiskoulun kevätjuhlassa vuonna 1975.Erkki Salmela / Helsingin kaupunginmuseo (CC BY 4.0)

Kaiken kaikkiaan Hirvonen kuvailee vuosikymmenen tunnelmaa riemastuttavaksi. Hän itse valmistui ylioppilaaksi juuri 1970-luvun alussa.

Yllään hänellä oli Tukholmasta kiireellä ja vähällä rahalla ostettu minimekko.

– Lainasin kaveriltani kenkiä, jotka olivat todella isot ja raskaat. Ajattelin, että ei niitä siellä massassa kukaan huomaa. Kyllä se päivä meni minulla ihan läpihuutojuttuna.

1980-luku: Muhkeita olkatoppauksia, pusakkamaisia takkeja

Ylioppilaat laittavat ylioppilaslakkeja päähän vuonna 1986
Yle selvitti, millaista ylioppilasmuoti on ennen ollut. Tässä esimerkki 1980-luvulta.

Hirvonen muistaa 1980-luvun muodista yhden asian ylitse muiden: Vahvat olkalinjat. Muhkeat olkatoppaukset, joita saattoi olla useampikin päällekkäin.

Pikkutakit olivat pusakkamaisia, ja kankaissa oli rentoja ja haalistuneen oloisia kuoseja.

Väreistä hänen mieleensä ovat jääneet etenkin vaaleat, kevään ja kesän sävyt. Toisaalta joukossa saattoi olla myös turkoosia, oranssia ja keltaista.

– Tyyli oli ennen kaikkea rentoa ja ylisuurta.

1990-luku: Värejä ei arasteltu – päällä oli kirpeän keltaista ja kevään vihreää

Ylioppilaat laittavat ylioppilaslakkeja päähän vuonna 1997
Yle selvitti, millaista ylioppilasmuoti on ennen ollut. Tässä esimerkki 1990-luvulta.

Ylen arkistomateriaalissa 1990-luvun ylioppilaiden päällä näkyy kirpeitä värejä: kirkkaan keltaista, keväisen vihreää, usein yksivärisenä.

Hirvosen huomion kiinnittää erityisesti se, että myös nuorten miesten yllä on värikkäitä pukuja, esimerkiksi keltaisia. Tumma puku on tässä aineistossa poikkeus.

Yleisesti ottaen vuosikymmenen muotia leimasi muun muassa grunge: rennot, isot, roikkuvat vaatteet, monesti nälkiintyneiden näköisten mallien yllä, professori kuvailee.

Tällä vuosituhannella ylioppilasmuoti on Hirvosen mielestä muuttunut varsin paljon. Siitä on tullut ennen kaikkea yhä juhlavampaa.

2000-luku: Päivä prinsessana ja prinssinä

Ylioppilaiden lakitustilaisuus Oulussa 2008
Ylioppilaspukeutuminen on mennyt 2000-luvun aikana yhä juhlavampaan suuntaan. Tässä kuvassa ylioppilaiden lakitustilaisuus Oulussa vuonna 2008.Kaisa Siren / AOP

2000-luvun alkupuolella on ollut nähtävissä etenkin se, että ylioppilaat ovat halunneet pukeutua hyvin ja laadukkaasti, jopa melko klassisesti, Pirjo Hirvonen toteaa.

– Joukossa on jopa pitkiä pukuja. Tytöillä saattaa olla hyvin avonaisia pukuja, olkapäät jätetään paljaiksi. Juhlavuutta halutaan korostaa aivan eri tavalla.

Hirvonen uskoo, että kehitykseen on vaikuttanut muun muassa elintason nousu. Etikettiäkin on haluttu noudattaa aiempaa enemmän.

– Nuoret haluavat, että tämä heidän ensimmäinen suuri juhlansa myös tuntuu juhlalta.

Sama suuntaus on ollut näkyvissä myös vanhojenpäivässä. Siellä on edetty vanhuuden ihannoinnista teiniprinsessoihin ja jenkkivaikutteisiin.

2019: Mikä on tänä keväänä in? Ainakin muodin eettisyys, uskoo professori

Tuleva ylioppilas Tinja Kari
Espoolaisen Tinja Karin, 19, ylioppilasasussa on muun muassa nokkosta. Kari aikoo vuokrata juhla-asunsa, osin ekologisista syistä.Karoliina Simoinen / Yle

Mitä lukioiden juhlasaleissa voi odottaa näkevänsä ensi lauantaina?

Hirvonen uskoo, että tämän kevään ylioppilasmuodissa ilmenee ainakin kierrätyshenkisyys – että kaiken ei tarvitse olla uutta, vaan tuore ylioppilas voi pukeutua vaikkapa suvun vanhoihin aarteisiin.

Viime aikoina puheenaiheeksi on noussut myös pikamuoti ja sen eettisyys.

– Uskon, että tämä näkyy tänä keväänä, ja minusta se on todella hyvä asia.

Mihin asioihin pukeutumistaan vielä pohtivan nuoren kannattaa kiinnittää huomiota?

– Minä toivon, että kyseinen nuori osoittaisi pukeutumisensa kautta omaa persoonallisuuttaan. Että hän uskaltaisi olla yksilö ja tulisi sillä lailla nähdyksi ja myös muistetuksi vuosikymmentenkin jälkeen, Hirvonen vastaa.

Hän sanoo itse käsittävänsä lakkiaisetiketiksi sen, että pukeutumisella osoitetaan tilaisuuden arvokkuutta ja arvostusta. Varsinaisia kieltolistoja hän ei ylioppilaspukeutumisesta halua ryhtyä tekemään.

– Muistetaan, että ylioppilastutkinto todella on saavutus ja kiva asia. Sitä on syytä juhlia.

Tuleva ylioppilas Tinja Kari
Tinja Kari on tämän kevään ylioppilas. Hänen mukaansa osa lukiolaisista alkaa pohtia jo ensimmäisenä vuonnaan, mitä pukisi ylleen lakkiaisissa.Karoliina Simoinen / Yle

Espoolaisesta Pohjois-Tapiolan lukiosta ylioppilaaksi valmistuva Tinja Kari aikoo vuokrata oman juhla-asunsa.

Hän sanoo välttelevänsä uuden ostamista muutenkin, osin ekologisista syistä.

– Kun vuokraa, voi valita ihan mitä haluaa. En halua henkariin roikkumaan mitään sellaista, mitä ei sitten ikinä käytäkään.

Kari pukeutuu lakkiaisissaan muun muassa nokkosesta tehtyyn asuun. Hänelle tärkeintä puvussa on se, että oma olo on hyvä.

– Toivoisin, että pukeutumisesta ei otettaisi niin paljon paineita. Jotkut ajattelevat, että pitää olla kallista päällä ja näyttää superhyvältä.

– Minä toivon, että kaikki voisivat pukeutua niin kuin itse haluavat. Ei tarvitsisi alkaa hankkia mitään kamalan kallista jonkin ulkoisen paineen takia, Kari pohtii.

Hänen mukaansa osa lukiolaisista miettii jo ensimmäisenä opiskeluvuotenaan, mitä pukisi ylleen lakkiaisissaan.

– Rahaa säästetään esimerkiksi kenkiin, Kari havainnollistaa.

– Vähempikin riittäisi.

Miten sinä pukeuduit ylioppilasjuhliisi? Entä minkä vuosikymmenen tyyli puhuttelee eniten? Voit keskustella aiheesta asiallisesti tänään keskiviikkona kello 22 saakka tämän jutun alla.

Lue myös:

Onnea uusille ylioppilaille! Katso Ylen ylioppilaskoneesta, kuka saa valkolakin (15.5.2019)

Kuvat kertovat vanhojenpäivien muutoksen 30-luvulta nykyaikaan – vanhuuden ihannoinnista teiniprinsessoihin ja jenkkivaikutteisiin (17.2.2017)